2a Världskriget/Förintelsen

7 röster
103908 visningar
uppladdat: 2007-03-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
”Och hela dagen och hela natten, alla dagar, alla nätter, ryker skorstenarna av bränslet från Europas alla länder”


Inledning…

Jag har valt att skriva om förintelsen. Jag vale det ämnet för att jag ville förstå varför så många människor dog. Jag tycker detta ska bli spännande! Jag tror att det kommer att bli jobbigt att skriva arbetet med tanke på allt plågande. Men jag hoppas att jag lär mig mycket under arbetets gång.

Frågor jag vill ha reda på:

Varför dog så många människor?
Hur dog de?
Vad beror nazisternas hat mot judarna på?
Gettona, hur behandlades människorna i det?
Vad stod nazisterna för?

Nu kommer jag inte på fler…


Hatet…


Allt hat mot judarna (från vissa folkgrupper) började redan för många hundra år sedan. De anklagades då för att ha dödat Jesus, och för att de inte godtog att Jesus var Messias. De var alltså nertryckta redan innan Hitler kom och propagerade om det. Varför Hitler var Judehatare tror jag berodde på att han blev uppfostrad med det hatet. Verken hans mamma eller pappa var särskilt förtjusta i Judar. Judar var ganska framgångsrika affärsmän innan andra världskriget, så Hitler kände kanske sig avundsjuk?!?
Den 16 september år 1919 blev Hitler medlem i Tyska arbetarpartiet, han blev snart även deras ledare. De var nazister och hatade Judar, Zigenare, Romer och andra folkgrupper. Tyska arbetarpartiet bytte sedan namn till Nationalsocialistiska tyska arbetarpartiet, som kallades Nazistpartiet.
Hitler tyckte att ”rena” Tyskar var det bästa folket, de var de klokaste och starkaste. De ansåg att Judarna hade tagit över tyskland, Nazisterna skyllde allt på Judarna. De var övertygade om att judarna hade skapat kommunismen, att det var de som var orsaken till arbetslösheten.


Nazisternas åsikter: 1

 Nazismen säger att stark är positiv och svag negativ. De starka ska ta över och de svaga; handikappade, mentalsjuka, färgade, utlänningar, arbetsovilliga och homosexuella skulle inte vara tillåtna i samhället.

 Ett argument som nazismen levde på var att naturen ger ideologin rätt. De starka djuren överlever samtidigt som de svaga dör.

 Kvinnan är underlägsen mannen eftersom mannen är den starke.

 Ledaren ska alltid ha all makt. Hitler kallades ”Der Führer” som betyder ledaren.

 Ledaren har alltid rätt och folket ska lyda, demokrati splittrar bara samhället.

 Det är den fysiska styrkan som är den viktigaste egenskapen för folket. Ledaren sköter tänkandet.

 Ungdomen ska lära sig hårdhet. Nazisterna införde bl.a. ”Hitler Jugend” där ungdomarna uppfostrades till krigare. Känslor och medlidande har ingen plats i den nationalsocialistiska politiken.

 Nazisten ska alltid offra allt för ”Der Führer”.
1 http://www.mimersbrunn.se/arbeten/7086.asp

Hitlers mål var att ha ett jude fritt Europa.

Nazistpartiet åkte runt och propagerade sin politik. Hitler var en mycket bra talare och vann många av folkets röster. Han spred sina föraktåsikter om Judarna för folket. Han sa att det var det Judiska folkets fel att Tyskland hade hög arbetslöshet, och att tyskland var fattigt. Han skrek ut till folket att judarna var bedragare och skurkar. Folket började tro på Hitler. Nazistpartiet fick fler och fler röster.
År 1928 fick partiet 2,6 % av Tysklands röster, och år 1932 fick de 37,4%, det gjorde dem till det största partiet i Tyskland.
Den 30 januari 1933 blev Hitler regerings kansler. Och nu kunde han börja sätta sina planer i verk, att utfrysa de som inte var ”riktiga” Tyskar ur samhället.
Två månader senare bojkottades judiska läkare, advokater och affärer. Sedan fick Judar inte längre ha statlig tjänst.
Den 14 juli 1933 bestäms det att nazistpartiet skulle vara det enda partiet som fick finnas.
Den 19 augusti 1934 utropar Hitler sig till Tysklands ledare.



