Barnarbete och hjälporganisationer

4 röster
13193 visningar
uppladdat: 2005-12-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning
Jag har valt att skriva om Barnarbete och lite om hur hjälpen kommer fram i Asien. Jag har bland annat tänkt att skriva om Gatubarn och riskerna för ett barn att arbeta i arbetet om barnarbete och jag tänker också skriva olika siffror för jag tycker det är viktigt att veta varför och var barnarbete existerar. Och om det bara är dåligt. I ”hjälpen i Asien” arbetet hade jag tänkt ta upp hur hjälp organisationerna hjälper till och hur mycket av dem pengarna dem samlat in går till goda ändamål. Jag tänker jämföra tre hjälporganisationer Röda Korset, SOS – Barnbyar och UNICEF så därför har jag varit tvungen att ringa till alla tre hjälporganisationerna. :D




Barn Arbete

Vad är barnarbete? Och kan det vara nyttigt?
Barnarbete är något som förekommer i hela världen, när man säger barnarbete så får man en bild av en liten pojke eller flicka som är fast kedjad och sitter i en mörk fabrik och väver mattor, men det finns massor av olika sorter av barnarbete. De delas oftast in i fyra grupper:

- Medhjälpare: det är när ett barn arbetar som en medhjälpare eller om ett barn går i lära i familjens jordbruk eller även inom hantverk.

- Anställd: det är när barn är anställda på verkstäder, byggarbetsplatser eller restauranger.

- Självständig: självständigt arbete är när barn arbetar självständigt som gatuförsäljare, tigare eller sopsamlare.

- Slavar: barn är också slavar det är när dem blir kidnappade och säljs som gruvarbetare eller tvingas bli soldater eller prostituerade.

Enligt FN så klassas barnarbete när ett barn hindras gå till skolan på grund av arbete. När ett barn arbetar i en miljö som är skadlig för hälsan och arbete där barn utnyttjas på grund av alltför låg lön eller ingen lön alls.

Så att allt arbete som barn utför är inte barnarbete och därför kan det inte förbjudas, eftersom i vissa fall måste ett barn arbeta för att överleva. Det finns även barn i hela världen som arbetar utan att ta skada. Detta arbete kallas inte barnarbete utan ”fritidsarbete” eller ”hjälp i hemmet” dessa arbetsuppgifter stör inte barnens skolgång eller deras behov till vila och leka.
I u-länder är det bara bra att barn arbetar, men bara om det är efter skolan. Eftersom i u-länder finns det väldigt få som får praktisk eller teoretisk utbildning efter grundskolan. Så om dem arbetar så får dem garanterat arbete i det vuxna livet.



Hur många barn arbetar och var?
Man har ingen exakt siffra på hur många barn som arbetar i världen men enligt ILO så är det ungefär 250 miljoner barn mellan 5 och 14 år, barn som jobbar som hembiträden eller med sin familj har inte räknats med, så troligen finns det uppemot barn i hela världen som arbetar. Nästan hälften av de 250 miljonerna barnen jobbar heltid, varje dag, hela året runt. Det är nästan 120 miljoner barn som arbetar på det visset.
Cirka 61 procent av dem bor i Asien. 32 procent i Afrika och 7 procent i Latinamerika och 70 procent av dem arbetar i jordbruksindustrin och 70 procent i riskfyllda miljöer för deras ålder.
Barnarbete är inte bara vanligt i u-länder utan även i industriländer som till exempel USA där det finns mer än 230 000 barn som arbetar inom jordbruksindustrin och 13 000 barn som arbetar på arbetsplatser med mycket låg lön


Barn arbete i Europa och Amerika
Förr i tiden var barnarbete vanligt i länder i Europa, fram till andra världskriget arbetade barn i hemmen på landsbygden eller skickades ut i arbete till familjer i främmande och rika gårdar.

På 1800-talet och i början av 1900-talet arbetade fattiga barn i fabriker och verkstäder i de större städerna.
I Öst- och Centraleuropa har barnarbete blivit ett problem igen eftersom många familjer har blivit fattigare de senaste tio åren på grund av den kommunistiska ekonomins sammanbrott.

I Sydamerika arbetar flyktingbarn och fattiga barn i handelsträdgårdar och på marknader,
I USA arbetar vart fjärde barn mellan 12 och 17 år på heltid och även många illegala invandrare under 12 år arbetar också.




Riskerna
Barn är mycket mer sårbara än vuxna och därför riskerar att ta skada av att arbeta. Dem kan ta skada av olika orsaker:
- Många barn får aldrig tid att leka.
- Dem får aldrig gå i skolan.
- Barnen får ingen kärlek och omsorg
- Dem riskerar att bli sjuka eller att bli invalider av arbetet
- Och det värsta av allt (enligt mig) är att vissa blir slagna och utnyttjade sexuellt.

De farligaste barnarbetena
Barn arbete är inte bra men vissa är värre än andra.
Sju av Tio barn som arbetar gör det inom jordbruk och fiske. När de plockar och lastar skörd gör de det ofta med farliga maskiner och giftiga kemikalier som till exempel insektsmedel och besprutningsmedel. Barnen får lyfta tunga saker och arbeta under extrema temperaturer, där det är väldigt kallt eller väldigt varmt. Barn arbetar även inom djuphavsfiske där barn dyker ner till 60 meters djup för att fästa nät vid korallreven. De utsätts för högt atmosfäriskt tryck och riskerar att bli attackerade av köttätande eller giftiga fiskar.

