Armeniska Folkmordet

7 röster
9665 visningar
uppladdat: 2013-03-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Armeniska folkmordet
Vad var det som hände armenierna 1915 enligt texten från Levande historia, och varför ska man enligt texten definiera det som ett folkmord? Vilka källor använder sig texten av?
År 1915 deporterades, fängslades, arresterades och mördades cirka en miljon kristna armenier. De flesta offren mördades år 1915 men förföljerser och mord fortsatte ända fram till 1923.  Människor brändes till döds och dränktes i flodar. Man avrättade och gjorde så armenierna dog av hunger törst och våld. Armeniska kvinnor våldtogs och fördes bort och blev sålda på slav marknader. Man tvångskonverterades till Islam och till och med togs barn bort från sina föräldrar för att uppfostras till muslimer.
Hur kunde detta ofattbara hända?
Kristna armener hade aldrig någon makt i det Osmanska riket, det var muslimerna som hade den största makten. Men i slutet av 1800-talet hotades det starka Osmanska riket av sönderfall för att kristna grupper frigjordes i Balkan ifrån det turkiska styret. Det blev större och större konfrontation mellan medelklassen (kristna armener) och den osmanska härskarklassen (muslimer).  Armenierna började ställa större krav, de ville ha samma rättigheter som de andra i landet dvs medborgliga rättigheter och komma in inom politiken. Nu övergick misstänksamheten mot den armeniska minoriteten i förföljerser.
Mellan åren 1894-1896 dödades över 100 000 armenier och lika många tvingades lämna sina hem. Målet då var att utrota de ‘’grupper’’ som man ansågs göra det största hotet mot den gamla ordningen.

Är 1908 genom en statskupp tog de sk ungturkarna (ett turknationalistiskt parti) makten i det Osmanska Riket, idéer om att skapa en muslimsk stat fick starkt fäste. Armener började alltmer ses som en opålitlig folkgrupp som splittrade landet.
Året innan det man kallar folkmordet började det första världskriget (1914), då anklagades de kristna armenierna för att stödja Storbritannien, Frankrike och Ryssland. Medans de Osmanska riket stod i krig på centralmakternas sida. Nu fick det Osmanska riket en orsak till att bli av med armenierna för gott.  

Varför ska man definiera det som ett folkmord enligt texten?
Anledningen varför man ska definiera händelsen 1915 som ett folkmord är för att målet blev tillslut att utrota de hela armeniska folket, inte bara grupper som ansågs göra hot mot den gamla ordningen.
Eftersom i texten från levande historia står det ‘’ Massakrerna 1894-1896 brukar dock inte karaktäriseras som folkmord, eftersom målet inte var att utrota hela det armeniska folket, utan enbart de grupper som ansågs utgöra det största hotet mot den gamla ordningen ‘’


Varför röstade inte alla “ja” när riksdagen “erkände” folkmordet på armenierna? Är det rätt, tycker du?
De flesta är eniga om att det skedde ett folkmord, dock ville inte vissa partier rösta ‘’ ja ‘’ med andledning av att de inte vill agera som Turkiets historieskrivare och att de tyckte inte politiker skulle bestämma historian. Frågan är varför man har väntat så här länge på att reda ut vad som hände för cirka hundra år sedan, jag har förstått att det som man tog upp med förintelsen som folkmord på judarna har lett till efterforskningar om folkmordet på armenierna.
Jag tycker det är både rätt och fel, Jag tycker att om man har stora bevis och ‘’vet’’ att det har skett ett folkmord borde man rösta jag men och andra sidan är det politiker som har rätten att bestämma en sådan stor sak? Jag tycker Hans Linde sa en vettig sak ‘’ Vi politiker ska inte skriva historia, men vi har ett ansvar att förhålla oss till historiska fakta och kalla saker vid dess rätta namn ‘’
   
Hur beskriver Turkiet händelserna 1915, och varför?
Till en början förnekar Turkiet helt och hållet det armeniska folkmordet.
Även fast de förnekar folkmordet så blundar de inte för att hemskheter inträffade, de försöker att betona att det pågick ett världskrig och att de kände sig hotade ifrån olika håll, därför enligt de var det inte bara armenierna som blev drabbade utan också utan också turkar, kurder och andra grupper.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Kristian Gerner & Klas-Göran Karlsson, Folkmorden historia. Perspektiv på det moderna samhällets skuggsida, Stockholm: Atlantis 2005. Richard G. Hovannisian (ed.), The Armenian Genocide in Perspective, New Brunswick & London: Transaction Publishers 1986. Faktagranskning: David Gaunt, Professor, Institutionen för genus kultur och historia, Södertörns högskola. Levande historia: Folkmordet 1915 Levande historia: Begreppet folkmord Riksdagen erkänner folkmord på armenier DN: Turkiet fortsätter att förneka folkmord

Kommentera arbetet: Armeniska Folkmordet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2013-03-10]   Armeniska Folkmordet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59190 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×