Andra världskrigets betydellsefulla personer

4 röster
21149 visningar
uppladdat: 2007-05-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
De mest betydellsefulla personern under andra världskriget kommer vi att minnas som de starkaste, mest respekterade och de mest hänsynslösa ledare i historien. De ledare vi minns mest är nog Winston Churchill, Adolf Hitler, Josef Stalin och Frank D Roosevelt.


WINSTON CHURCHILL
Winston Churchill var en god man som alltid satte sitt land före allt annat. Han tog Storbritannien ur kriget som det segrande landet. 1940 blev Churchill premiärminister i Storbritannien efter den avgående Neville Chamberlain. Vid de laget var britterna i krig mot Tyskland och Italien, och efter Tysklands ockupation av Frankrike stod då Storbritannien ensamma mot Tyskland Churchill började då rusta upp sitt land för den oundvikliga tyska offensiven. Sommaren 1940 startade de tyska bombningarna mot Storbritannien, i historieböckerna kallas den här händelsen för Slaget om Storbritannien. Tusentals tyska flygplan flög i stora formationer in över Storbritannien och släppte brandbomber. Tyskarnas general Göring lät bomberna falla över de brittiska flygfälten i flera dagar, det här innebar ju att de brittiska flygplanen inte kunde lyfta och försvara sig. Men efter några veckor slutade tyskarna bomba flygfälten och siktade in sig på städerna istället. Nu kunde brittiska jaktplan lyfta och bekämpa de tyska planen. Trots britternas överlägsna plan och piloter kunde de inte stoppa de tusentals tyska planen som flög in över städerna och bombade civilbefolkningen men trots alla stora förluster lyckades Churchill hålla britternas moral uppe, han gjorde då sitt mycket berömda tal, ”det enda jag kan erbjuda är blod, svett och tårar”, det här talet britternas kämparmoral. I oktober år 1940 visade Churchill sin briljans, han skickade egna bombräder mot tyska städer, detta gjorde att de tyska flygen var tvungna att återvända hem och försvara sitt eget land, det här gjorde att RAF (Royal Air Force) hann tillverka fler plan och till slut fick britterna övertaget, och lyckades besegra Göring. Churchill hade räddat Storbritannien, han tackade själv folket och sa ” aldrig har så många haft så få att tacka för så mycket”.

Churchill var också nära vän med Roosevelt som var USA:s president, det gjorde att USA skickade resurser till Storbritannien. Men 1941 kom nya problem, britterna hade lyckats besegra italienarna i Libyen, det gjorde att tyskland skickade sin bäste general, Rommel, och en stor armé. Churchill gav generalen Auichek sitt förtroende som skulle anfalla Rommel och ta den tunisiska staden Tobruk i besittning. Men Rommel vann över Auichek, som blev tvingad att fly. Churchill gav då befälet till Montgomery, som klarade av att besegra Rommel vid El Alamein. 7 december blev Amerikanarna anfallna vid Pearl Harbour, det gjorde att USA gick med i kriget på Englands sida, det här ledde till att amerikanarna steg i land i Afrika, general Patton från USA och general Montgomery från Storbritannien hjälptes åt att besegra Rommel, och Afrika var säkrat.

Churchill tog beslutet att hjälpa Stalin i sin kamp mot Tyskland, trots anti-kommunismen. 1943 steg de allierade i land i Italien, det här resulterade i Mussolinis fall. Ryssarna ville ha en andra front mot tyskarna, så att de behövde försvara sig på två ställen, det här skulle göra att det blev enklare att besegra tyskarna. Den här önskan gick i uppfyllelse år 1944 då de allierade gick i land i Normandie på D-dagen, den här dagen befriades Frankrike, och de allierades väg mot Hitler och Tyskland låg öppen. Trots den tyska aredenneoffensiven kunde man reda ut de med en perfekt genomförd motoffensiv av Patton och Montgomery. Den 7 maj år 1945 var kriget slut, fred slöts och de allierade stod som vinnare. Trots dessa bravader blev inte Churchill omvald efter kriget.

Churchills styrka var att han var en stark ledare, han ledde ett trasigt och uppgivet land till seger, han gav folket hopp och soldaterna krigsmoral, han hade också en god relation till andra ledare, han satte alltid sitt land för allt.

Hans svaga punkter var att han var alldeles för envis och hans anti-kommunsim försämrade samarbetet med Stalin. Han var också sämre härförare än politiker, hans envishet ledde tillsvåra förluster för den brittiska armén i slagen mot Rommel.



