Amish

13 röster
40416 visningar
uppladdat: 2004-05-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning
Jag valde att skriva om amish för att jag tycker att dom är intressanta, en annorlunda religion/sekt, en religion/sekt från förr. Arbetet ligger inom ramen för SO/SV årskurs 9. Rubriken till detta arbete tycker jag passar väldigt bra för att det är nog så de flesta folk ser på denna sekt. Även så tror jag att den fångar stor uppmärksamhet och stort intresse. Den är varken för lång eller kort.

Frågeställning
Frågeställningen jag har valt att utgå från i detta arbete är: Amish olika syn på vanliga samhällsfrågor, och några stora frågor som rör dom. Som dessa:

Varför ställer sig amish utanför det moderna samhället, till exempel avstår dom från bilar, telefon, kylskåp mm?
Vad gör en sjuk amish om dom behöver modern läkarvård?
Hur ser en vanlig dag ut för en amish?
Hur ser skolgången ut för barn som utövar amish?
Gör amish sina egna kläder?
Ser amish sig själva som kristna?
Hur ser amish folket på preventivmedel och sexualiteten?
Vart finns amish folken?

Arbetssätt
Detta arbete är baserat på fakta från olika faktaböcker och sidor på Internet. Jag har valt att ta information från stora och trovärdiga sidor på Internet, kända domäner som tillexempel ”www.amish.net” eller ”www.ne.se”, och så har jag jämfört olika sidor för att se att alla innehåller samma information. Efter att jag hittat olika fakta har jag satt igång ett intensivt arbetande. Arbetet genomförs genom att jag först beskriver amish historik och lite fakta, var av att jag kommer svara på min fråga. Efter det skall jag analysera och skriva en sammanfattning om arbetet. Sist men inte minst ska jag skriva en slutsats och en källförteckning.

















Redovisning
Historik och fakta om amish
Amish är en sekt som lever främst i U.S.A, dom finns främst i delstaterna Ohio, Pennsylvania och Indiana. I u.s.a finns ungefär 90 000 utövare, av dom bor ¾ av dom i dessa stater. Fast andra källor uppger att det finns fler utövare, och andra mindre. Ingen vet inte riktigt för att amish föder många barn i hemmet och därför att amish folket snabbt utvecklas. Tillexempel så uppger Encarta att det finns 50 000 utövare medans Bonniers lexikon uppger att det finns 800 000. Jag skulle gissa att det finns mellan 130 000 till 150 000 utövare var av ca 90 000 i u.s.a.

Sekten grundades från Antibaptist-rörelsen. Antibaptist-rörelsen grundades under 1500 talet. Ur Antibaptist-rörelsen har det uppkommit många sekter, så som Hutteriterna, Mennoniterna och Schweizerbröderna. Amish-folket är en gren av Schweizerbröderna. Deras grundare var Jacob Amman (därav amish), han stod för bevarande av gamla traditioner och han tyckte att kyrkan och staten inte skulle höra ihop och att det skulle vara frivilligt att gå med, (Vuxendop istället för barndop). Han tyckte även att man skulle hålla hårdare på reglerna i bibeln.

Amish folket blev förföljda av katolska kyrkan i Europa, deras tro bestraffades med dödsstraff. Många brändes ihjäl, andra blev stoppade i säckar och kastade i floder och vissa bands fast på hjul och dödades på detta sätt. På grund av detta så flyttade amish folket till Amerika.

Varför ställer sig amish utanför det moderna samhället, tillexempel avstår dom från bilar, telefon, kylskåp mm?
Inom amish finns det två grupper, de liberala och de konservativa. Men det är inte två olika grupper direkt, utan det är kyrkan i amish distriktet som bestämmer hur konservativa eller liberala dom ska vara. Hur öppna för nymodigheter dom skall vara, telefon och bil, eller om sådana saker skall vara förbjudna. De flesta amish lever en mer konservativa tro som inte tillåter nymodigheter. Dessa får endast ta sig fram med häst och vagn och dom får inte dra elektricitet till sitt hus. Dom får heller inte ha radio/tv eller telefoner. Om amish folket ändå har dessa saker som bil, telefon eller frys så får dom bara använda dom till specifika saker som dom inte kan uppnå utan dessa saker, tillexempel om man har en bil får man bara använda den om man skall träffa släktingar eller göra nånting för långt borta för att använda häst och vagn.
Så är det även med en telefon, en amish får absolut inte använda den för något nöje eller något onödigt utan bara göra nödvändiga saker som att beställa hem varor till farmen eller ringa doktorn, kanske ringa en avlägsen släkting om dödsfall eller giftermål.

Vad gör en sjuk amish om dom behöver modern läkarvård?
En sjuk amish kommer först att besöka traktens läkare, om inte han kan hjälpa får en amish besöka en modern läkare. Men detta är bara om det behövs, samma sak som med telefoner, bilar och annat.

