Andra världskriget frågor

2 röster
23449 visningar
uppladdat: 2015-04-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

1. Hur var situationen I Tyskland efter första världskriget? Det var en ekonomisk, politisk och social kris I Tyskland. Det var krigsskadestånd som ännu inte var fixade och RUHOMRÅDEN som var ockuperade I många av Tysklands industrinområden. Det var partisplittring I Tyskland, det fanns inget tydligt ledarskap efter första världskriget och kriget gjorde att många tyskar blev arbetslösa som senare led till en väldigt stor arbetslöshet I hela Tyskland.

2. Vad var typiskt för nazismen? Ideologin beskriver att människor blir lyckligare av att umgås med människor som är lik dem själva, dvs en nation med samma språk, samma kultur och samma folkgrupp. Det egna folket skulle ha en speciell ställning I landet och en nation skulle inte behöva bry sig/ta ansvar om andra än sitt eget folk. Folket var det som betydde något, så individuella rättigheter var oviktiga och man ansåg att det fanns raser som var starkare än andra (arier) som hade en rätt att göra det som ansågs vara rätt.

3. Hur kunde Hitler ta makten I Tyskland? Den ekonomiska, politiska och sociala krisen var en stor möjlighet för någon som Hitler att leda folket till en förändring. Folket var I behov av en syndabock. Genom propaganda (styrd information), läroböcker med antisemitistiska budskap, massmöten, våld – med hjälp av SS och Gestapo gjorde att Hitlers framfart blev mycket snabb. Många underskattade Hitler, men han var en strategisk politiker och kämpade för revansch efter Tysklands nederlag I Versaillesfreden.

4. Mellan vilka år varade andra världskriget? Mellan 1939 – 1945.

5. Vilka länder var med I andra världskriget? Tyskland, Japan, Italien, Storbritannien, USA, Sovjetunionen.

6. Vilka länder ingick de båda “lagen” Axelmakterna – Tyskland, Japan, Italien. Allierade – Storbrittanien, USA, Sovjetunionen

7. Med vilken händelse brukar man säga att andra världskriget startade? När Polen invaderades av blixtkrig den 1 september 1939.

8. Vilka två av Sveriges grannländer togs över av Tyskland 1940? Danmark och Norge. De gjorde det för att kontrollera exporten av järnmalm.

9. Kriget blev ett världskrig när USA gick in. Varför gick USA in I kriget? För att USA:s militärbas Pearl Harbour I Hawaii blev attackerad av Japan för att de ville ha makt över Stilla havs-området. Då blev USA en av de allierade I kriget mot Japan, men det blev inte ett världskrig förrän Tyskland förklarade krig mot USA.

10. Hur slutade kriget? När Tyskland förlorade slaget vid Stalingrad I Sovjet och var ute ur Afrika 1943, började det gå mer och mer utför. Till slut fick de allierade ett sånt övertag, så Tyskland och Italien gav upp 1945, bla genom att Hitler och andra av hans befäl tog livet av sig eller blev fängslade och dömda till livsstid. Men Japan gav inte upp, de fortsatte anfalla länder I Asien och därför grep USA in. USA släppte en atombomb I Hiroshima och Nagasaki, vilket ledde till att Japan gav upp och blev styrt av USA fram till 1952. Därför blev det ett fredsmöte mellan Churchill (Storbrittanien), Roosevelt (USA) och Stalin (Sovjet) 1945 för att rita om Europas karta på nytt.

11. Beskriv Förintelsen med egna ord Förintelsen var ett brutalt sätt att kränka människors rättigheter och tillvaro pga människors etnicitet, religion, politisk ställningsantagande, sexuella läggning och handikapp. Det var ett sätt för nazister att bli överlägsna och maktfulla genom att mörda människor som har en annan tro än vad nationalismens och nazismens ideologi säger. Genom att låta bland annat judar få arbeta livet av sig eller mista livet åt den tyska regeringen, visar hur diktatur kan vara så skadligt för mänskligheten. Förintelsen var också ett sätt för nazister att sätta omänskliga gränser och fördela människor I raser som inte existerar biologiskt. Våldet blev en nyckel till makt där andra åsikter än det nazismen sa var helt oviktiga och gjorde att människor fick sätta livet till. Det värsta av allt är att ingen förstod att förintelsen skulle skapas, trots att det fanns tydliga tecken på at...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Andra världskriget frågor

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2018-11-08

    Vad skulle hända om USA skulle inte gå in i kriget?

  • Kovan Hassan 2021-02-08

    din kommentar här

  • Kovan Hassan 2021-02-08

    din kommentar här

  • Kovan Hassan 2021-02-08

    din kommentar här

  • Kovan Hassan 2021-02-08

    din kommentar här

Källhänvisning

Inactive member [2015-04-26]   Andra världskriget frågor
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59619 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×