Buddhism

5 röster
8155 visningar
uppladdat: 2014-01-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Felicia Longhi 2014-01-25

Buddhism

Varför valde jag att skriva om buddhismen?

Det var inget självklart och lätt val. Eftersom det fanns så mycket annat intressant i de andra religionerna. Fast till slut bestämde jag mig för att lära mig om buddismen, eftersom jag knappt visste något om det. Det enda jag visste om var att det inte är så vanligt i västvärlden att vara buddist, och även att buddismen verkade som en harmonisk religion och en av de världsreligionerna som skapat minst krig. Buddism verkade helt annorlunda jämfört med andra religioner, och det fångade upp mitt intresse snabbare än det tidigare religionerna vi läst om.

Buddhas historia:

Buddismen grundades år 560 f.kr. av en man vid namn Siddharta Guatama som även kallas Buddha. (vilket betyder att en person har vaknat upp). Hans föräldrar härskade över ett litet kungarike i nordöstra Indien. Bara en vecka efter hans födelse dog hans mor, och blev istället uppfostrad av sin moster, Pajapati. Siddhartas far blev spådd vid sin sons födsel, enligt spådomen skulle hans son antingen erövra eller upplysa världen. Därför fick Siddharta leva ett liv i fullkomlig lyx och njutning, bort från allt fult och sorgligt, omgiven av vackra människor och föremål, samt tjänare som utförde alla hans önskningar. Trots att han hade allt man kunde tänkta sig var han fortfarande inte nöjd med sin tillvaro.

När han var 29 år gammal bestämde han sig för att rymma för att se resten av världen. Under sina utflykter utanför slottet mötte Siddharta både sjuka och gamla, och vid ett tillfälle får han syn på en död person som bärs fram i ett begravningståg. Sedan möter han en ung man, en sjuk man, en gammal man, och en död man. Dessa män kallas för “de fyra himmelska budbärarna”. Mötet med dem gjorde så att Siddharta förstod vad han gick miste om utanför palatset: att ålderdom, sjukdom och död drabbar all levande. Omtumlad av det lidandet han hade stött på börjar han fundera: “Är detta vad vi väntar oss? Ett liv fyllt av lidande och död? Är det livets mål och mening?” Siddharta träffade sedan en munk, som var hindu. Munkens liv var nästan tvärtemot från Siddhartas liv. Han lev ett liv i askes (det betyder att han leve ett materiellt fattigt liv med stränga regler) Siddharta blev fascinerad av munkens liv och bestämde sig för att följa med. Sedan rakade han av sig sitt hår och bytte kläder till så som kringvandrande hemlösa munkar bar. De levde på ett riskorn per dag och mediterade fler gånger om dagen. Fast en dag gick Siddharta och mediterade ensam, han satte sig under ett Bodhi-träd och började fundera. Han kom på att istället att leva ett liv i lyx eller fattigdom ska man leva den gyllene medelvägen. För att lyckas gå den gyllene vägen måste man leva med de fyra ädla sanningarna och den åttafaldiga vägen. Tillslut når man Nirvana, utslocknandet. När Siddharta kom på detta blev han Buddha, dvs. upplyst och nådde Nirvana.

Var finns Buddhismen?

Buddhismen fick många anhängare snabbt i Indien eftersom Buddha vandrade runt och predikade. Många följde honom på hans vandringar och innan sin död organiserade Buddha sina lärjungar i munkorden. Kloster byggdes och fler och fler kungar gav Buddha stöd och skyddade hans munkars mission. Handelsvägen var den största spridningsorsaken och det var anledningen varför buddismen spreds till Malaysia och Indonesien.

Heliga skrifter?

Strax efter Buddha dog började munkarna sammanställa Buddhas lära och om vad han hade sagt om hur man skulle leva. Tipitaka är buddismens heliga skriftsamling. Tripitaka betyder “de tre korgarna”. De tre uppdelningarna av skriften är Vinaya Pitaka, Sutta Pitaka och Abhidhamma Pitaka. I Vinaya handlar det om regler för de som lever inom Sangha (nunnor och munkar). I Sutta har Buddha skrivit om hur man bör lära ut Theravada Buddism, och i Abhidhamma är Sutta Pikatas texter omarbetade för att kunna användas för att reda ut tankar och sinnesstämningar. Tipitaka är skriven på språket Pali, och från början är Pali ett oralt språk, det betyder alltså att det inte hade något alfabet. De främsta heliga platser är Lumbini (där Buddha föddes), Bodh Gaya (där Buddha nådde upplysing, Sarnath (där Budda gav sin första undervisning och Kusinara (där Buddha dog och uppnådde Paranirvana, slutgiltig Nirvana). Många Buddister rester till Indien årligen för att besöka Buddhas heliga platser. De Buddhistiska templen kallas stupa eller pagod, alla stupor och pagoder innehåller aska eller reliker från någon känd munk. Enligt traditionen skulle Kung Ashoka ha delat upp Buddhas aska i 84 000 delar för att sedan kunna fördela det rättvist över den Buddhistiska världen.

