Bokrecension "Fröken Julie"

2 röster
21064 visningar
uppladdat: 2013-04-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Bokredovisning - "Fröken Julie" av Ebba Fransson, Sm10

Hur skiljer sig Jeans barndomsförhållanden och uppväxt från Julies? Ge några exempel!

Eftersom Fröken Julie har uppfostrats på helt olika sätt utav sina föräldrar känner hon sig ganska förvirrad. En mor som har uppfostrat henne till man och en far som senare fortsatt uppfostran enligt de gamla normerna gör det svårt för henne att veta hur hon ska agera i vissa situationer. Jean har däremot båda fötterna på jorden eftersom han inte haft några speciella krav på sig under sin uppväxt, och det är aldrig någon som har brytt sig särskilt mycket om hur han har uppfört sig. Han är inte lika begränsad och naiv som Julie. Det märks i slutet av pjäsen när greven anländer till hemmet då hon står ordlös med stulna pengar och en resväska i tamburen. Man kan i den stunden säga att hon är dömd till undergång.

Hur föreställer du dig Julie och Jean? Vilka är deras mest framträdande egenskaper? Vilken är den starkaste personligheten? Ge några exempel som belyser din uppfattning. Hur förändras Julie och Jean under dramats gång?

Julie har blivit uppfostrad som en "pojkflicka" och hon säger själv att inte en åsikt i hennes huvud har hon skapat själv, utan allt kommer från föräldrarna. Att bli uppväxt som en "pojkflicka" är något som leder till att hon hatar mankönet, men det leder även till att hon hatar sitt eget kön. Hon har en stark och livfull personlighet och är absolut inte rädd för att göra bort sig. Hon är överklass, och bryr sig inte om vad det undre, anställda och tjänare, tycker och tänker om henne. Hon är rakt på sak och viker sig inte en tum, innan Jean får övertaget och hennes egentliga osäkerhet lyser igenom fullkomligt. Hon blir allt svagare när historien närmar sig sitt slut och måste bli beordrad.

Jean är från arbetarklassen, vilket gör att han ogillar överklassen. Han är väldigt intelligent, vilket syns när han får precis Julie exakt där han vill ha henne; underkuvad, rädd och osäker. I slutet av dramat blir han alltmer elak, hänsynslös och bestämd.
Man märker på Jeans och Julies karaktärsdrag, att Strindbergs egna åsikter om det manliga och kvinnliga könet lämnar spår efter sig i dem. Strindberg tyckte att mannens ställning skulle vara högre än kvinnans, och att det var mannen som alltid hade rätt att bestämma. Detta är exakt vad som händer. Jean får övertaget över Julie, trots att hon är överklass och borde ha mer makt än honom, just därför att han är man.

Kärlek, erotik, sex, ömhetsbehov, passion, åtrå, drift. Passar något av orden på Jean och Julies förhållande? Vilket i så fall? Motivera ditt svar!

Jag tycker att åtrå och drift är de orden som beskriver förhållandet bäst. Både Jean och Julie har en snarare än stark längtan efter lycka och spänning, än äkta kärlek. Det förbjudna brukar vara mer spänningsgivande än det tillåtna och det tycker jag båda uttrycker ganska väl.

Varför begår Julie självmord? Tycker du att det är ett sannolikt slut? Var hennes brott så stort att det förtjänade döden? Anser du att Julie gjorde sig skyldig till något brottligt?

Anledningen till att Julie begår självmord är dels att hon har oerhört dåligt samvete över vad hon har gjort, och dels för att Jean uppmanar henne till att göra det. Jag tycker att det är ett sorgligt, men tyvärr sannolikt, slut. Det förvånar mig inte att Julies handling...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

"Fröken Julie" av August Strindberg

Kommentera arbetet: Bokrecension "Fröken Julie"

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2018-03-21

    Bra resonemang

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2013-04-15]   Bokrecension "Fröken Julie"
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59230 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×