Argumentation:Utflugna Studenters Ekonomiska Situation

3745 visningar
uppladdat: 2005-12-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Vad är livskvalité? Är det att få leva på 955 kr i månaden? Det anser tydligen staten. Ungdomar som har flyttat hemifrån och ungdomar som bor hemma idag får 955 kr i månaden som ska gå till mat, kläder, hushållsartiklar, hygienprodukter och nöjen. Detta är verkligheten för ungdomar som väljer att studera på annan ort än där föräldrarna bor. Och detta så kallade inackorderingsbidraget. I Forshaga kommun får ungdomar 1200 kr som skall täcka hyra och hemresor. I Skoghall kommun får ungdomar som valt att studera på annat håll än hemorten 2200 kr. Jag talar av egna erfarenheter, jag bor i Forshaga kommun och jag får en summa av totalt 2155 kr att leva på. Min hyra ligger på 1800 kr. Då har jag alltså efter hyran 355 kr kvar till mat. Enligt konsumentverkets budgetkalkyl har jag utgifter på 5220 kr i månaden, detta gäller normal levnadsstandard. Självklart får då min mor bidra med pengar så jag slipper leva på Euroshoper nudlar, som kostar 2 kr styck.
Jag har i nuläget 1200 att leva på, men hur är det för de som inte har föräldrar som har tillräckligt med pengar för att bekosta ett barns studier, då gymnasielinjen barnet vill läsa inte finns på hemorten. Det finns såklart föräldrar som har gott ställt och kan betala hyra och ge extra matpengar. Dessa skillnader mellan föräldrars inkomst gör att inom grupper med redan utflugna studenter bildas ett klassamhälle. Den som har mycket pengar får många vänner, medan den som har lite oftast blir utanför. Vadan detta? Jo, första året på gymnasier bygger, förutom studier, på att skaffa vänner och andra sociala kontakter. Detta gör man ibland tyvärr genom att inta alkoholhaltiga drycker. Och de som då har lite mer pengar än de övriga, dricker oftast mer och oftare och detta kan då uppfattats som något ”coolt” och ge en viss respekt.
Ska inte Sverige arbeta för ett jämställt samhälle? En arbetslös myndig svensk, som bor hemma hos sina föräldrar får mer pengar än en hårt pluggande student som bor långt hemifrån. Är detta vad regeringen kallar jämställdighet? Det anser inte jag. Ska ungdomar som väljer en utbildning på annan ort få leva på svältgränsen? Hur ska man orka med skolan och allt annat som hör till, när man knappt har råd med mat? En människa måste få i sig näringsämnen och proteiner, men hur näringsrikt är nudlar? Man talar om stora satsningar på ungdomen, men inga politiker orkar ”få tummen ur röven” och genomföra dessa. Man hör om höjningar av studiebidraget. Och man undrar hur stor...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Argumentation:Utflugna Studenters Ekonomiska Situation

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-04-27

    Skaffa ett jobb?

  • Inactive member 2008-04-27

    Skaffa ett jobb?

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-13]   Argumentation:Utflugna Studenters Ekonomiska Situation
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5252 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×