FRANKLIN. D. ROOSEVELT
På något sätt fattade Roosevelt alltid de rätta besluten när han var USA:s president mellan år 1933.-1945. han började sin karriär som New Yorks senator 1910-1913, 1913 blev han istället biträdande sjöminister. År 1928 blev han guvernör i New York, han blev även omvald till den posten 1930. Efter sin guvernörtid blev han USA:s president. Han gjorde som Churchill, och byggde upp sitt land 1929, efter sin första mandat period blev han omvald, han på senare delen av 30-talet blev utrikespolitiken alt mer viktig för Roosevelt, som förstod det stora hotet från ”det tredje riket”, Tyskland. Roosevelt var som sagt nära vän med Churchill, som ville ha et samarbete mot Tyskarna, och efter tysklands Frankrike ockupation behövdes det mer hjälp än någonsin. USA kom fram till att de skulle skicka hjälp till britterna t.ex. mat, drivmedel och råvaror. Men klockan 07.49 den 7 december år 1941 förändrades allt. Amerikas stillahavsflotta som låg vid flottbasen i Hawaii blev anfallen av japanska bombplan, som sänkte nästan hela flottan, efter den här attacken var ett krig oundvikligt. Roosevelt hade innan kriget infört tvång på värnplikt, det gjorde att USA snabbt fick ihop en armé på mer än 5 miljoner man. Roosevelt lät skicka en del av armén för att hjälpa britterna att besegra Rommel vid El Alamein.

Efter en lyckad landstigning på Afrikas östkust och en bra offensiv kunde de brittiska och de amerikanska trupperna mötas i Tobruk, Afrika var då räddat. Churchill och Roosevelt pratade då om vad som skulle hända härnäst, antingen skulle de säkra Medelhavsområdet, eller satsa på operation Overlord. De kom fram till att det första alternativet var bäst.

De lät då generalerna Patton och Montgomery, som hade säkrat Afrika, stiga i land på Sicilien med sina trupper, där hade tyskarna stora armé resurser, men Sicilien blev till slut besegrat och då lät dem resten av arméerna stiga iland på det italienska fastlandet, men då fick operation overlord högsta prioritet. Efter operationen låg vägen helt öppen till tyskland och det tredje riket. Trots tyskarnas ardenneroffensiv kunde inte Hitler, och tyskarna stoppa de allierades framfart mot tyskland.

Roosevelts hälsa försämrades allt mer, han dog 12 april i en hjärnblödning. Truman efterträdde honom., som senare besegrade japanerna.

Roosevelt var en bra politiker och en bra person, han visade sina medmänniskor respekt, och behandlade dem med godhet. Han var en sån som nästan alltid gjorde de rätta valen, litade på Stalin så att de fick över Sovjetunionen på de allierades sida., och hans vänskap med Churchill räddade Storbritannien.



ADOLF HITLER
År 1889 föddes en man som skulle förändra världen. Han hette Adolf Hitler och var son till en tulltjänsteman. 1913 flyttade han till München och gick med i den tyska armén under första världskriget. Under detta krig blev Hitler skadad två gånger, men han fick också många tapperhetsmedaljer. Efter kriget åkte han hem till München, där gick han snabbt med i grupper som ville hämnas på den tyska statens svek vid Versaillesfredsfördraget. Hitler fick inspiration av Mussolinis intåg i Rom och med hjälp av Hermann Göring drog han igång en kupp som skulle få staten att godkänna en ny regering. Som tur var misslyckades de och Hitler fick 5 års fängelse för högförräderi, och eftersom han inte var tysk medborgare kunde han bli utvisad, men det hände aldrig. Redan 1925 släpptes han, då blev han ledare för det nationalistiska partiet NSDAP, som sedan blev ett nazistparti. 1929 började folket få reda på att nazisterna fanns, detta genom flera tal av Hitler.

Samma år blev det börskrasch, den innebar inte bara en politisk och ekonomisk kris för tyskarna, utan för resten av Europa också. Hitler såg chansen att bli ledare, så han talade till folket om en bättring och en rensning av det tredje riket. Hitler blev snabbt populär och hans parti växte, men han var fortfarande inte tysk medborgare så han kunde inte bli landets ledare, nazisterna blev till slut Tysklands näst största parti. Till slut blev han tysk medborgare och kunde ställa upp i rikspresidentvalet, det blev seger för Hitler, han manövrerade skickligt bort de andra partierna i Tyskland, det här gjorde att han blev diktator. Hitler började långsamt bygga upp en armé och bröt skickligt mot punkterna i versaillefördraget, han tog även bort rättigheterna för judar, zigenare och homosexuella, men det gjorde han långsamt si ingen märkte något. 1938 gick Hitler in i Österrike gjorde det tyskt, sen gick han in i Tjeckoslovakien, då kom britterna och sa åt honom att lugna ner sig. Hitler kom överens med britterna om att Sudetlandet skulle tillhöra tyskland på grund av att det fanns så många tyskar där. 1939 gjorde Tyskland ett misstag och gick in i polen, Storbritannien och Frankrike hade sagt att om Tyskland gick in i polen skulle de förklara krig mot Tyskland, och Storbritannien och Frankrike förklarade krig mot tyskarna.