Nazisterna införde på 1930-talet ca 400 lagar om Judarnas frihet, civilt och ekonomiskt. Bl.a. att det var okej att sterilisera utvecklingsstörda, zigenare och färgade tyskar. Jag tror att det beror på att Hitler inte ville att fler ”odågor” skulle födas. Han ville inte att ”virusen” skulle spridas. Det var ju så att många judar var framgångsrika affärsmän och hade olika butiker i städerna. Hitler kände sig kanske hotad av att de skulle ta över ekonomin.
Judar, romer, zigenare, homosexuella, handikappade, mörka, utvecklingsstörda ja, alla som inte såg ut och var som den tyska ”urbefolkningen” förföljdes och dödades. Människorna i Tyskland vågade knappt titta på judarna längre, för skräcken att dödas. Tidningar, spel, barnböcker fick judarna att framstå som ett folk som var ont. Ett folk som bara ville orsaka skada och elände här i värden.
Alla tyska barn mellan 10-18 år fick gå i en obligatorisk ”söndags skola”, där barnen lärde sig att hata judar, för de var inget värda. De fick också lära sig om nationalism, kort sagt, de uppfostrades till att bli nazister.


År 1933 byggs det första koncentrationslägret, Dachau nära München.
År 1935 fråntas judarna sitt tyska medborgarskap.
År 1938 måste Tyska judiska män ha Israel som förnamn och alla Tyska kvinnor, Sara.
Alla judar i Tyskland måste stämpla sitt pass med ett rött J. Ett krav från Sverige och Schweiz, Sverige tyckte att vi redan hade tagit in många judar, så de ville inte ta in fler i landet. Ett undantag var dock efter kristallnatten då vi tillät att 500 barn kom till Sverige.
Legationssekreteraren på tyska ambassaden i paris blev mördad av en judisk 17 årig pojke, det gav upphov till en massförstörelse av synagogor, affärer och begravningsplatser. Ca 100 judar mördades och ca 10 000 judar sattes i koncentrationsläger. Denna händelse blev kallad kristallnatten.
Judiska barn förbjöds att gå i tyska skolor.
Senare fråntogs Judarna rätten att äga bil, köra bil, äga telefon radio. De fick inte gå ut på kvällen eller natten. De fick inte gå på samma bio som icke judar. De fick inte åka vanlig spårvagn eller handla i vanliga affärer, judarna fick inte ens sitta på vanliga parkbänkar längre.

Den 14 november 1939 blev judarna tvungna att bära en smutsgul stjärna i brösthöjd på vänster sida. På stjärnan stod det jude. Den kostade 4 cent styck, men om man inte hade på sig den riskerade man dödsstraff..
Tvånget att bära stjärnan blev inte lag förrän 1941


Jag anser att förföljelsen av judar, romer och zigenare var helt onödigt. Det är ju hemskt! Bara för att man tror på en särskild religion så skulle man plågas och dö. Det fanns säkert de judar som kanske inte trodde så mycket på den judiska religionen, men som ändå tillhörde den. Precis som många i Sverige gör, fast de inte tror på gud så är de ändå döpta i religionen, de är inskrivna i kyrkan. Det var ju synd om de stackars barnen som redan som små fick lära sig att hata vissa folkgrupper. Barn blir jätte påverkade av omgivningen, och om de då får höra under sin uppväxt vilka dåliga människor dom eller dom var så är det klart att barnen blev ”hjärntvättade”.
Och det där med att sterilisera människor är ju förfärligt. Vem ska ha rätten att bestämma över om du ska ha barn eller inte. Jag kan förstå hur de kvinnor kände sig som steriliserades. Just att veta, jag kan inte bli gravid. Det är nog ingen kvinna som vill få det beskedet.
Man kan inte hjälpa vem man föds till, men ingen ska kunna få bestämma om dina rätigheter som människa. Ingen ska kunna ta en oskyldig människas liv.


Det hemska livet i gettona….

Den 1 september 1939, ett 2 världskrig bryter ut, tyskland invaderar polen, de polska Judarna blev satta i getton. På två år hade det byggts flera hundratals getton. De flesta låg i Polen, men det fanns även getton i östra Europa.
Det satt skyltar utanför gettorna som varnade icke judar från att gå in. Det fanns även skyltar i gettona som varnade judar från att försöka ta sig ut. Om en jude bröt mot den skylten blev straffet, döden. Dessa ”läger” var bl.a. till för att underlätta förintelsen. Nu var det lättare för nazisterna att frakta judar till koncentrations och förintelseläger när alla var på en och samma platts.


Gettot vaktades utifrån av tyska poliser och inifrån gettot av judisk polis. Att nazisterna satte judisk polis i gettot tror jag beror på att de tyska poliserna var rädda att judarna skulle göra uppror mot dem.

