Alkohol

5 röster
21490 visningar
uppladdat: 2001-05-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Alkohol

Ungefär 6.000 svenskar dör varje år på grund av alkoholdrickande.
Dödligheten bland storförbrukare har ökat rejält, speciellt när det gäller de yngre konsumenterna. Ca en femtedel av de som tas in på sjukhus har alkoholproblem och 40% av patienterna på mentalsjukhusen har alkoholproblem.

Många sk. missbrukare är skötsamma, trevliga och har jobb och i de flesta fallen så kan man inte se att personen har alkoholproblem.
Alla drycker som innehåller alkohol kan ge bestående skador, det är inte bara sprit som är farligt. För det mesta är det mängden alkohol som man får i sig som avgör hur svåra skador man får, men inte alltid. Säg att Anna och Sven ska ut och festa en kväll. Det har bestämt sig för att dela på en halv liter sprit. Anna tycker att det låter mycket, men Sven försäkrar henne att han druckit så mycket förr utan att något hänt, så hon går med på att dela. De får nu två och en halv deciliter sprit var. De häver i sig detta på förfesten och drar sedan ut på krogen. Där blir de inte länge för Anna blir så dålig och bara kräks så att hon måste upp på akuten för magpumpning. Sven däremot är full, men klarar sig utan några problem.
Anna tålde tydligen inte alkoholen lika bra som Sven gjorde. Vad beror nu detta på?

Dessa argument fann jag i en informationstidning om Alkohol:

Därför kan du inte dricka lika mycket som en kille.

Om du delar en flaska vin med din kille får ni samma alkoholhalt i blodet om du dricker 1/3 och han 2/3.

Att du tål 25% mindre beror på att du har mindre vatten i kroppen och att du har andra hormoner och enzym som gör att alkoholen bryts ner långsammare.

Dessutom är det tyvärr så att du som kvinna har lättare att få lever- och hjärnskador av alkoholen.

Idag räknar man med att en frisk kvinna inte bör dricka mer än vad som motsvarar 1 1/2 flaska vin sammanlagt på en vecka.

En gravid kvinna bör inte dricka alkohol alls.

Den som "tål" att dricka stora alkoholmängder löper ofta en större risk att få alkoholskador.


Var går gränsen?

Alkohol är, precis som alla slags droger, inte helt ofarlig. Det är i och för sig bevisat att alkoholen går att kontrollera på ett helt annat sätt än andra droger, vilket gör den mindre farlig.

Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning skriver såhär:

”Hur mycket man kan dricka utan risk är omöjligt att säga - det finns ingen helt "riskfri" alkoholkonsumtion. En viss vägledning ges emellertid av följande riskgränser:

Tillämpar man samma säkerhetsmarginaler för alkohol som för andra ämnen i vår omgivning - då bör man inte dricka mer än 7 gram alkohol per dygn. Det motsvarar ungefär en flaska lättöl om dagen. Detta gäller friska, vuxna personer.

Vid ungefär 20 gram alkohol per dygn (motsvarar ungefär en burk starköl) kan man se klara leverskador hos kvinnor. Vid 40 gram (två burkar starköl) finns en begynnande risk för män att få leverskador. Dricker man mer än 70 gram alkohol per dygn - en flaska vin eller 20 cl sprit - är man definitivt i riskzonen för svåra alkoholskador”


Vilka skador ger alkohol?

HJÄRNSKADOR – Hjärnskador förekommer ofta hos alkoholmissbrukare, som druckit alkohol under flera år. Närminnet skadas först och du får svårare att komma ihåg saker som hänt nyligen. Ett annat symptom kan vara minnesluckor, ofta i samband med alkoholförtäring.

LILLHJÄRNAN – Om Lillhjärnan skadas kan du få nedsatt förmåga att samordna muskelrörelser och även balanssvårigheter.

MAGSÄCKEN - Alkohol ger ofta magkatarr med smärtor och kräkningar. Magsår är också relativt vanligt.

