Alkoholen ett stort samhällsproblem.

13 röster
27351 visningar
uppladdat: 2005-07-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Det finns många sociala problem i samhället, i mitt arbete kommer jag att ta upp alkoholen som jag tycker är det viktigaste av alla samhällsproblem och det man skulle lägga ner mest kraft på att bekämpa. Många tycker inte att det är ett problem, men de borde fråga någon som har haft en förälder som är alkoholist, någon som har förlorat någon anhörig för att någon satt sig i bilen när hon/han var berusad, någon som blivit misshandlad varje helg för att hennes man var berusad eller någon som har förlorat någon på grund av alkoholförgiftning då kommer dom nog förstå att alkohol är ett problem i samhället.


Syfte

Syftet med detta arbeta är att ta upp problemen med alkohol och för mig att lära mig mer om ämnet.


Frågeställningar

Vad är alkohol?
Vad ger alkoholen för skador?
När börjar folk dricka?
Varför har man 20 år på systembolaget när det är 18 år på krogen?
Vad kostar alkoholen samhället?
Hur mycket dricker vi i Sverige?
Hur mycket alkohol får man ta in i Sverige?
Vad kan man göra för att få alkoholkonsumtionen att gå ner i Sverige?


Metod

Som metod har jag valt är litteraturstudier och källkritik
För att ta reda på mina frågor som jag har ställt kommer jag att söka reda på fakta på Internet. Det fans en hel del information om ämnet, men jag försökte att leta reda på sidorna som var så opartiska som möjligt för att få en så bra uppfattning som möjligt om ämnet. Men det var väldigt mycket samma information på alla sidorna. Jag använde mig också jag det kunskapen som jag har fått om ämnet under mina 14 år som medlen i nykterhetsrörelsen


Alkohol

En alkohol ([artikeln] i SAOB) är en [organisk förening] som innehåller en hydroxylgrupp (-OH) bunden till en kolatom. I dagligt tal så menar man i allmänhet etanol, som är den alkohol som ingår i alkoholhaltiga drycker. Liksom de flesta andra alkoholer är etanol en giftig förening.

Alkohol är ett berusande medel som finns i vin, öl, cider sprit m.m., som påverkar kroppens organ på ett negativt sätt tillexempel:
Hjärnskador är relativt vanliga hos människor som druckit stora mängder alkohol under många år i följd. Först drabbas närminnet, det är finns förmågan att komma ihåg saker som ligger nära i tiden. Minnesluckor i samband med alkoholförtäring kan vara ett tidigt symptom på hjärnskada. När lillhjärnan blir skadad så får man balanssvårigheter och nedsatt förmåga att samordna muskelrörelser.

Alkohol påverkar magsäcken på så sätt att du ofta får magkatarr med smärtor och kräkningar. Också magsår är relativt vanligt.
Levern är det organ i kroppen som ser till att alkoholen förbränns och försvinner ur kroppen. Redan efter några dagars alkoholdrickande kan levern bli svullen och öm. Cellerna skadas och fungerar sämre. Denna typ av skada är mycket vanlig. I samband med leverskador kan man få åderbråck i nedre delen av matstrupen med livshotande blödningar som följd.

Benstommen blir skadad så risken för benbrott ökar. Dels råkar man oftare ut för olycksfall, dels blir benstommen skörare. Nervsystemet kan drabbas vilket ger smärtor, känselbortfall och förlamningar. Regelbundet alkoholdrickande skadar hjärtmuskeln med hjärtsvikt som följd. Bukspottkörteln drabbas av inflammationer, med svåra buksmärtor och försämrad förmåga att tillgodogöra sig födan, likaså risk för en form av diabetes. Alkohol orsakar en särskild sjukdom (myopati) som medför att hela muskler kan förstöras. Om en kvinna är gravid samtidigt som hon förtär alkohol så kommer fostret att skadas på så sätt att det får samma alkoholhalt i blodet som mamman och det ger skador på fostrets organ.
Om man väntar med att dricka alkohol tills kroppen har vuxit färdigt (ca 27 år) så kommer man aldrig att få dom skador som om man börjar dricka vid 18 års ålder.

Debutåldern för att vara full i Örebro län är 13 år, och det är något som jag tycket är skrämmande, för vid den åldern har inte kroppen vuxit färdigt och organen skadas mycket mer är om du är äldre. Dom flesta ungdomar blir fulla första gången på folköl (ett sexpack folköl innehåller lika mycket alkohol som en flaska vin) som dom har införskaffa skälva på en närliggande mataffär. UNF (Ungdomens Nykterhets Förbund) gör varje år ölköpskontroller i Örebro. Förra året fick man köpa öl i fyra av tio när man var under 18 år. När man börjar att dricka så tidigt och fortsätter att festa varje helg så kommer man att vara alkoholist innan lagen säger att du får köpa sprit.