Soldaterna roade sig ibland med att tortera fångar.

Många getton saknade rinnande vatten och avlopp, då var det de lägst ställda människorna i gettot som fick dra kärror med avföringen bort från byn. De dog i de flesta fall av syfilis. De människorna på den här bilden drog till och med vagnen barfota.

I getton dog människor varje dag av sjukdomar, hunger och terror. Det var trångt och skolorna fick så småningom stänga på grund av att skolsalarna var tvungna att användas som boende. Basfödan i byn var soppa, bröd och potatis.

Transportering…

Till sist var blev det så fullt i gettona, så människor började transporteras till koncentration och förintelseläger.
– Nu ska ni åka till Tyskland på arbetsuppdrag, var deras besked.
Men vissa som kom till gettona valde själva att åka vidare i förflyttningstågen i tro om att inget kunde vara värre. Dessa tåg fortsatte oftast dock till förintelselägena.

Förflyttningen av judarna till olika läger skedde oftast med tåg eller godsvagnar. Den började runt 1933 men då skedde det mest deporteringar av socialdemokrater, kommunister och sådana som var emot Hitler. Det var inte förrän runt 1936 som den judiska förflyttningen verkligen började sätta fart. 1939 gick det tåg och godsvagnar dagligen till olika läger, med bl.a. judar, homosexuella, romer, handikappade och många, många fler olika ”samhällsgrupper”.

Kan du tänka dig känslan man fick när det knackade på dörren, och man visste innerst inne att detta blir sista gången jag ser mitt hus igen? Huset någon byggt till dig med kärlek? Kan du känna hur det känns när en man säger hårt att du har 20 minuter på dig att samla ihop det viktigaste? Att ta sina frågande barn i handen, roffa åt sig några ombyttes kläder och ett fotografi på sin älskade, Att känna paniken krypa? Och att sedan ställa sig i ledet precis som alla andra nyvakna människor med bagaget i handen, men att behöva hålla sig lugn för barnens skull? Att höra gråt, att känna förtvivlan, oro? Att inte ha makten att skydda sina barn?

Godsvagnarna till lägena var alltid proppfulla med människor. Man kunde inte ens sitta ner på golvet, man fick stå i ibland flera dagar utan att komma ut. Det var dåligt med luft eftersom det bara fanns små smala fönster vid vagnens tak. Oftast fick men en brödbit som färdkost. Många dog i vagnarna, och då oftast barn, gamla och svaga.
1. Oftast visste ingen av passagerarna vart man var på väg. När tågen slutligen stannade klev några i vagnen upp på varandras axlar för att titta ut genom luckan. De såg fångar som arbetade utanför vagnen och frågade dem vart de hade kommit. De fick som svar: ”Ta avsked av era fruar och barn, för alla går till himlen” de hade kommit till koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau.

1.
http://64.233.183.104/search?q=cache:i6Oz2ez6wkUJ:www.malaxedu.fi/gymnasiet/forintelsen04.pdf+resan+till+koncentrationsl%C3%A4grens&hl=sv&ct=clnk&cd=5&gl=se


Väl framme…

När människorna hade kommit till koncentrationslägena, blev man uppdelade i 2 grupper, höger eller vänster. Den högra gruppen med människor som skulle dö innehöll oftast gravida kvinnor, handikappade, gamla människor och barn. Alla dem som nazisterna ansåg inte arbetesdugliga. De skickades till förintelseläger. De som fick leva var friska, starka människor. Men av de personer som transporterades till arbetsläger överlevde ändå bara 10 %. Men vissa barn blev försökskaniner istället, de experimenterade och opererade på dem. De skrek hela tiden av smärta. I vissa fall dödade föräldrarna barnen för att få ett slut på deras lidande. Doktorerna opererade bl.a. bort lymfkörtlarna eller inseminerade sjukdomar i barnens svältande livlösa kroppar.

Förintelselägena fanns bara till för att döda människor. Det skedde i största hemlighet. Fångarna fick gräva stora massgravar, och sedan stå på led och vänta på att bli skjutna. Ibland var det lång väntan och kallt, då frös fötterna fast i marken. Efter att människorna hade blivit skjutna ramlade de ned i hålen som de själva hade grävt.
Lägena var dödsindustrier. De sa åt fångarna att de skulle få duscha, de fick tvål. Ss-männen sa till och med att fångarna skulle lägga kläderna så att de kunde hitta dem sedan. Men när människorna klev in i duschen, låstes dörrarna och ljuset släktes. Giftig gas började strömma in och de kvävdes sakta och smärtsamt. Inom kort bestod människorna av aska då de brände det som de inte hade någon användning av på kropparna. Vissa fångar valdes ut till att utföra dödandet, de var oftast krigsfångar.
I dag finns det inga förintelseläger kvar, alla förintelseläger blev förstörda, av tyskarna.


