Analys av Onkel Toms Stuga

28 röster
36647 visningar
uppladdat: 2005-03-31
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Av: Harriet Beecher Stowe
Utgiven 1954

Boken handlar om slaveriet i Amerika. Misären och de grymma förhållanden som slavarna utsätts för beskrivs på ett gripande sätt i boken. Människor misshandlas, våldtas, skiljs från sina familjer och är ansedda att vara en lägre stående ras än den vita mannen. Det finns dock människor som inte delar den allmänna uppfattningen och hjälper till på de sätt dom kan.

Romanens huvudmotiv är människoförtryck. Att vara tvungen att acceptera att bli kränkt och inte kunna göra någonting åt det. Det finns flera bimotiv i boken. Ett av dem är kärlek. Ett annat är gudstro, det är något som är väldigt viktigt för flera personer i boken. Det är det som gör att dom orkar utstå alla ondsintheter men ändå hålla huvudet högt.

Huvudpersonen i boken är mannen som kallas Onkel Tom. Han är en slav som ägs av en familj som respekterar honom så långt det är möjligt. Han bor med sin familj och har huvudansvaret för gården. Hans familj är oviktiga för handlingen utom senare hans fru som heter Chloe. När Tom har blivit såld då hans ägare är skuldsatt ber hon att få ta arbete utanför gården för att tjäna ihop tillräckligt med pengar för att köpa tillbaka sin man. Tom’s ägare heter Mr. Shelby. Han är en snäll man men som inte ser någon annan utväg än att sälja Tom för att kunna betala av en del av sina skulder. Hans fru är missnöjd med hans beslut, men då hon är kvinna och inte har så mycket att säga till om så kan hon bara lova Tom att de ska köpa tillbaka honom vid första bästa tillfälle. Paret Shelby har en son som heter George. Han är vän med Tom och hjälper honom att lära sig skriva, vilket är något som Tom kommer att ha stor nytta av i framtiden. På gården finns också fru Shelby’s tjänarinna Eliza. Hon är mulatt och hennes hy är så ljus att hon kan tas för en vit kvinna. Hon har en son med sin man ägs av en annan man. Eliza råkar höra att herr Shelby tänker sälja hennes son. Samma natt rymmer dom därifrån. Deras resa beskrivs inte gemensamt med Tom’s. Det är en egen historia i boken.
När Tom har blivit tagen från gården köps han av en man som heter St.Clare. När dom är på båten som ska föra Tom till hans nya hem så faller St.Clares lilla dotter Eva i vattnet. Tom hoppar i och räddar henne. Eva beskrivs som en liten ängel. Blont hår och söt som en docka. Hon och Tom blir omedelbart vänner. Tom blir välbehandlad av sina nya ägare. I hans nya ägares familj finns också St.Clares hustru Marie och den nyligen anlända systern Miss Ophelia. Marie är en ynklig varelse. En vän dam som tillbringar den mesta tiden med att ligga i sin säng och vara inbillnings sjuk. Hon behöver konstant uppassning och klara inte av någonting förutom att gnälla. Miss Ophelia är däremot en handlingskraftig kvinna. Hon tar på en gång ansvar för skötseln av hushållet. Till sin svägerskas stora fasa arbetar hon hårt sida vid sida med tjänarna. En annan lustig person som finns på gården är den nyinköpta Topsy. En liten flicka som inte vet hur gammal hon är och som är totalt utan uppfostran. St.Clare köper henne för att Miss Ophelia skall uppfostra henne. Något som hon inte blir glad över. Men som med allt annat så tar hon på sig ansvaret att uppfostra Topsy till en ”rejäl kristen människa”. Lilla Eva är en flicka som ser alla människor som lika värda. Hon blir sjuk och innan hon dör så ber hon sin far att han ska se till att alla slavar blir fria. Fadern lovar detta, men efter hennes död är han så nedbruten av sorg att han inte ordnar saken. En dag far han in till stan och hamnar i ett slagsmål och blir mördad. Då inga av slavarna ännu är fria så blir dom återigen sålda. Tom hamnar hos den grymma Simon Legree. Denna man är inte som Tom’s tidigare ägare. Han vill kuva Tom vilket inte går. Tom är inte oförskämd men han vägrar att be om ursäkt för saker han inte gjort. Han löser situationen genom att beordra två av sina andra slavar att misshandla Tom. Detta upprepas gång på gång, och mellan varje tillfälle ger Legree Tom möjlighet att underkasta sig vilket han inte gör. Till slut så blir Tom så illa slagen att han dör.

Slavflickan Eliza som rymde från gården med sin son mötte vänliga människor under sin flykt. Hon förenades senare med sin man och de lyckades ta sig till Kanada.

Romanen utspelar sig på flera olika ställen på 1800-talet. Den tar sin början på Paret Shelby’s gård. Senare så utspelar den sig i många olika hem där tom och Eliza hamnar. Den utspelar sig på slav auktioner och skildrar på ett upprörande sätt de lidande som slavarna får utstå. Boken sträcker sig över en period på ungefär fyra år. Den rör sig mellan stora herrgårdar, och små fattiga stugor. Författaren Harriet Beecher Stowe har skrivit tio andra böcker, men inte några i samma genre som Onkel Tom’ Stuga. De flesta av hennes andra böcker har varit dikt samlingar. Jag har inte läst något liknande den här boken men jag har sett flera filmer som kan jämföras på olika sätt. Till exempel ”Purpur färgen”. Den handlade inte direkt om slaveri men handlar svarta människors rättigheter och umbäranden. Den som berättar i den här boken är författaren själv. Hon talar om vilka vad som händer när scenerna i boken växlar. Hon beskriver inte så mycket själva handlingen utan just vad det är man får läsa om i början på nya kapitel.


Boken är uppbyggd i kapitel. Kapitlena kommer inte alltid i följ utan skiftar då och då mellan Eliza och Toms olika situationer. Men det är lätt att följa med och berättaren gör att det är väldigt sammanhängande. Författaren beskriver personerna i boken med direkta karakteriseringar. Berättelsen framförs i kronologisk ordning, men det finns parallella scener. Ibland får vi följa Tom i ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Analys av Onkel Toms Stuga

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2014-10-05

    Made my life so much easier thx for uploading

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-03-31]   Analys av Onkel Toms Stuga
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3805 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×