Argumentation - Föräldrarlösa barn pga Aids

1 röster
3702 visningar
uppladdat: 2007-01-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
På många håll i världen sprids sjukdomen så snabbt att man talar om en katastrofsituation. Miljoner barn är idag föräldralösa på grund av aids. Miljoner barn tvingas se på när föräldrar och syskon blir allt sjukare för att slutligen dö. Här ses inte hiv/aids längre som enbart en hälsofråga, utan som ett hot mot länders utveckling. Och trots att majoriteten av dem som får hiv/aids är vuxna, är det barnen som drabbas allra värst.
Fler barn kommer bli föräldralösa om vi inte stoppar spridningen av Aids.


Varje dag smittas ungefär 8000 barn och ungdomar av HIV. Det är 8000 för mycket. I vissa länder förnekar man till och med att sjukdomen existerar. I de länder där det är värst. Men det största problemet för barnen i hårt aidsdrabbade länder är inte risken att bli smittade utan att aids håller på att radera ut en hel generation vuxna – föräldrar, lärare, sjukvårdspersonal och orsaka total kollaps utav samhällen. 14 miljoner barn i åldern 0 – 14 år har förlorat den ena eller båda föräldrarna i sjukdomar relaterade till aids. Över 12 miljoner av dessa barn lever söder om Sahara i Afrika. Majoriteten av de barn som förlorat sina föräldrar på grund av aids är själva inte smittade, men utan dem löper de mycket stor risk att smittas av hiv. Många flickor måste hoppa av skolan för att kunna hjälpa till att försörja familjen när en av föräldrarna dött. Oftast genom prostitution. Det är ju helt fel. Varför just flickorna? Varför prostitution? Varför är arbetena i Afrika så mansdominerande? Flickorna anses vara mindre värda än pojkar därför blir det dem som får hoppa av skolan och arbeta. Män har större chans att göra karriär än flickor. Men de flesta barnen som har föräldrar som är hiv smittade blir ofta utfrysta i skolan och i byarna de bor i. De blir mobbade i skolan och ibland blir de till och med utslängda. De kan även vägras tillgång till sjukvård samt behandlas illa i foster- eller vårdhem.


Att barnen ska behöva bo i fosterhem och vårdhem där de behandlas illa när de kunde bo med sina föräldrar är inte rätt. Bromsmedicinen kostar en halv förmögenhet och nästan ingen i Afrika har råd med den. De har problem att ens få tag i mat för dagen. Varför kan inte vi i rikare länder ge dem medicin? Vi har råd med det. Går de rika länderna ihop för att ge människorna i de fattiga mediciner kan de bo tillsammans med sina barn och se dem växa upp. Låta dem gå i skolan så de kan tjäna pengar. Men medicinen är dyr. Den kostar 1200 kr per person och år. I Sverige verkar 1200 kronor som en liten summa. Men det är ungefär hälften av vad en person tjänar i Moçambique på ett år. Hur ska de då ha råd med medicinen? De rika länderna. Om de nu bestämmer sig för att gå ihop har de aldrig råd att ge alla 42 miljoner bromsmedicin.


Varför låta människor dö när man kan göra något åt det? Det är ju absurt. Det går inte ihop sig. Visst, där kommer pengafrågan in igen. Ett lands ekonomi räcker inte till 42 miljoner människors medicin. Afrikas länder behöver hjälp. Eller rättare sagt, ländernas ledare behöver hjälp. Allvarlig hjälp. De lägger alla pengar på vapen och krig när de borde göra något åt spridningen av Aids. De borde satsa pengarna på utbildning och arbetet och få bort fattigdomen istället. Så föräldrarna slipper sätta sina flickor till att prostituera sig för att få ihop mat. Med utbildning kan även de få bra jobb med höga löner, okej, högre löner än 600 kronor per år.


42 miljoner människor i världen behöver medicin. Den siffran beräknas stiga till 45 miljoner år 2010. 20 miljoner av dem beräknas vara barn. De rika länderna måste gå...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Argumentation - Föräldrarlösa barn pga Aids

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-01-28]   Argumentation - Föräldrarlösa barn pga Aids
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7499 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×