När man kom till arbetslägena så rakades man av allt hår och smörjdes in med fotogen för att bakterierna skulle dö. Detta gjorde man var 14 dag.
I arbetslägena bodde man trångt, det var kallt och de led av svår hunger. Sjukdomar spreds och många dog i tyfus. Matsedeln i vissa läger av lite kaffe på morgonen, (men det var såklart inte riktigt kaffe) och lite bröd med morotsmarmelad på. Maten bestod av soppa. Soppan fick man i en liten skinn påse, och om man slarvade bort den, blev det ingen soppa.
Om nazisterna tyckte att du betedde dig illa, så fick du nästan hälften så mycket soppa istället.
Jätte många dog av hungersnöd och svält.
Människorna som hade bott i lägena i mer en två år vägde i genomsnitt 38 kilo! Många kunde känna sin ryggrad genom magen.

I lägret skulle alla ha en triangel bärandes. Trianglarna hade olika förger beroende på vilken ”grupp” du tillhörde.

Gul triangel för judar
Brun triangel för zigenare
Röd triangel för politiska fångar. (t.ex. kommunister)
Rosa triangel för homosexuella.
Violett triangel för Jehovas vittnen.
Svart triangel för de ”asociala”.
Grön triangel för kriminella.
Blå triangel för emigranter.

Dessa olika färger bestämde med vilken vördnad du skulle behandlas med. (vilka nazisterna kunde sparka och misshandla lite extra på).
1941 gjordes det första försöket med giftgas i Auschwitz. Det visade sig vara mycket effektivt så det fortsatte de med. Varje dag gasades över 1000 judar. Än idag finns det blåa spår på väggarna i gaskammarna, som ett minne från hur många människoliv som gasen tog.

En del fångar försökte fly, men det var få som klarade det. Vissa fastnade i elstängsel som hade en laddning på 12 000 volt. Andra stoppades på vägen. Men de som klarade att fly hade ju ingenstans att ta vägen. En del gömde sig i skogarna. Vissa ville springa in i el-stängslarna och dö, för de kunde inte stå ut med mer. Men många blev stoppade på vägen och ibland dödades de senare på ett grymmare sätt.

I ett läger blev fångarna väckta kl. 5 på morgonen, om man inte var snabb upp från sängen fick man pisk. Sedan var det dags för inspektion. Om man inte stod ordentligt blev man slagen. Sedan kollade man om fångarna var friska så de orkade arbeta, då fick man göra ett test. Till frukost serverades soppa med vitt bröd och ”kaffe”.
Efter det fick man marschera ca en halv mil till arbetet. Vissa ramlade ihop på vägen av undernäring, de blev oftast lämnade för att svälta ihjäl.
Arbetet var mycket slitsamt och kunde ibland bestå av att bära jätte tunga stenar, och sedan lyfta tillbaka dem. 14 timmar jobbade normalt fångarna varje dag.
Många dog i arbetandes, för att det var så jobbigt.

1941 hade andra världskriget verkligen kommigt igång på allvar. Tyskland anfaller Sovjetunionen, judar får inte längre lämna tyskland. Japan anfaller Pearl Harbor, USA är med i kriget. Eftersom japan står på tysklands sida förklarar tyskland krig mot USA.
Allt fler människor kom till lägena, och fångarna fick inte längre använda sina egna namn. Man blev numrerad med särskilda nummer. De brände in deras nummer på underarmen.
De var tvungna att lära sig siffrorna utantill. Ibland hade de förhör mitt i natten, om man då inte kunde sina nummer fick man en örfil. Nazisterna kunde dela ut straff när de ville. För minsta lilla sak, eller ibland för ingenting.
Vid ett tillfälle ställde tyskarna upp bänkar och stolar så att de tyska medborgarna kunde sitta och titta på dödandet av fångarna.

Äntligen ett slut på eländet!!

1944, visste nazisterna att tyskland skulle förlora kriget och började i vissa läger med dödsmarscher. Och de förstörde det hemska i lägena.

Samma år gick Sverige med på att låta 21 000 fångar evakuera till Sverige.

