Bokrecension: Sandor slash Ida av Sara Kadefors

52 röster
49065 visningar
uppladdat: 2007-03-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sida 5 - 71

1. Första delen handlar om att man får lära känna Sandor och Ida. Sandor är en kille som dansar ballett och bor i en håla utanför Göteborg. Ida är en tjej som skiter i skolan och är ute och festar på kvällarna. Hon bor mitt i Stockholms city. Och hur kan dessa två helt olika människor få kontakt med varandra? På Internet, på en chatt. Sandor skriver att han är ensam. Han får en massa spydiga kommentarer men Ida skriver ”Tips! Skaffa dej en kompis!”. Dagen efter svävar Idas tankar iväg och hamnar på Sandor. Han utan kompisar och hon som känner lika men vågade inte skriva det. Efter skolan går hon in på chatten och frågar efter Sandor. Och han är där. De byter e-post adress och börjar skriva om vad de känner och tycker.

2. Sandor! Jag tror att han känner sig vilsen. Som om han befann sig på en annan planet. Han verkar vara en snäll kille som är smal, lång och blyg och han ser nog rätt bra ut. Jag skulle nog inte kunna vara tillsammans med honom men jag skulle nog kunna vara kompis med honom. Men det skulle nog ta en lång tid och komma in under skinnet på honom.

3. Ida! Hon verkar vara en tjej där insidan är lika deprimerad som hennes mamma är och utsidan är en cool, kaxig typ som är populär. Hon är självsäker och har gott självförtroende men hon har inte riktigt någon som hon kan prata ut med. Jag skulle knappast kunna vara kompis med Ida. Hon är alldeles för populär och hon är faktiskt en riktig bimbo.

4. Både Sandor och Ida verkar ha en stökig relation till deras föräldrar. Sandor som har en mamma som bara tänker på att han ska få ”… den hjälp du behöver då?” och hans pappa som bara sitter framför datorn och inte bryr sig ett skit om honom. Ida då? Hennes mamma är ju inte bättre. Ligger bara där i sin säng med nerdrägglad kudde och med näsan mot väggen. Men Idas pappa då! Var är han? Han är i U.S.A. och skiter fullständigt i henne.

5. Båda verkat tycka att livet är skit. Som om ingen skulle bry sej om de en dag var deras namn som stod på dendär gravstenen.

6. Ida beskriver sig nästan helt tvärt om sitt riktiga liv. En Norrländsk häst tjej som aldrig har kysst en kille istället för att skriva fästande storstads tjej. Hon vill gärna vara dendär norrlänningen men hur då? Sandor är inte bättre han. Han beskriver sig som en festande fotbollskille som älskar sin tjej mer än någon annan när han igentligen är en mobbad dansör som aldrig druckit sprit och är oskuld. Han vill inte att Ida ska få veta om hans riktiga, tråkiga liv.

7. Sandor ska till dansen och kliver på bussen. Yes! Valle och Babak är inte med. Han sätter sig på sin vanliga platts och njuter av lugnet. Bussen börjar rulla. JA! I dag slipper han dom. Men nej! De kommer springande efter bussen och skriker ”jävla gubbe” och ”gubbjävel”. Fan, fan, fan! Han måste göra något! Valle och Babak kommer in i bussen! ”Man kan väl fan inte köra tre minuter innan!” Sandor låtsas sova. Babak sätter sig bredvid honom. Valle bakom. Skrattar, förmodligen åt han. De börjar tjafsa. ”Ville du nått?”. Nu eller aldrig. Men vad fan! Han vågar inte. ”Ne. Förlåt. Ingenting.”

Sida 72 – 140

1. Det senaste jag läst handlar om att de erkänner. De har ljugit för varandra. De tappar kontakten ett tag men när Sandor ska på sin första fest behöver han stöd. Festen går åt helvete. Det är såklart Babaks fel. Men Sandor tar ut sin ilska på Ida istället. Ida blir arg och säger att det inte är hennes fel. Dagen efter ber Sandor om ursäkt. På festen blev Sandor ovän med Tobbe. Ida har varit ute i skogen med sin mamma och de börjar bli bättre vänner.

2. Tobbe är en speciell kille. Det är inte så många 15- åringar som åker lådbil och läser böcker om star wars. Sandor umgås med honom för att han inte har någon att vara med. Tobbe tycker om Sandor som kompis men Sandor tycker nog att Tobbe är ganska töntig.

3. Babak och Valle är mobbare. Men jag tror att Valle inte vill vara med Babak utan istället så vill han vara med Sandor. Valle är bara med Babak för att han vill vara ”cool” och Sandor är inte cool han e en tönt.

4. Therese är med Ida bara för att Ida är populär men Therese kan inte hålla mun. Egentligen tycker Therese inte alls om Ida. Susanna är också kompis med Ida bara för att hon är populär men Susanna gillar nog Ida också. Om Ida inte skulle ha gått i den skolan som hon går i så skulle nog inte Therese och Susanna ha varit kompisar.

5. Sandor ljuger om Christina för att kan så gärna vill att de ska vara ihop. Han vill nog ha någons närhet.

6. Före festen är Sandor rätt uppspelt. Det är ju trotts allt hans första fest på riktigt länge. Han får låna kläder av Aron och tycker att han ser cool och snygg ut. I början får festen riktigt bra. Sandor dricker och danskar. Men när Babak kommer går det år helvete. Han ska bevisa att Sandor är bög. Det räcker för Sandor. Han sticker hem. Efter festen är han atg. Arg på Babak som kallade honom bög och arg på Ida som sa att det skulle gå bra. Och sen ångrar han att han sa att Tobbe skulle dra år helvete. Han menade ju inte det men han ville ju bara vara ifred.

