Barn av sin stad

4 röster
35762 visningar
uppladdat: 2003-10-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Genren till denna bok är lite splittrad. Och är inte helt och hållet en kärleksbok t.ex. Utan det präglas äventyr, kärlek och teman som: orättvisor, klasskillnader, hur det va att leva då, kampen om olika saker och Sveriges utvecklig.

Boken är skriven mycket förklarande och väl. Han skriver korta meningar som; hämtade vattnet, i stället för han hämtade vattnet. Språket är något gammalt tycker jag, ganska många gamla ord som inte alls används nu. Men man lyckades ändå klura ut vad ordet betydde.
Det är svårt att säga vem som är huvudpersonen eftersom den inte är skriven i jagform, så som “jag hämtade vattnet”. Men man får följa familjen Nilssons familj som sprider sig allt mer. I förra boken Mina drömmars stad trodde jag själv ett tag att Henning var huvudpersonen men det visade sig senare att han dog! Man får alltså följa familjen Nilsson i “generationer”, Hennings och Lottens barn, och deras barn osv. Det finns 5 olika familjer som följer med i alla böckerna (5 st, Mina drömmars Stad, Barn av sin stad, Minns du den stad, I en förvandlad stad och Stad i världen) är: Nilsson, Lindgren, Bodin, Karlsson och Berg. Men speciellt får man följa: August som är en något osocial pojke som helst sitter hemma och läser. (Son till Henning och Lotten, adopterad till Annika och Fredrik Bodin), Emelie som vill väldigt väl och är mycket lik sin mor (dotter till Henning och Lotten), Lotten själv, Gertrud och Olof.
Boken utspelar sig i Stockholm, framförallt Söder. Två ”världar” skildras, dels den Nilsson och Lindgren bor i som är fattig, smutsig, hård och orättvis och den andra som Bodin bor i som är lite enklare och ”rikare”.

De lever i storstaden Stockholm men inte storstad som den är idag. Det verkar så nära till alla, så mycket minde än vad det är idag. Man märker också att kvinnorna är mer förtryckta och inte lika mycket värda än vad dom är idag. Men det märks inte lika mycket i denna boken som det gjorde i Mina drömmars stad.
Den utspelar sig på tidigt 1900 talet. Man får följa familjerna i sammanlagt: ca 120 år. Och man får följa familjerna i denna bok ca 20 år.
Man får alltså följa de 5 olika familjerna. Och i både lycka och smärta tar de sig igenom livet. Emelie har börjat bli stor. Och mer och mer kärlek präglas i hennes liv. Lotten är sliten och lever för barnen, undrar ofta om det är värt att leva. August har inte så många vänner, funderar och läser mest. Flickan vid bryggan hade han glömt. Eller hur var det? Hade August för första gången varit lite intresserad av en flicka? Men det hade han slutat tänka på när det flyttat.
Författaren har många budskap i sin bok. Han vill visa hur dom hade det då. Vill också visa utvecklingar som; kvinnors rätt, utvecklingen av fabriker och transporter mm.
Boken är mycket händelserik och spännande. Det tar ett tag innan man kommer in i boken och börjar tycka att den är bra. Men jag kunde inte slita mg ifrån den efter ett tag! Det enda som stoppade mig var mina ögon, som föll ner, av trötthet.

Känns som jag var lite mer mogen för denna boken än vad jag var för Mina drömmars stad. Kunde ta åt mig mera och förstå bättre. Inte för att den är skriven annorlunda (för det är den inte, det är som att man skulle ha fortsatt läsa den första boken.) utan som sagt, jag har mognat!

Men fortfarande tycker jag att den är något svår att läsa och komma igenom. Ibland är allt så överdrivet förklarat och med sådana konstiga ord. Han skriver ofta frågor till läsaren som; ”Bärta var annorlunda än Ida, det var som om hon visste och godkände att hon hörde till de otillåtna. Eller var det bara så att hon uppträdde naturligt?” Ett annat som är taget från Mina drömmars stad som verkligen får läsaren att tänka till är; ”Staden väntade. Vad drömde pojken om, vad väntade staden på?” Det är en av sakerna jag gillar med hans böcker.
Eftersom jag gav Mina drömmars stad 3/5 så får betyget bli snäpp...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Barn av sin stad

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-10-14]   Barn av sin stad
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2326 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×