I juli befrias förintelselägret Majdanek av röda armen.
27 januari 1945 befrias Auschwitz av röda armen.
Kort där efter befrias även de andra lägena.
30 april 1945 inser Hitler att allt är förlorat, han begår självmord med sin hustru.
7-8 maj 1945 Tyskland kapitulerar, 2 världskriget är slut.

Förintelsen varade mellan 1933-1945.

2 världskriget skördade sammanlagt ca 50 miljoner människor.
6 miljoner av dem var judar.
Nazisterna tog 13 miljoner liv.
Bara i Auschwitz dödades 1,1 miljoner människor.

Man kan ju fråga sig, vad var det bra för..
Nazitysklands koncentrationsläger
1
• Auschwitz - kombinerat arbetsläger och utrotningsläger
• Belzec - det första renodlade förintelselägret, beskrivet i Peter Englunds bok/Brev från nollpunkten
• Bergen-Belsen
• Birkenau - underläger till Auschwitz
• Buchenwald
• Chelmno - renodlat utrotningsläger
• Dachau
• Grini
• Jasenovac
• Neuengamme
• Plötzensee
• Sobibor - renodlat utrotningsläger
• Stutthof
• Theresienstadt
• Treblinka - renodlat utrotningsläger
• Zeitz
Inte tyska (det finns fler)
Ravensbrück Belzec
DachaMajdanek


1 http://susning.nu/Koncentrationsl%E4ger



En intervju med en kvinna som bodde i tyskland under andra världskriget som liten.

1
Gick du i skolan medan det bombades. Bombades inte det omkring dig?
Så klart det gjorde. Människor sprang brinnande förbi och så låg det massor av lik på vägen mot skolan.

Men var du aldrig rädd?
Det blev som en vana att se allt de där… Stanken efter liken var som en vilken doft som helst. Det var så man levde, en livsstil kan man säga.

Pratade ni något om kriget som var precis utanför skolan?
Det fick inte förekommas! Jag vet inte varför men det var ingen som heller riktigt ville inse det heller, det jag tyckte var hemskt var ju att man inget fick veta att det fanns koncentrationsläger där man gasade ihjäl människor, det fick jag reda på efter många, många år.

Hur var det att flytta till Sverige?
Det tog väldigt lång tid att komma över det som hänt mig i Tyskland, allt jag sett, hört känt har liksom inte betytt något förrän jag kom till Sverige och gifte mig och skaffade barn… Det var då ångesten kom i mina drömmar, jag kunde vakna mitt i natten av att jag hörde flygplan och sådant var över mig… Det var i Sverige jag nog blev riktigt rädd på vad som igenting hade hänt. Chocken och skräcken kom då om man ska prata kort.


1 http://www.mimersbrunn.se/arbeten/7086.asp
.



Summering…
Detta arbete har varigt jobbigt! Det fanns så mycket fakta. Jag kunde aldrig sluta skriva. Tillsist fick jag nog, när jag var på runt 11 sidan ville jag bara att all information skulle ta slut så att jag slapp att skriva mer.
Men arbetet har varigt jätte intressant! Jag har lärt mig otroligt mycket. Men det tär på en psykiskt att läsa om allt elände hela tiden. Det hemskaste att läsa om var hur de torterade barn, så det tog jag inte med så mycket om.
Men att alla det som dog i lägena, dog för ingenting är ju fruktansvärt. De dog i onödan för en lögn. Alla de oskyldiga barn som faktiskt hade en framtid.
Men jag kan tänka mig att de som bodde i Tyskland under förintelsen inte gjorde något, för de flesta inte visste om det. Och de som visste om det skulle dö om de försökte göra motstånd. Men om alla tysklands invånare + lägenas fångar gjorde uppror tillsammans i tid, så tror jag inte att förintelsen hade behövt skörda så många liv.
Men det är lätt att säga det nu, i efterhand… Men att nazisterna hade/ har sådana åsikter förstår jag verkligen inte. Och att detta fortfarande håller på ute i världen, fast i mindre skalor.
Å alla de män s...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: 2a Världskriget/Förintelsen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-03-01

    suuuuuuuuuuuuuuuuppppppppppppp

  • Inactive member 2009-05-23

    Fan vad bra tack GrymmarN

  • Inactive member 2011-06-07

    välskrivet och mycket intressant arbete :D

  • Inactive member 2011-12-02

    Fantastiskt bra!

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-03-09]   2a Världskriget/Förintelsen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7731 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×