Ett av Tio av de barnen som arbetar gör det inom industrin. De tillverkar olika saker som till exempel glasarmband, tändstickor, fyrverkerier och tegelstenar. När ett barn arbetar i den miljön utsätts det för stor hälsorisk, När barn arbetar med glas blir de utsatta för farliga gaser och värmestrålning, de kan tappa eller trampa på smällt eller krossat glas. När barn arbetar med fyrverkerier kan dem utsättas för kemiska blandningar som silikat, bly och koldioxid.
När de stoppar in smällpulver i fyrverkerierna kan de orsaka brand och explosioner. Och när de får tillverka tegel så måste barnen göra tunga lyft och kan få brännskador från ugnarna när tegelstenarna bränns.






Gatubarn
”Gatubarn” när man säger det så menar man dels barn som arbetar på gatan och dels barn som är hemlösa. Det finns cirka 100 miljoner barn som arbetar på gatan oftast som försäljare eller som skoputsare, de sitter i små stånd och säljer och erbjuder sina tjänster till förbipasserande människor. Barnen äger inte själva ståden utan oftast tillhör de deras föräldrar eller någon annan vuxen.
Omkring 10-30 procent av de gatubarnen är hemlösa. Och en mindre del av dem är föräldralösa på grund av att deras föräldrar dött i AIDS eller i krig. De flesta barnen har haft familjer men har brutit kontakten med dem.
De hemlösa barnen driver oftast runt i stora städer som är överbefolkade som till exempel Kairo, Rio de Janeiro och Bombay.
För ett barn är det nästan helt omöjligt att klara sig själva på gatan så därför brukar de hemlösa barnen oftast gruppera sig i gäng omkring 15 – 20 barn. Det är också väldigt vanligt att barn på gatan börjar med droger eller med prostitution.
I Europa och USA finns det även många barn som lever på gatan, det har det funnits sen länge tillbaka i tiden men dem är oftast äldre är de gatubarn i andra världsdelar och kommer oftast från missbrukar miljöer.









Hjälpen I Asien
Runt den 12 januari hade Röda Korset, UNICEF och SOS – Barnbyar samlat ihop 300 miljoner kronor till katastrofen i Asien den 26 december 2005. Röda Korset samlade in 273,4 miljoner det är en hel del. UNICEF samlade in 15 miljoner som inte är lika mycket jämfört med Röda Korset. Men SOS – Barnbyar samlade bara in 6,2 miljoner, men dem fick massor av nya faddrar. Men man kan undra var alla pengarna går till. Enligt Röda Korset går inga pengar till tjänstebilar och ledningens möten, detta står på deras hemsida ”Det stämmer inte att pengarna som svenskarna skänker till katastrofen går till tjänstebilar eller till ledningens möten” och när vi ringde till Röda Korset fick vi prata med en informatör som hette Kaj och han sa att en ganska stor del av pengarna går till tjänstebilar och löner, dem betalar bland annat lön till helikopterförare, vatten- och sanitetstekniker och annan expertis som behövs för att hjälpen ska komma fram
Röda Korset arbetar i tre faser nere i Sydost Asien. Den första och mest akuta är att få fram vatten, mat, tält och stearinljus m.m. Och del två är att få fram Personal på plats och den tredje och den som kräver mest tid är att bygga upp allt på nytt, allt som har förstörts och gått i spillror.
När det gäller annonsering så brukar dem kosta väldigt mycket men efter katastrofen i Asien så ringer till och med tiningarna till Röda Korset och frågar om dem vill annonsera grattis i deras tidning. Även UNICEF och SOS – Barnbyar har fått grattis annonser men SOS – Barnbyar har varit tvungna att betala för vissa reklamer, och dem delar upp sina pengar i två delar:

- Den Akuta: man skaffar fram mat, rent vatten, kläder och tält.
- Den Andra delen: är att få fram psykologisk hjälp och att få fram det material som behövs.




UNICEF inriktar sig mycket på medicin, dem får fram vaccinationer, skolmaterial, kläder, leksaker och filtar m.m. Och enligt UNICEF kommer det att ta tre år innan det akuta börjar ta form i de drabbade länderna. Både UNICEF och Röda Korset arbetar med de drabbade länderna medan SOS – Barnbyar bara arbetar med Sri Lanka, Indien och Indonesien, Men SOS – Barnbyar ger ekonomiskt stöd till dem som har förlorat sina hem och fiskebåtar. Röda Korset gav ingen specifik förklaring hur dem hjälper familjer dem bara sa att dem hjälper dem och UNICEF sa att dem inte fokuserar sig på familjer utan på barn och att dem hjälper dem genom att få igång dem i skolan, registrera dem, och vaccinera och även om det har tappat bort sina föräldrar så försöker dem hitta föräldrarna.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Barnarbete och hjälporganisationer

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-03-19

    jag undrar om jag kunde få källorna

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-14]   Barnarbete och hjälporganisationer
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5323 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×