Att döda ett barn

1 röster
13541 visningar
uppladdat: 2011-06-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Att döda ett barn

Att döda ett barn är en film som är baserat på en novell och skriven av Stig Dagerman. Novell skrevs år 1948 för trafiksäkerheten som en beställningstext. Texten blev så känd att det gjordes 2 filmer av den, ena filmen kom ut 1953 och den andra (nya) versionen kom ut 2003.

Filmen är ca 8 minuter lång och handlar om en lycklig familj och ett lyckligt par som har bråttom till havet. Filmen beskriver familjens och parets händelser på parallella ställen.

I den lyckliga familjens by står solen upp som högst och skiner som mest. Innan denna lyckliga familj ger ut med båten vill dem ta sig en förmiddags fik.

På andra sidan av byn står en ung man bredvid en bensinpump och tankar bilen, och i bilen väntar den lyckliga tjejen som lovar att inte öppna sina ögon först dem är framme vid havet. Den unga mannen tankar klart och börjar köra vidare mot havet som dem längtat så.

Mamman i den lyckliga familjen dukar upp fikat och märker att dem inte har socker så hon skickar över sin son till grannen efter några sockerbitar.

Lilla pojken små springer till grannen, på vägen dit känner han buskarnas härliga gröna blad och hoppar över grinden som han snabbt ångrar och hoppar tillbaka för att kanske verka hygglig och öppna grindens dörr och gå genom. Han tänker hela tiden på havet och båten, och på fiskarna som slår. Kanske var det just den stunden som bläddrar ett svart blad i en lycklig familjs liv?

Det unga mannen kör snabbare en vanligt, han har bara bråttom till havet, han skulle inte kunna göra en fluga till misär. Men om 3 minuter kommer han att göra något som aldrig kommer att ge tillbaka hans gamla liv.

Den lilla pojken håller glatt skålen med sockerbitar i och är på väg hem, han skulle precis gå över vägen som det händer något, något som man inte kan ångra. Lilla pojken ligger blodig på marken med sockerbitar runt om sig och den lyckliga mannen har precis dödat ett barn. Genom sina sista andetag tänkte lilla pojken att han log och solade i båten långt ut i havet och rörde vid vattnet försiktigt med ena handen.

Sockerbitarna kom aldrig hem, den lyckliga mannen åker inte till havet, han åker tillbaka hem under tystnad och båten kommer stå där den står idag och även många andra dagar.

Jag tyckte att både i novellen och i filmen beskrev dem handlingen väldigt proffensionellt. Jag tyckte om det gamla svenska språket som han använde sig av och det passade på något sätt mycket bättre i filmen, det var även inte alls svårt att förstå. Mannen som talade i filmen som berättarröst växlade synvinkel mellan familjen och unga paret. Han uttryckte sig som (första och andra byn) vilket gjorde att man skulle kunna förstå handlingen utan att se filmen.

Men det vara några små saker som jag inte tyckte om i filmen, det var att dem sa väldigt tidigt i filmen att en man snart kommer att döda ett barn, och det gör att man inte blir lika nedslagen av texten, vilket man skulle kunna bli om dem inte hade avslöjat det. Sen så tyckte jag att filmen hade en ganska tragisk slut, typ som att...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Att döda ett barn

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2011-06-01]   Att döda ett barn
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58975 [2024-05-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×