Biologi - frågor om matspjälkningen + svar

8 röster
22113 visningar
uppladdat: 2006-02-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1. HUR LÅNG TID TAR DET FÖR MATEN ATT ÅKA FRÅN MUNNEN TILL ÄNDTARMEN?

2. STÄRKELSER, FETT OCH PROTEINER ÄR STORA MOLEKYLER DE BRYTS NER TILL MINDRE DELAR NÄR NÅGON ÄTER NÅGOT ? a)S b) F

3. stärkelser bryts ned till?

4. proteiner bryts ned till?

5. fett bryts ned till?

6. vad e en enzym?

7. var finns det enzymer?

8. hur lång e kanalen som går från munnen till analöppningen?

MACKANS FÄRD GENOM KROPPEN

1. nar man först äter mackan sönderdelar salivens enzym stärkelser till mindre molekyler A ) s B)f
2. kommer ner til magsäcken
3. magsaften innehåller saltsyra och et enzym som sönderdelar brödet och ostens proteiner till mindre molekyle? A) sant B) falskt
4. nu e mackan i tolv fingertarmen galal och lever finfördelar fettet i smörgåsen som blir flytande? A)s B)f
5. sönder delningen av kolhydrater fett och proteiner blir sönderdelade av bukspott A)s B)f
6. nu e den i tunn tarmen tarmsaften enzym fullbordar sönderdelningen A)s B)f
7. efter att maten är finfördelad tas den upp (näringen) och ges till celler av tarmludd som transporteras av blod och lymfkärl? A) s B)f
8. blodet transporterar näring från tunntarmen till alla kroppens celler? A )B)

NÄRING ANVÄNDS
1. när en muskel arbetar måste den ha bränsle då används i första hand när man behöver bränsle vilket närings ämnen?
2. hur sker förbränning?
3. i levern kan lagra druvsocker va e det då för ämne (stärkelse)?
4. äter man mycket kolhydrater och druvsocker omvandlas det till vad?
5. överskotts fett var lagras det?(från mat)
6. när druv socker blir leverstärkelser kan det omvandlas tillbaka i gen ?

visste du att en femtedel av di n kroppsvikt är proteiner som cellerna tillverkar av de aminosyror som matas in från blodet.

1. vad används de tillverkade proteinmolekylerna till?
2. vilka ämnen är viktiga ämnen i salterna?
3. benvävnaden i kroppen behöver mycket?
4. vad menas med spårämnen?
5. järn behövs av framställning av?
6. jod är viktit fö att?
7. hur stor del av din kropp innehåller vatten?
8. vad händer om man inte får i sig tillräckligt många vitaminer?
9. barn vad händer om de inte få i sig tillräckligt a- vitamin i en längre period?
10. om man äter förmycket vitaminer kan det ta skada vilka vit.. gäller det nämn 4 st?
11. varför dem?
12. vikka vit.. kan du ej få förmycket av?
13. vad betyder ordet undernäring?
14. felnäring då?
15. vad kan dåli mat leda till?
16. vad gör kostfibrer?
17. vad e vegetarian?
18. vad e vegan?
19. frukost behöver innehålla % energiintag
20. lunchen ?

tänder
1. vad består en tand av?
2. hur många tender som mest?
3. hårdaste vävnaden i kroppen?
4. hur orsakas karies?

1. ett annat ord för magsyra
2. har blindtarmen nån funktion?
3. e gallblåsa livsnödvändig?
4. e hjärtat livsnödvändigt?
5. vad kallas det när man har iritationer i tarm kanal?
6. hur undviker man det+
7. var tycker bakterier om att leva?


Svaren:

1. CA 1 DYGN
2. A) sant
3. druvsocker
4. aminosyror
5. glycerol och fetttsyror
6. ämnen som kan få kemiska ämnen att fungera vi en låg temp +37 C
7. bla vätskor som sönderdelar maten

mackans väg genom kroppen
1. A) sant
2. A) sant
3. A) sant
4. A) sant
5. A) sant
6. A) sant
7. A) sant

Näring används till?
1. druvsocker & fett
2. genom kemiskreaktion i cellerna
3. leverstärkelser
4. fett
5. det lagras i huden ock kring inälvorna
6. A) sant
1. till enzymer hormoner byggmaterial eftersom nya celler bildas hela tiden
2. fosfor magnesium
3. kalcium
4. sådana minneral ämnen man behöver lite av
5. hemoglobin i de röda blodkropparna
6. sköldkörteln ska funka
7. två tredjedelar
8. man får bristsjukdommer
9. de blir blinda
10. adek
11. de är ej lösliga i vatten kan ej ursöndras med urin
12. b c
13. får förlite mat
14. maten fel sammansatt och saknar viktia bestånsdelar!
15. sjukdommar övervikt förstoppning karies blobrist
16. maten passerar fortare i i tarmkanalen
17. mäniskor som inte äter kött
18. människor som ej äter nått som kommer från djur
19. 20-25%
20. 25-30%
...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Biologi - frågor om matspjälkningen + svar

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-02-07]   Biologi - frågor om matspjälkningen + svar
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5649 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×