Bokrecension: En komikers uppväxt av Dennis Pålsson

1 röster
8729 visningar
uppladdat: 2006-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har läst en bok av Jonas Gardell som heter ”En komikers uppväxt. I den här recensionen tänkte jag ge er en inblick i bokens innehåll och även säga vad jag tyckte och tänkte om den. Först kommer en kort beskrivning av huvudpersonerna.

JUHA går i Sävbyholmskolan och är tolv år. Hans familj är inte direkt normal men han är ändå nöjd. Juha är klassens pajas och vill alltid stå i centrum för allt och alla. Juha har ingen egen vilja när det gäller kompisar och han kämpar för att få den fjärde platsen i skolans tuffaste gäng även om det betyder att han mister Jenny som han alltid sviker på många olika sätt. Det ända Juha är bra på är att vara rolig, men ingen i klassen håller med. Så egentligen är han inte bra på något. Juha bor granne med sin bästis Jenny.

JENNY tillhör klassens töntar. Hon är i smyg kär i Juha, men Juha verkar vara blind och ser det inte eller vill han kanske inte se. Jenny bryr sig inte om att vara den tuffaste tjejen i plugget. Hon vill bara bli accepterad för den hon är.

THOMAS är också en av klassens töntar. Hans mamma är tysk och alla mobbar honom för det. Thomas går oftast för sig själv både i skolan och hemma. Om det hade varit möjligt hade han villat krypa under sin säng och bott där i resten av sitt liv.

Boken är både underhållande och verklighetstrogen, men i de stora hela är den väldigt sorglig och dyster, nästan för dyster. Jag hoppades på att något spännande eller roligt skulle hända, men den var bara trist och glädjelös. Anledningen till att man inte vill sluta läsa är just för att Jonas Gardell tar upp vardagsproblem, som mobbning och det är fortfarande aktuellt. Ibland har boken en tendens att bli lite väl snuskig, han kunde ha tagit bort detaljerna då hade det varit okej.

Boken är väldigt lättläst och för en van läsare tar det bara någon vecka. Att boken utspelar sig någon gång på 70-talet spelar faktiskt ingen roll. Den är ändå rolig och intressant. Juha och hans familj bor i Sävbyholm strax utanför Stockholm, men det skulle kunna vara vilken förort som helst i princip. Därför kan alla känna igen sig eller åtminstone förknippa boken med något.

De finstilta delarna i boken är lite svåra att koppla till bokens innehåll och är väldigt djupa. Fast utan de hade det varit som vilken bok som helst. Budskapet är nog viktigare än handlingen, att inte vara så egoistisk utan tänka på andra människor också. Jag tycker definitivt att boken är läsvärd, men om du är ute efter spänning och romantik är boken inget för dig.

I början av boken är Juha vän med både Jenny och klassens tuffingar. Det fungerar bra ända till Thomas dyker upp i bilden och Juha följer honom hem. Då ville inte tuffingarna vara med honom längre. Juha kommer på att han ska ha en hippa ihop med Stefan för att få dem att glömma bort allting. Detta var Juhas sista chans att bli en av dem coola. Juha säger inget om hippan till vare sig...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: En komikers uppväxt av Dennis Pålsson

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-12-06]   Bokrecension: En komikers uppväxt av Dennis Pålsson
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7267 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×