Hur ser en vanlig dag ut för en amish?
En vanlig dag för en amish familj är att mannen i familjen går upp klockan fem på morgonen för att mata boskapen, mjölka korna och lägga mjölken i mjölk hinkar som senare går till den dagliga bilen som för mjölken till det lokala mejeriet. Efter det ska han återförenas med sin familj vid frukostbordet. Beroende på säsong gör han sedan olika saker ute på åkrarna. En normal man jobbar från soluppgången till solnedgången med åkrarna. Med enstaka rast för lunch och för att mjölka korna igen på kvällen.

Kvinnan i familjen bör också gå upp runt fem på morgonen, hon hjälper mannen med mjölkningen innan hon gör frukosten. Efter det skall hon tvätta kläder. När hon har tvättat kläderna skall hon hämta saker från skörden som hon skall kunna göra måltider av. Om det finns barn i familjen skall hon dessutom se till att dom kommer iväg till skolan och göra deras matlådor för lunchen. Efter dessa morgon sysslor skall hon bara laga mat, ta hand om familjen, sy och tvätta kläder till dom och så vidare.

Barnen i familjen går bara den speciella skolan i området, sedan hjälper dom ibland till med skörden. Men mest leker dom som normala barn.

Hur ser skolgången ut för barn som utövar amish?
Barn från amish släktet behöver bara gå i skolan i åtta år, sen tycker man att barnen har lärt sig tillräckligt med läsa, skriva och räkna. En speciell utbildning ges även i hemmet om hur man ska sköta gården mm. Vidare utbildning ses inte nödvändig för att det kan förhindra den amishka traditionen.
Om ett amish barn skulle behöva en speciell skola, för hörselskadade/blinda eller annat så skulle man kontakta staten. För att senare kunna gå i en kommunalskola som är specialiserade på detta område.

Gör amish sina egna kläder?
Amish kvinnorna gör kläder till hela familjen och henne själv. Oftast så gör en amish kvinna kläderna i augusti för att då finns det inte så mycket som hon ska hjälpa sin man med. Hon gör kläder som byxor, tröjor, strumpor, jackor mm. Men de speciella hattarna som man kan se att många ur amish folket använder måste man köpa. Även underkläder och kläder som inte kvinnan är tillräckligt utbildad för att göra köper man.

Ser amish sig själva som kristna?
Jag läste på en hemsida att amish folket ser sig själv som kristna och att dom tror på att Kristus är sonen till gud som dog på korset för mänsklighetens synder. På hemsidan stod även att han använder kristendomen som en vanlig kristen gör med ett få undantag (som jag skrivit ovan under ”fakta och historik om amish”).

Hur ser amish folket på preventivmedel och sexualiteten?
Amish folket är positiv inställda till sexualiteten, det är något fint och bra som man kan ha efter äktenskapet. Men tyvärr så får man inte använda preventivmedel, det är en av anledningarna till att för en amish är det normal att ha sju till nio barn. En annan av de stora anledningarna är att familjen tjänar på många barn, de kan ta hand om familjen när mamman och pappan blir gamla dom hjälper även till i hemmet. Kort sagt, man tjänar på att ha barn, det är en av de bidragande orsakerna till att det föds väldigt mycket barn.

Analys & sammanfattning.
I mitt arbete har jag kommit fram till svar på många av mina frågor,
”Varför ställer sig amish utanför det moderna samhället, tillexempel avstår dom från bilar, telefon, kylskåp mm?”
”Vad gör en sjuk amish om dom behöver modern läkarvård?”

På dessa frågor kom jag fram till att det fanns två olika slags amish, den kontroversiella sidan och den liberala. Och det är inte du som bestämmer hur kontroversiell du vill vara utan det är kyrkan i området du bor. De flesta amish är kontroversiella. Och varken om man är en kontroversiell eller liberal amish så får man använda olika nymodigheter men endast till nödvändiga saker. Och inte innan man har testat om man kan göra det på gammalt sätt.

Jag har även kommit fram till hur en amish lever under en dag och hur ett barns skolgång går till, En vanlig amish man går upp klockan fem och arbetar från solens uppgång till solens nedgång. Mannen arbetar med gården och de hårda sysslorna och tar bara rast vid lunch.
Kvinnan i hemmet ska laga all mat och bara hjälpa till vid åkern om det är nödvändigt. Hon skall även sy kläder, tvätta kläder och ta hand om barnen.
Ett barn ur en amish familj går i skolan. Men bara till årskurs 8a sen så börjar han jobba hemma.

Vi har även läst att en amish gör sina egna kläder men att dom inte gör alla. Bara de som kvinnan är utbildad att göra. Tillexempel byxor, tröjor, strumpor.
Det som inte kvinnan kan sy köper man.

En amish ser sig själv som kristen med vissa undantag.

Amish släktet är till skillnad från många andra religioner positiva till sexualiteten efter äktenskapet, men dom får inte ha preventivmedel. Inte som kristna som tycker att man inte skall slösa sin säd för annat än fortplantning.

Jag har även kommit fram till vart dom flesta av alla som utövar amish bor, det står däremot lite dolt under rubriken ”Historik och fakta om amish.”

Det jag inte lyckas fastställa är hur många av am...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Amish

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2014-10-09

    Swag.

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-23]   Amish
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3037 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×