Argumentation vad är gott?

8992 visningar
uppladdat: 2005-12-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vad är gott?

Det finns inget som alltid är gott. De goda beror alltid på omständigheterna då det onda kan kopplas som det goda i vissa avseenden vilket jag tycker bör accepteras av alla. Precis som människor inte skall lägga sig i andras liv skall man inte heller lägga sig i vad människor tänker. Från den dagen du föds till den dagen du dör så har du någon som leder dig. Någon som följer dig hela vägen i ditt liv och som gör att du inte kan leva helt som du vill. Kan man då anse att denna personen har rätten att göra detta? Eller är det för att samhället är så ojämnlikt att jämställdheten inte existerar?
Att kalla något för jämlikt bör sägas först sedan man vet att jämlikhet råder. För att jag anser att så länge inte alla är jämlika finns det ingen jämlikhet.

Min tes lyder att alla människor borde betraktas som jämlika.
Jämlikhet syftar till alla människors lika värden där möjligheterna är lika. Människor tolkar ordet jämlikhet på olika sätt genom deras tänkande. Vi är utrustade med förnuft och samvete och vi bör handla broderligt/systerligt. Varför skall vi göra det? Jo för att inte låta någon uteslutas.
Enligt Utilitarismen så skall alla ta del av allt och där det är lika fördelat i t.ex. arbete, lön och utbildning. Att uteslutas anser jag inte vara något positivt då vi blundar för någon annan. Det kunde lika gärna varit du i den sitsen. För att uppnå den maximala lyckan bör alla öppna ögonen för jämlikhet och se det som något positivt .
Jämställdheten ses på ett annat sätt då det riktar sig in på samma rättigheter, skyldigheter o.s.v. En svaghet hos oss människor enligt mig är hur vi vill isolera oss och inte skapa en gemenskap.
Kanske ligger det något i att vi inte vill yttra oss som den sentimentala principen förespråkar. Det finns folk som anser att jämställdhet kommer att ställa med problem och att det ändå inte kommer att fungera. Vi människor är nämligen, enligt den sentimentala principen, till en viss del egotrippade. Vi skulle välja det som kändes bäst för oss själva i första hand före det andra. Ur mitt perspektiv så tror jag att vi ändå har någon meskänsla inbyggd i oss och på det viset skulle vi inte tillåta någon annan lida för att vi skall få det bra. Självklart finns det personer som tänker så men det är upp till henne/honom sen vad konsekvenserna blir utav det.
Mitt andra argument är liberalismens jämlikhetstanke är där du får ha rätten att bestämma över dig själv och din egen kropp så länge du inte skadar dig själv eller någon annan . Jag har en liberalistisk åsikt men delar även andra åsikter om jämlikhet. Att kunna acceptera andra åsikter och lyssna till vad människor har på hjärtat anser jag vara något gott då vi inte håller in händerna för oss själva. Vi människor måste våga ta initiativet att yttra oss som vi vill så att inte någon annan blir det ledande. Jämlikhet är precis vad detta handlar om och som liberallisterna inklusive mig försöker hävda.
Det är ytterst få som håller med mig om att ingen annan än du får bestämma över dig själv. Speciellt de religiösa människorna som anser att Gud har redan förutspått allting och att man inte skall stå i hans väg. Att förstöra hans planer genom att t.ex. ta självmord skulle bli en synd. I koranen står det inte att du skall underkasta dig din man som i detta fall är gemenskapet, utan de pekar på att du skall underkasta dig Gud och likaså inom de andra två Abrahamitiska religionerna. Detta skulle då bli ett stort fel i samhället som leder till att allt fler folk skulle bli totalt fria och göra som de vill.
En annan aspekt av jämställdhet som är mitt tredje argument är feministerna. Feministerna anser att det skall vara jämställt inom t.ex. arbetslivet, familjelivet och politiken. Det råder nämligen fortfarande ingen solidaritet på arbetet. Kvinnan får avsevärt mindre lön än männen men jämlikhet handlar inte bara om lön utan om en människas rätt till att handla som alla andra . Skall det råda jämlikhet så skall det också vara det, och då menar de att allt skall vara likt varandra men mest så pekar de på kvinnor och mäns situation i samhället.
Jämlikhet är någonting stort då allting ställs inför krav. Många människor kritiserar frågor som jämställdhet mellan kvinnor och män. Speciellt de radikala feministerna som anser att kvinnor kan ha större makt än männen utan att det blir något stort utav det. Det finns även de som kritiserar kvinnors förmåga att klara av det som männen klarar av. För att det skall bli jämlikt måste också kvinnor kämpa ännu mera för att nå upp till de kraven som ställs vid ett hårt arbete.

Varför se ner på andra människor? Genom att du skadar andra skadar du dig själv också. Man kan inte klara sig undan en dålig handling utan att bli upptäckt så var...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Argumentation vad är gott?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-13]   Argumentation vad är gott?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5192 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×