ÅNGEST

12313 visningar
uppladdat: 2006-05-31
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Ångest

Ångest betyder trånghet.

Ordet ångest kommer från latinets ”angustia” som betyder trånghet.
Ångest är en medfödd reaktion vid allvarlig fara och har, liksom smärta, en överlevnadsfunktion och varnar oss för farliga situationer.
Oftast så har vi olika försvarsmekanister som kan hjälpa till när ångesten blir för stor, men ibland kan ångesten gå så långt att den blir till ett problem eller kanske är ett symptom på ett större problem.
Genom en kombination av medfödd sårbarhet, upplevelser under uppväxten och fel inlärning kan ångesten stegras till sådana nivåer att den istället för att skydda oss, inskränker och till och med förlamar oss, i våra dagliga liv. Då är det verkligen dags att söka hjälp.
Till ångestsyndromen räknas paniksyndrom, agorafobi, social ångest, specifika fobier, tvångssyndrom, generaliserat ångestsyndrom och posttraumatiskt stressyndrom. Dessa anses mer eller mindre allvarliga men är oavsett detta ett mycket jobbigt tillstånd hos den drabbade.
Ångest och ångestattacker kan ingå som en del i de flesta psykiska sjukdomar, till exempel depression. Kroppsliga sjukdomar som cancer, astma, hjärtsvikt och kärlkramp kan också ge svår ångest.
Ångest drabbar alla
Ångest hör till livet och finns hos alla människor mer eller mindre intensivt. En del får ångest enbart vid vissa tillfällen. För andra personer kan ångesten vara intensiv med skrämmande och obehagliga upplevelser.
Symtom
Symtomen vid ångest innefattar ett stort urval av känslor, allt ifrån fruktan och oro till rädsla och panik. Ofta tillkommer kroppsliga symtom som andnöd, hjärtklappning, svettning, yrsel, illamående och muskelspänning. I förlängningen leder det till koncentrationssvårigheter, lättväckt ilska och sömnproblem. Och vid tex. panikångest som kommer alldeles plötsligt och oförvarnat så kan detta också upplevas otäckt för omgivningen.
Behandling
Ett villkor för behandling är en ordentlig granskning av symtom och sjukhistoria. Beroende på vad utredningen leder till kan det blir fråga om specifik behandling av ett eventuellt ångestsyndrom.
Egenvård – Ta kontroll över din ångest eller dämpa den.
Om du vet att du lider av tillfällig ångest och tidigare sökt hjälp behöver du inte alltid söka dig till sjukvården. Egna åtgärder för att minska ångest kan vara:
1. Normalisera sömnen, eventuellt med hjälp av receptfria rogivande tabletter från apoteket.
2. Dra ner på koffein och nikotin.
3. Undvik ”självmedicinering” med alkohol. Det ger lindring för stunden men förvärrar ångesten i längden.
4. Daglig motion, exempelvis en halvtimmes promenad varje dag.
5. Avslappningsövningar med stöd av kassettband eller CD.
6. En del kan uppleva att om man pratar om ångesten så släpper den, men detta måste absolut vara självvalt.
7. Skaffa dig kunskap. Ångest är en del av livet och beror på våra biologiska och psykologiska förutsättningar.
8. Respektera och reflektera över dina känslor. Det kan vara svårt att erkänna starka känslor för sig själv. Långt ifrån all ångest kan förklaras av livsföring och påfrestningar i livet, men försök ändå att analysera om det har hänt något i ditt liv som förklarar dina känslor av ångest.

9. Berätta om din ångest. Försök att sätt ord på dina känslor. Det är bra att berätta om ångesten för någon som du har förtroende för, till exempel en nära anhörig eller vän. Du ska inte dölja din ångest och absolut inte skämmas över den.
10. Undvik negativ stress. Du kan, så gott det går, försöka att inte utsätta dig för stress. Ökad stress kan ge mer ångest. Får du ner stressnivån kan även ångesten minska.
11. Samtidigt är det viktigt att inte undvika vardagliga aktiviteter som att arbeta, handla och träna även om det kan ta emot. Risken är att du annars isolerar dig och får allt svårare ångest när du försöker att återgå till normala vanor.

Källa: http:...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: ÅNGEST

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-31]   ÅNGEST
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6478 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×