Akvarium

1 röster
13176 visningar
uppladdat: 2005-02-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Ordet akvarium har funnits i svenskan sedan 1861 och kommer från latinets aquarius: som hör till vatten.
Ett akvarium definieras som en behållare avsedd att hysa levande vattenorganismer.
Redan runt 1000-talet odlade man prydnadsfiskar i Kina. Ruda och karp togs om hand för att de var avvikande i färg och form och förädlades så småningom till bl a guldfisk. Guldfisken kom sen till Europa med ostindiefarare mot slutet av 1500-talet. Till Sverige kom den 1741, då Linné beskrev ”Guld- eller Silfwerfisken”.


Ur akvariets historia

Förr i tiden så kittade man fast glaset i metallramar när man gjorde ett akvarium. Idag använder man silikon, vilket är mycket tätare och effektivare på många sätt. Akvarier med silikon är ofta så kallade helglasakvarier, dvs utan metallram.
Det moderna akvariet konstruerades i England på 1840-talet.


Akvariet

Akvariet som ju är fiskarnas hem måste ha en biologisk balans. Detta inkluderar ett särskilt sorts vatten, rätt pumpar, olika växter (som kan leva bra) och, naturligtvis, fiskar som man anpassar hela akvariet till.
Det finns två typer av akvarier; sötvattens- och saltvattensakvarier, eftersom det finns sådana fiskar som bara kan leva i sötvatten och de som bara kan leva i saltvatten.
Sötvattensfiskar är en utveckling av saltvattensfiskar – en del fiskarter har alltså anpassat sig till osalt vatten genom tiderna. (OBS! Evolution!)


Fiskarna och vattnet

Det finns fiskarter som både är lämpligare och vanligare att ha som akvariefiskar, och till de olika arterna måste man anpassa i princip allt i akvariet.
Vattnet man använder har olika höga PH-värden och olika fiskarter trivs i olika höga PH-värden i vattnet. Det är därför att fiskarna kommer från så många olika livsmiljöer, allt från Sydamerikas regnskogars relativt sura vatten (pH under 7) till Östafrikas djupvattensjöars alkaliska vatten (pH över 7,5).
Många fiskar kan ändå trivas i ett högre PH-värde än det som rekommenderas eftersom de flesta är väldigt anpassningsbara.
Vatten kan innehålla olika mängder lösta kalcium- och magnesiumsalter; ju mer desto hårdare vatten. I praktiken mäter man detta genom en totalhårdhetstest (dGH eller GH) eller en karbonathårdhetstest (KH).
Detta ska man också mäta för fiskens välbefinnande.


Växterna

Växterna i akvariet har en biologisk betydelse eftersom de producerar syre och tar upp näring ur vattnet (fiskarnas avfall) och hjälper på så sätt till att hålla rent i akvariet. Man kan lyckas få en så bra biologisk balans i akvariet att ett filter inte behövs. I princip så motsvarar en liten växt en liten fisk och en stor växt en stor fisk.
Plantorna är också fina att ha i akvariet och utgör även gömställen för små fiskar.


Föroreningar

Det är bara en myt att man kan mata ihjäl fiskar. Det som verkligen händer är att fiskarna inte hinner äta upp all mat innan den sjunker till botten, där den bryts ner av mikroorganismer och därvid bildas giftiga ämnen, bl a ammoniak som förorenar vattnet. Det är detta som fiskarna dör av.
- Alger
Om det börjar växa alger i ett akvarium så är det ett tecken på att det finns för mycket näring i vattnet; det är förorenat. Alger är växter som varken utvecklar stjälkar, blad, rötter eller blommor men som i vissa fall kan utveckla fästorgan. Algernas enda möjlighet att ta upp näring är från vattnet, det är därför det är så viktigt att hålla vattnet rent för att slippa alger.
Det finns fiskarter som äter alger, vilket man kan utnyttja för att hjälpa till att hålla akvariet rent.


Filter

Om man ska ha ett filter i sitt akvarium beror på fiskarnas antal och storlek samt om det finns växter i akvariet.
Det finns olika typer av filtrering: biologisk, mekanisk, kemisk och väteperoxid/ozon. Den biologiska är viktigast.


Den biologiska balansen i ett akvarium

Det hela utgår från att vattnet ska renas för att fiskarna ska kunna trivas och för att vattnet ska renas behöver man växter, filter eller både och. Akvarium är egentligen för små för att vara ett eget ekosystem. Dessutom bryter man det i och med att man matar fiskarna, tar bort onödig smuts och byter vattnet regelbundet. Ett enkelt sätt att byta vatten i ett akvarium är att använda en hävert. En hävert är ett u-format rör (t ex en trädgårdsslang) som för vätska från en behållare a till en behållare b, förutsatt att behållare a är placerad högre upp än mynningen på rörets andra ände. En annan förutsättning är att röret är helt vattenfyllt. Strömningen orsakas av tyngden och attraktionen mellan vätskemolekylerna och det är därför det inte får komma in någon luft.
En balans finns bland fiskarna också, nämligen att stora fiskar kan äta små, framför allt yngel, vilket medför att det aldrig blir överbefolkat (eller ”överbefiskat”) i akvariet.


Akvariets kemi

? Via gälarna tar fiskarna upp det i vattnet lösta syret O2.

? De andas ut koldioxid, CO2, som växterna utnyttjar i fotosyntesen. Via gälarna utsöndras fiskarnas urin som ammonium, NH4.

? Andra restprodukter, så som döda växtdelar och överbliven mat, innehåller kväve, N. De bryts ned i tre steg – först till ammoniak, NH3, eller ammonium, NH4, beroende på vattnets PH-värde. Ammoniaken är giftig medan ammoniumet är en tillgång.

? Fortsättningsvis i nedbrytningsprocessen så omvandlas ammoniak och ammonium till nitrit, NO2.

? Sist i nedbrytningen omvandlar bakterier nitrit till nitrat, NO3, som är ofarligt.

? Hela processen kräver tillförsel av syresatt vatten, eftersom den kemiska nedbrytningen är en serie oxidationer, dvs att det tillförs syre i varje steg.


Hypotes

Hypotesen går ut på att få exakt rätt temperatur på vattnet till ett akvarium.
Det förutsätter att man har tillgång till vatten som är dels varmare, dels kallare än den önskade temperaturen.
Till denna ekvation finns bara en lösning.
Om man vill åstadkomma en viss volym vatten med bestämd temperatur, t ex 100 l 20°C vatten och har tillgång till t ex kranvatten som är 10°C och kokande vatten som är 100°C så behöver man 88, 9 l vatten om 10°C och 11,11 l vatten om 100°C. Resultatet blir då alltså 100 l vatten om 20°C.

...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Akvarium

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-03]   Akvarium
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3394 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×