BRIS

2 röster
12416 visningar
uppladdat: 2001-04-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
BRIS

BRIS "Barnens Rätt I Sammhället" startade under vintern 1971 då massmedia mycket ingående skildrat hur en treårig flicka misshandlades till döds. Det blev en stor reaktion hos allmänheten, och följderna blev då att BRIS bildades, som är en organisation som består av människor som kämpar mycket hårt för att förebygga att barn far illa. BRIS första stora insats blev att ordna en utställning som skulle handla om barnmisshandel i Sverige. För många människor blev detta ett chockartat uppvaknande. Det märktdes att BRIS hade tagit upp ett mycket känsligt område. Det medförde att alla listor för att stödja BRIS blev fulltecknade.

BRIS är inte bara en organisation som hjälper barn enbart mot misshandel, utan de kämpar för att kunna hjälpa alla barn med olika slags problem så som fysiskt, sexuella övergrepp, problem vid skilsmässor, mobbning och barns självmordtankar m.m.

BRIS öppnade bl.a. en rådgivningstelefon 1971 dit vuxna kunde vända sig när de kände till barn som for illa. BRIS som i sin tur tog emot alla slags anmärkningar om barnmisshandel och förde dem vidare i BRIS eget namn till ansvariga myndigheter. De folk som ringde fick även information och rådgivning om problem som gällde just barnmisshandel och till vilken myndighet de kunde vända sig om de ville slutföra anmälan själva. BRIS rådgivningstelefon har bl.a. medfört en förbättrad lagstiftning och ökad kunskap när det gäller barnmisshandel. Antalet anmärkningar om allvarlig fysisk misshandel har minskat i antal. Den stora utvecklingen i sammhället de senaste "20 åren" har gjort att andra områden där det gäller barn som far illa har uppmärksammats betydligt mer.
Barnens Hjälptelefon

Sedan 1980 bedriver BRIS en unik verksamhet för barn i utsatta situationer. Genom "Barnens Hjälptelefon" som är en kontakt telefon for alla barn och ungdomar. BRIS tar årligen emot ca: 5000 samtal som kommer direkt från barn som befinner sig i en svår situation. Den största delen av alla telefonsamtal är från sådana barn som är utsatta för fysiska, psykiska och sexuella övergrepp. Andra slags problem kan vara svåra vårdnads och -umgänges konflikter, tonårsproblem, kärleksproblem, mobbing, ensamhet m.m. Alla barn som behöver någon slags hjälp är välkommna att ringa till barnens hjälptelefon, som nu finns på fem olika orter i Sverige. Orterna är Umeå, Stockholm, Norrköping, Göteborg och Malmö.

Barnens hjälptelefon är öppen dagtid och vissa kvällar. Alla människor som jobbar med att ta emot BRIS - samtalen är mycket kunniga och deras uppgift är att finnas tillhands när framför allt barn och eventuella vuxna behöver någon att tala med, men också för att kunna lyssna, stödja och informera om samhällets olika hjälpinsatser.

De flesta barn som ringer Barnens hjälptelefon ringer och berättar att de inte kan prata om saker och ting där hemma med sina förälldrar. Oftast är det i relationen mellan barn och förällder som problemet finns. Några orsaker som nämns är "De lyssnar inte", "Det blir bara bråk" eller "Jag vågar inte". Många anledningar till att barn inte vänder sig till någon vuxen kan vara att man inte vet hos vem man kan få stöd, hjälp av eller veta vem man kan anförtro och lita på. Barn kan också få en känsla av att man förråder sin familj och att situationen bara skulle försämras om någon utomstående skulle få reda på "Familje hemligheten". Oftast så är det inte så att situationen försämras, utan att BRIS försöker hjälpa en att ta reda på vad som är fel och rätta till det så gott det går. Barn tror också ofta att de är själva om sina problem och vågar av den anledningen inte prata med någon vuxen på t.ex. skolan. Att få ringa och få vara anonym hat visats varit en stor och viktig del i telefonsamtalen.
forts...

I statistiken har det visats sig att de yngsta som ringer och tar kontakt med BRIS i regel har uppnått skolåldern. Men de vanliga...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: BRIS

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-04-01]   BRIS
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=474 [2024-04-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×