Tyskland var nu helt fritt från versaillefördraget, så nu tog de över Norge, Danmark, Holland och Belgien, nu var det Frankrikes tur.

Här mötte de motstånd, fransmännen hade en stor armé som bara väntade på ett tyskt angrepp, och det kom. 1940 gick Tysklands arméer över den franska gränsen, med stöd från störtbombare. Det var en praktdemonstration av von Kluges utarbetade taktik Blitzkreig (blixtkrig), det här byggde på att stridvagnar med stöd av störtbombare slår djupa fickor i fiendes linjer, medans infanteriet rensar upp, den här taktiken knäckte den franska armén, Frankrike var nu ockuperat.

Göring lät bomba England som en förberedelse för en invasion. Men Göring förlorade och Hitler fick för första gången som diktator smaka på förlustens bittra smak. 1942 gjorde Hitler sitt livs misstag, han lät sina arméer gå in i Sovjetunionen. Som vi redan vet förlorade Hitler på östfronten, och 1943 var offensiven på östfronten slut och sovjet avancerade mot tyskarna. Storbritannien hade nu fått USA på sin sida, och på grund av de kunde de besegra tyskarna i Italien och Afrika.

1944 steg de allierade trupperna iland i Frankrike på den ökända D-dagen, Hitler förstod ganska fort att kriget skulle förloras men vägrade att erkänna det. Till slut blev Hitler så desperat på seger att han samlade alla pansar fordon, all olja, och nästan alla plan till en sista offensiv. På vintern 1944 drog den stora armén in i Ardennerna vid Holland/Tyskland, de allierade var helt oförberedde på detta överraskningsmoment, så de blev slagna på flykten, men inte 101:luftburna som försvarade staden Bastogne, och det här stoppade offensiven och dess framfart. Den amerikanska generalen Pattons 3:e armé gjorde en il marsch i snö och kyla mot Bastogne. Patton och hans män kom precis i tid för att krossa Hitlers armé. 1945 kom ryssarna över gränsen medan britterna och amerikanarna stod på västra gränsen, den 30 april gav Hitler upp, han tog självmord i sin bunker under Berlin, samtidigt som ryssarna tog över Berlin.

Hitler var både en fantastisk och galen ledare, det enda han brydde sig om var att han skulle får världsherravälde och att han skulle utrota judar, zigenare, homosexuella, handikappade alla som inte höll sig inom ramarna för hans ideal. De skulle vara blåögda, blonda och långa, och det konstiga var att Hitler var kort, brunögd och brunhårig. Jag har också hört, men jag är inte säker på att det är sant, att han var bisexuell. En annan sak jag hört, är inte säker på att detta är sant heller, var att han var halvjude. Han dödade hela sin familj, till och med sin hund. Hans hat mot dem som inte tillhörde den ariska rasen spred sig, det här gav resultatet att mer än 6 miljoner människor dog i koncentrationsläger. Det jobbiga är att trots att det finns koncentrationsläger finns det folk med nazistiska åsikter som förnekar att det aldrig hänt. Men det hr hänt, och vi får aldrig glömma de, för det får inte hända igen.

Men även fast han hade en så förvrängd människosyn var han en väldigt listig politiker, och en bra talare. Men han fick ofta raseri utbrott, och behandlade sina kollegor som skit. En vi kommer alltid att minnas honom som en tyrann.
JOSEF STALIN
Josef Stalin var kommunistisk diktator i Sovjetunionen från ca 1924 tills sin död 1953. Han var en av världens grymmaste härskare genom tiderna. Med många miljoner människors liv på sitt samvete. Han levde mellan 1879-1953.

Stalin kom till makten efter att den första kommunistledaren i sovjet Lenin dött 1924. Det samhällssystem som då skapades på grund av Stalins personliga skräckvälvde kallas Stalinism. I stora uppgjorda rättegångar lät han döma tiotusentals gamla medarbetare, högt uppsatta militärer och andra till döden. Detta var i mitten av 1930-talet. Stalins hemliga polis kunde komma och arrest...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Andra världskrigets betydellsefulla personer

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-08]   Andra världskrigets betydellsefulla personer
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7693 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×