Många tycker att det är konstigt att vi har 20 år på systembolaget är vi har 18 år på krogen, men det är för att på krogen är det under ”kontrollerade former” för bartendern ska neka dig alkohol när du har druckit för mycket (det är ett system som inte fungerar för det är i stort sätt ingen krog som säger nej till att känna pengar, och om bartendern säljer men så får han mer dricks). För på systembolaget kan då och köpa tio vodkaflaskor gå hem och ligga på soffan i tre dagar och bara supa.


Alkoholen kostar samhället 100 miljarder om året mer än skatteintäkterna (100 miljarder kostar supen. – Stockholm: Sober, 1991. Johnson, Anders). Vad är det då som kostar? Det är dom 10000 vårdplatserna inom socialtjänst och sjukvård som används för alkoholvård, domstolar, polis, fängelseplatser, ersättning till skada egendom, och då tycket folk att det är alkoholisterna som kostar, men det som kostar mest är produktionsbortfallet det vill säga ersättning för sjukskrivning och förtidspensioneringar (på grund av alkoholism eller bakfylla) som uppgår till 60 miljarder kronor. Men alkoholen kostar inte bara pengar den kostar mellan 5000 och 7000 människor livet på grund av alkoholskador per år. I ca 75% av alla våldsbrott är alkohol inblandad. Många barn har en väldigt jobbig uppväxt på grund av att deras föredrar är alkoholister. Hustrumisshandel är också en vanlig företeelse hos familjer med alkoholproblem.

I Sverige har alkoholdrickandet ökat dramatiskt sedan mitten av 1990-talet. År 1996 uppskattades den totala årliga konsumtionen till 8,4 liter ren (100 procent) alkohol per invånare 15 år och äldre. År 2004 låg nivån på 10,5 liter. Och då ska man tänka på att ungefär 10% av Sveriges befolkning är nykterister. Enligt undersökningar så bör man inte dricka mer än 7 gram alkohol om dagen det motsvarar ca en lättöl.

Om du kommer från ett annat EU land till Sverige så får du ta med dig 10 liter sprit, 20 liter starkvin, 90 liter vin och 110 liter öl för eget bruk (det är ca 2-3 årsförbrukningar för en normal svensk) utan att betala skatt, men om du kan bevisa att du till exempel ska ha en 40 års fest för 100 personer så finns det i stort sätt inga gränser. Och all den alkoholen du får at in i Sverige kan du inte bära själv, du kan inte heller ha det i bilen för då är den för tungt lastad. Så hur ska man få in det i Sverige då?

Vad ska man göra för att få folk att dricka mindre?
Statens folkhälsoinstitut har satt upp dom här målen:
• ingen alkohol ska förekomma i trafiken, på arbetsplatser eller under graviditet
• åstadkomma en alkoholfri uppväxt
• skjuta upp alkoholdebuten
• minska berusningsdrickandet
• åstadkomma fler alkoholfria miljöer
• undanröja den illegala alkoholhanteringen
Dom har också skrivit hur de ska uppnå dom målen men det tar jag inte med för det var bara en massa omskrivningar på att dom egentligen inte vet hur dom ska göra enligt min åsikt. Jag har ingen superplan på hur man ska få folk att dricka mindre, men jag har några punkter som inte skulle få folk att dricka mera:
• man skulle inte ha så höga inte införselkvoter.
• man skulle informera bättre i skolan om alkoholens problem.
• man skulle vara hårdare på krogarna att dom inte får överservera.
• man skulle bara få sälja folköl på systembolaget.
• man skulle ha fler drogfria mötesplatser för ungdomar.


Avslutande diskussioner

Jag tycker att det viktigaste samhället har och jobba för just nu är att:
• Höja den låga debutåldern för alkohol, för om man kan få folk att prova på alkohol senare kan man förebygga mycket skador i samhället. För börjar man dricka när man är äldre så får man inte dom skador som man får om man börjar dricka tidigt.
• Informationen i skolan måste också bli bättre men borde...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Alkoholen ett stort samhällsproblem.

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-05-15

    asså jag har bara lust att ta

Källhänvisning

Inactive member [2005-07-29]   Alkoholen ett stort samhällsproblem.
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4657 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×