7. Sandor och Aron har inte en så himla bra relation till varandra. Men de börjar bli bättre kompisar.

8. Både Sandor och Ida blir glatt överraskade på fotona de får. Själv försöker man ju att inte sätta så stor vikt på utseendet men det går inte att undvika.

Sida 141 – 212

1. Sandor har sett! Christina skär sig själv. Hon ligger på intensiven. Varför! Varför just hon? Henning fick rollen. Men vem bryr sej? Sandor har ju slutat dansa och spelar fotboll i stället. Mamma blev ledsen men Sandor vill inte dansa längre. Han vill inte vara en nickedocka.
Allting blev bara fel dendär kvällen. Sandor vägrar svara på hennes mejl.
Hon har typ skickat 1000 mejl med ”SNÄLLA SANDOR SVARA” utan ett
enda svar. Therese och Susanna har bett tusen gånger om ursäkt för dendär
kvällen. Och nu bor hon hos Lukas för att mamma är dum i huvudet.

2. Ett exempel är när Ida gör sim mamma i ordning sin mamma till hennes date. Ida stöttar sin mamma som om hon var en sexåring som ska på sitt första kalas. Men sen pajar mamman det som om sexåringen hade rivit i sönder sin nya klänning. Och Ida blir arg på mamma.

3. Hon har ett enormt grupptryck på sig. Det är förklaringen. Och så vill hon inte att någon ska få veta om hennes mamma. Therese är helt dum i huvudet när hon hotar med att berätta om Idas mamma om hon inte gör som hon säger. Jag skulle aldrig kunna göra det som Ida tvingas göra. Även om Therese hade sagt så till mej hade jag ändå inte gjort det. Man förnedrar ju den som tvingas göra det, Ida.

4. Ida och hennes vänner har haft tjejkväll. Och som en överraskning tar Therese fram en cigg. Hasch! Ska de våga? Men vafan! Det är Therese syrra som har fixat fram den. Efteråt får de värsta skrattanfallet. Det ringer på dörren. Ida hyschar fnittertanterna. Och går ut på vingliga ben till dörren. Det är Sandor! Hon vill bara springa där ifrån med honom men hon får inte fram ett ord. Susanna och Therese kommer ut och börjar skratta. Hon kan inte hålla tillbaka och börjar skratta hon med. Stackars Sandor! Han springer därifrån. Ida! Vad fan är det med henne? Hon är ju som alla andra. Inte fan är hon speciell.

5. Under festen pressar de Ida till att göra något hon inte vill. Det är riktigt dåligt. Och när de träffar Sandor förnedrar de ju honom. De är riktigt elaka.

6. Ida är kaxig, ser bra ut, är smal och har attityd. Det är så en populär person är.

7. Som föregående fråga. Man ska vara kaxig, se bra ut, vara smal, och ha attityd. Och oftast har ju de som är populära ett eller ett par ig:n också. Jag tycker att det är helt sjukt att man ser upp till dem som har ig i vissa ämnen och tycker att de är coola.

Sida 213 - 284

1. Ida har varit hemma hos Sandor. De var på en fest. Där blev det slagsmål. Och Valle erkände. Det är han som är bög, inte Sandor, utan han. Ida sprang till centralen. Nu ville hon bara hem. Några veckor senare ser hon Therese ramla ut ur Lukas bil. Hämnd? De pratar lite och blir vänner. Men inte mer än så. Hon är bästis med Vanja nu.

2. Sandor och hans mamma är ovänner sedan han slutade dansa. Mamma tjatar på Sandor att han ska börja dansa igen men han vill inte lyssna. De pratar inte så mycket och de går inte på dedär teaterföreställningarna som de brukade gå på tillsammans förr.

3. Valle och Babak tycker att Ida är snygg. De är otroligt nyfikna på var hon kommer ifrån och hur en sådan tönt som Sandor har haffat en sådan brud som Ida. På Sandors familj reagerar Ida på att mamman är sur. Hon är elak och är otrevlig mot henne och Sandor. Ida tycker att Aron är konstig. Han flirtar och säger elaka saker. Och vad hon har hört från Sandor så är Aron typen som kallar sin flickvän hora och tror att han är stadens ”loverboy”. Sandors pappa verkar vara den kritiska typen. Han granskar Ida från topp till tå och frågar en massa obehagliga frågor. Men Sandors syster Nora verkar helt normal.

4. Hon vill hamnas på Sandors mamma. Men det blir fel för Sandor blir ledsen och så mår även Ida dåligt.

5. Nej, jag hade inte en aning om att han var bög. Det var så listigt skrivet så man kunde inte lista ut det. Om en kompis till mig hade sagt så om Valle sa så hade jag blivit chokad och kanske hade låtit bli att prata med personen i typ tre dagar. För att smälta det. Sedan hade jag nog snackat igenom saken.

6. När Sandor och Babak sitter i bussen och käftar med varandra. Om Sandor inte sagt ”Nä. Förlåt. Ingenting.” utan fortsatt käfta på så kanske han hade åkt på en s...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Sandor slash Ida av Sara Kadefors

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-10-07

    Bra text, visst. Men det känns

  • Inactive member 2010-10-26

    kan man läsa den här istället för boken?

  • Inactive member 2014-09-26

    hej

  • Ken Östling 2020-09-27

    o herregud varför fan sa biblotikarien att jag skulle läsa denhär boken. den är ju skit gammal. fan

Källhänvisning

Inactive member [2007-03-10]   Bokrecension: Sandor slash Ida av Sara Kadefors
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7735 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×