LEVERN – Att levern skadas är vanligt i alkoholsammanhang, vilket inte är så konstigt eftersom levern är ”reningsverket” i kroppen. Den förbränner tex. alkoholen. För att kroppen ska kunna göra sig av med en burk starköl krävs två timmars hårt arbete för levern. Och för en flaska vin 8-10 timmar. Om du dricker ofta kan levern svälla upp och bli öm, vilket betyder att cellerna är skadade och inte fyller samma funktion. De jobbar saktare och förbränningen tar längre tid.

BENSTOMMEN – Benstommen blir skörare vid stor förbrukning av alkohol.

MATSTRUPEN – Matstrupen kan i samband med leverskador få åderbråck i nedre delen. Som följd, livshotande blödningar.

HJÄRTAT - Regelbundet alkoholdrickande skadar hjärtmuskeln med hjärtsvikt som följd.

SEXUALDRIFTEN – Hormonerna påverkas av alkohol och den sexuella förmågan avtar.

MUSKLER - Alkohol orsakar en särskild sjukdom - myopati - som medför att hela muskler kan förstöras.


Finns det några speciellt riskfyllda situationer?

ALKOHOL + TABLETTER.
Alkohol och tabletter av de flesta slag är en livsfarlig blandning. Man kan bli förgiftad om de blandas och risken för djup medvetslöshet och allvarliga skador är stor. Andningsfunktionen kan avstanna och man dör.

ALKOHOL + GRAVIDITET.
Du bör inte konsumera alkohol under din graviditet, eftersom risken för fosterskador är stor.

TRAFIK. En tredjedel av alla som dödas i trafiken har alkohol i blodet.

Detta fann jag på http://www.9av10.nu/v2/ :

”Nästan var tredje dödsolycka i trafiken är alkohol inblandad. I singelolyckor finns alkohol med i varannan olycka. De flesta är unga förarna och förare med alkoholproblem. Så mycket som en tredjedel av olyckorna återfinns i åldersgruppen 18-24 år. En undersökning visar att en ung förare som kör bil med 0,5 promille ökar risken att dödas med 900 gånger. På förmiddagen tas 17% av alla som ertappas rattfulla. Det beror på att alkoholen efter en festkväll förbränns långsammare än man tror. En tumregel är 2 cl starksprit i timmen. Behöver du ens räkna efter bör du låta bilen stå.

Vad säger lagen?

Lagen skiljer på grovt rattfylleri och rattfylleri.
Kör du med minst 1 promille i blodet och/eller varit avsevärt påverkad av alkohol eller annat medel och/eller körningen inneburit påtaglig fara för trafiksäkerheten kan du dömas för grovt rattfylleri. Fängelse i högst 2 år.
För rattfylleri döms den som under färden haft minst 0,2 promille i blodet.
Den låga gränsen innebär i praktiken att du inte får dricka någon alkohol.
Påföljden är böter eller fängelse. I praktiken är böter den helt dominerande påföljden. För alla trafiknykterhetsbrott återkallas körkortet obligatoriskt vid promillehalt över 0,5. Hur länge beror på promillehalten. Vid en promillehalt på ca 1,5 promille dras körkortet in 1 år vilket innebär att man måste göra om körkortsprovet.”

Behöver du verkligen dricka alkohol?

En kväll på krogen. Folk är fulla. Varför?

Människor dricker för att våga släppa loss. De anser sig vara för fega för att prata med det motsatta könet. Hämningarna släpper och lusten ökar. Visst kan det vara skönt att inte vara sig själv för en stund? Att bara kunna sjunka ner i yrslet av alkoholen och bjuda på sig själv. Men är det verkligen värt det? Är det värt att riskera sitt liv, eller åtminstone riskera sin kropps hälsa för att ”vara sig själv”? Vågar jag ge dig rådet att prova en kväll på krogen utan alkohol, utan yrslet i huvudet? Jag kan väl erkänna att jag anser att alkohol kan vara en stimulerande faktor, men bara till ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Alkohol

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2001-05-17]   Alkohol
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=625 [2024-04-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×