Jobba hos Skogen bäverson

3 röster
1382 visningar
uppladdat: 2015-03-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

PÄRON - EN SVENSK SKATT Precis som andra frukter så innehåller päron värdefulla näringsämnen som till exempel vitaminer, mineraler och fibrer. Ett normalstort päron (ca 140 g) eller äpple innehåller bara cirka 55 kcal. Det är dubbelt så mycket fibrer i ett päron jämfört med ett lika stort äpple. De osynliga fibrerna som finns i frukt och grönsaker är extra värdefulla för kroppen eftersom de påverkar balansen i magen. Päron är nära släkt med äpplen, men en viktig skillnad är att päronen har kortare hållbarhetstid. Päronen plockas omogna och mognar på 2-3 dagar i rumstemperatur. Om man vill att det ska gå fortare så kan man lägga dem i en papperspåse tillsammans med ett äpple. Äpplet utsöndrar en gas som påskyndar mognaden. Vill man hindra att de fasta och omogna päronen mognar så förvarar man dem i kylen, där håller de i ett par veckor.

Fasta och mjuka päron Päron som ska stekas, grillas eller kokas in i kryddig lag ska ha lite tuggmotstånd kvar, de ska alltså inte vara helt mogna. Ett mjukt och saftigt päron kan lätt förvandlas till mos när det hamnar i en kastrull på spisen. De söta och mogna frukterna passar bäst i dessertpajer, kakor, sallader och på ostbrickan.

Hanteras varsamt Mogna päron är mycket känsliga för stötar. Lyft dem med mjuka händer och ta en frukt i taget. Om man är hårdhänt så bildas tryckmärken som snabbt utvecklas till bruna och övermogna fläckar.

Våra vanligaste svenska sorter I villaträdgårdarna hittar man ofta Gråpäron, Augustipäron, Greve Moltke, Williamspäron och Göteborgs Diamant. Av de sorter som odlas i större skala toppar Clara Frijs listan över populära svenska sorter. Därefter kommer Conference, Carola och Alexander Lucas.

Alexander Lucas Ett stort päron med blankt skal. Smaken är söt och fruktköttet är vitt och saftigt. Passar perfekt till ost och i varma och kalla desserter.

Augustipäron Små ljusgröna päron som mognar redan i augusti. Svagt syrlig och inte så söt smak. Är goda att äta som de är men passar också i en paj eller kaka.

Carola Ett svenskt päron som har sin säsong i oktober och november. Smaken har en fin balans mellan sötma och syra. Gott att äta som det är och även att använda i pajer och andra desserter. Det går också utmärkt att steka i tjocka skivor.

Clara Frijs Den sort som odlas mest i svenska odlingar, har sin säsong i oktober. Fruktköttet är mjukt och saftigt. Passar utmärkt att koka in i kryddig lag eller att använda i pajer, kakor och till ost.

Conference Ett långsmalt päron med finkornigt fruktkött. Söt smak som påminner om melon. Bästa tid för svenska Conference är slutet av oktober till och med november. Ett utmärkt päron till ostbrickan och i desserter. Fram till januari importeras Conference från södra Europa.

Greve Moltke Ett brett päron med tjockt skal som har sin bästa tid i september-oktober. Saftigt och sött fruktkött som smälter i munnen. Gott att äta som det är, i sallad eller på ostbrickan.

Gråpäron Finns sällan i butikerna, men desto mer hemma i trädgårdarna. Små päron med saftigt och kornigt fruktkött, söt smak. Tack vare storleken och den söta smaken passar det utmärkt till chutney eller att koka in i en söt och kryddig lag med ingefära eller lingon.

Göteborgs Diamant En klassisk svensk sort som har sin säsong i september-oktober. Fruktköttet är vitt, lite grynigt...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jobba hos Skogen bäverson

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2015-03-30]   Jobba hos Skogen bäverson
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59595 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×