annons
×

Argumenterande text om rökning

118 röster
Ge betyg
93027 visningar
uppladdat: 2005-04-19
Emil Hasselqvist

Emil Hasselqvist 25 år

Från Eskilstuna
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Varför finns tobak och cigaretter? I dagens samhälle röker så pass många att jag blir rädd, det är inte bra till någonting. De enda som tjänar på det är multimiljard företagen och jag som kommunist är emot allt som har med sådant att göra. Om någon kan nämna någonting som är bra med att röka vill jag gärna höra det.

Enligt en studie gjord av experter från 12 olika länder så orsakar passiv rökning cancer. För en icke rökare som bor med en rökare ökar risken för cancer, särskilt lungcancer med 20-30%. Gruppens arbete har också kommit fram till att rökning är farligare än vad man hittills har förstått. Häften av de vuxna som fortsätter att röka avlider i förtid av tobaksrelaterade sjukdomar, cancer, hjärt-kärlsjukdomar och lungsjukdomar. Av dessa dödsfall inträffar hälften i åldern 35 till 69 år. Livstiden förkortas med mellan 20 och 25 år.
Enligt Socialstyrelsens hälsorapport från år 2004 så inträffar det varje år 500 fall av barncancer p.g.a. föräldrars rökningsproblem.

Med det här vill jag bara fråga samhället, vill vi verkligen ha sådana här saker? På engelskan brukar cigaretter kallas “Death Sticks” och jag tycker att det stämmer in precis. Vill vi verkligen att våra tonårs döttrar och söner ska röka sönder sina lungor innan dom ens har blivit myndiga? Jag tycker det är hela svenska samhället borde skämmas för att tillåta dessa saker, dessa dödsmaskiner. Jag kommer aldrig börja varken röka, dricka eller använda några andra gifter som förstör kroppen.

Vi stöter alla på rökning varje dag, på jobbet, i skolan, kanske t.o.m. i hemmet och jag frågar bara igen, varför gör vi ingenting åt det? Om man tittar på ett vanligt svenskt hem idag, hur ofta röker ingen i familjen? Jag tror att i de flesta svenska hem så röker i alla fall någon i familjen. I mitt hem så röker både min mamma och min pappa, men jag tänker aldrig möta samma öde som dem.

Jag ser ungdomar i min egen ålder varje dag som röker, även i min klass. Vad tjänar det till? Varför gör man det? Det är bara två av många frågor som jag själv frågar mig när jag sitter och skriver den här texten. Ge mig bara en anledning varför cigaretter är bra så ska jag sluta tycka illa om dem, men som sagt, det ända positiva är att multimiljard företagen tjänar på det. Alla som bor i vårat samhälle borde försöka göra något åt detta stora problem.

Jag är glad att socialstyrelsen i Sverige ser relativt hårt på cigaretter och liknande; eftersom tillverkarna är tvingade att skriva något i stil med “Rökning dödar” eller “Rökning ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt denna sida måste du vara medlem och inloggad.

Är du inte redan medlem?

Bli medlem nu och få tillgång till allt innehåll på hela Mimers Brunn.

Kommentera arbetet: Argumenterande text om rökning

  Kommentera
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • hedda eriksson 2012-06-03

  Texten säger i princip ingenting. Möjligtvis att du är en kille som är smart nog att inte röka, men inte mycket mer. Du hade nog kunnat få till den rätt bra om du hade funderat lite mer djupgående över frågorna som du ställer i texten. Då hade det kunnat bli riktigt intressant. Till exempel , varför röker så många när det är så farligt? hade även varit intressant med någon slags analys kring hur detta påverkar vårt samhälle, både ekonomiskt och socialt.

 • Danne Andersson 2011-03-29

  Din text innehåller väldigt starka argument men tyvärr så är din text inte så pass väl strukturerad, vilket göra det svårt för läsaren att hänga med.

 • John Svensson 2009-02-18

  duktikt

 • Alz Galjan 2008-12-07

  Grymt bra, tog lite till min argumentationstext :)

 • Rebecka Norberg 2008-11-25

  Du ägde dig lite själv där: Ge mig bara en anledning varför cigaretter är bra så ska jag sluta tycka illa om dem, men som sagt, det ända positiva är att multimiljard företagen tjänar på det. Du gav ju själv en bra anledning ;D Annars var den bra !

 • Fredrik Wadman 2008-03-06

  texten handlar absolut inte om

 • Marcus Eklund 2007-05-21

  Tobaksbolagen omsätter allt fö

 • Marcus Eklund 2007-05-21

  Inget illa menat*

 • Marcus Eklund 2007-05-21

  Du kommer aldrig dricka??Du

 • Sarah bengtssson 2006-03-14

  Du verkar vara en pojke med vä


Källor för arbetet

Saknas


Källhänvisning

Emil Hasselqvist [2005-04-19]   Argumenterande text om rökning
Mimers Brunn [Online]. http://www.mimersbrunn.se/Argumenterande_text_om_roekning... [2015-09-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Senaste foruminläggen

annons

Ladda upp ditt arbete

Dela med dig, ladda upp ditt arbete och hjälp andra! Mimers Brunn söker ständigt nya arbeten på alla nivåer. Inget arbete är stort eller för litet för att ligga uppe på Mimers Brunn.

Ladda upp arbete

Mest kommenterade arbeten

Mimers Brunn tipsar om

Studiemedel

Studiemedel hjälper dig att klara ekonomin medan du pluggar. Vi reder ut vad som gäller för dig som vill studera och utnyttja studiemedel. Studiemedel

Nya medlemmar

Senaste inloggningarna