Budskapet och läran?

Alla buddhister strävar efter att nå Nirvana, för att det ska uppnås måste man följa de ädla sanningarna och den åttafaldiga vägen. Buddha sade att alla människor kunde slippa återfödseln, bara man följer den väg som han lärt ut. Enligt Buddha bestäms en persons reinkarnation (återfödelse) av personens karma. Karma är alla handlingar som en person har gjort i sitt liv, både onda och goda. Därför vill alla buddhister leva så att man lämnar god karma efter sig. De fyra ädla sanningarna är en sammanfattning av Buddhas lära. Både mahayana och Theravada Buddhister är eniga om de.

1. Sanningen om lidandet - Det finns lidande i världen. Det är allt som gör oss besvikna, t.ex. vet varje människa att man kommer att blir gammal, sjuk och sedan dö.

2. Sanningen om lidandets uppkomst - Orsaken till lidandet är begäret.

3. Sanningen om befrielse från lidandet - Begäret måste utplånas.

4. Sanningen om den åttafaldiga vägen - Vägen för att släcka begäret.

Den åttafaldiga vägen motsvarar kristendomens tio guds bud, och sammanfattades i åtta punkter. Den åttafaldiga vägen symboliseras därför av ett hjul och åtta ekrar.

Rätt kunskap - att förstå det rätta i de fyra ädla sanningarna.

Rätt beslut - att tänka osjälviskt och att ha medkänsla för att levande.

Rätt tal - att tala sanning och aldrig använda hårda ord.

Rätt handlande - att inte döda eller stjäla.

Rätt liv - att välja ett bra arbete som inte skadar något levande.

Rätt strävan - att alltid försöka göra det rätta.

Rätt tänkande - att undvika att göra något som man skulle ångra senare.

Rätt meditation - att hela tiden förbättra sin meditation och försöka förstå Buddhas lära bättre.

Buddha satte även upp moralregler som människorna ska följa dagligen i sitt liv. Att man inte ska skada eller döda, stjäla, vara otrogen, ljuga eller använda droger.

Inriktningar?

Buddhismen är uppdelad i två delar, Mahayana och Thervanada. Theravada buddhismen är den äldsta och mest fundamentala men också den minsta av de två lärorna. Thervanada buddhismens lära finns framförallt i Burma, Thailand och Vietnam. Man tror att det bara är munkar som kan nå Nirvana, och att det bara är genom meditation som man kan uppnå kunskap som leder till Nirvana. Allstå kan en vanlig människa inte nå Nirvana. Theravadabuddhisterna anser att det är dem som håller sig till Buddhas lära och att Mahayanabuddhisterna har lagt till saker som Buddha aldrig förespråkat. Mahanyanabuddhister menar att alla människor kan uppnå Nirvana, inte bara munkar. Inte heller bara genom meditationen som man kan uppnå målet. Mahayana betyder stor farkost, och det är den mer emotionella och känslomässiga inriktningen inom buddhismen. Skillnaden mellan Mahayana och Theravada är inte så stor ifall man ser helheten. Båda vill uppnå Nirvana på samma sätt, fast Mahayanabuddhister brukar referera till Theravadas huvudgren Hinyana som betyder liten farkost. De anser att Theravadabuddhisternas synsätt är orättvist och förespråkar inte Buddha eller Buddhas kärlek till alla människor.

Döden?

Alla buddhister inser att livet består av en början och ett slut, av ständig förändring. När man inser att man ska dö begär ofta en del människor att få komma till ett kloster för att tillbringa sina sista dagar där. Om det är hemma eller på sjukhus får de besök av munkar som sjunger välsignelser för de döende. De döda kroppen förvaras vanligtvis hemma i en kista i tre dagar. Under dessa tre dagar som kroppen förvaras hemma lämnas inte familjen ensam, det finns alltid någon vaken person där under dygnets alla timmar. När döden inträffat hålls en ceremoni, och en släkting eller vän till den döde häller vatten i en tom skål, låter vattnet rinna över och ner på en tallrik som står under. Under ceremonin läses också texter upp för den döde.

Samhälle?

I Asien har Buddhismen utvecklats på lite olika sätt, de två huvudinriktningarna är Theravada och Mahayana. Den senare har flera förgreningar, bl.a. Vajrayana och Zenbuddism. När Buddhister diskuterar politik pratar de oftast om vikten av att träna sig själv enligt Buddhas lära. Ett samhälle som lever enligt buddhistiska principer fungerar utan problem. Buddhister tycker politik är ett uttryck för maktbegär. Buddisme...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Mimersbrunn.se Skolarbete.nu Religon.gotland.se Fragaprasten.fi Wikipedia.se

Kommentera arbetet: Buddhism

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2014-05-22

    En riktigt bra och utförlig uppsats om Buddhismen på A nivå!

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2014-01-26]   Buddhism
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59345 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×