Buddhism

1 röster
5778 visningar
uppladdat: 2014-01-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Emma Sundström 2014-01-27

Buddhismen- vägen till Nirvana

Sammanfattning:

Buddhister tror på att man återuppföds efter döden. Det är viktigt för dem att göra rätt handlingar eftersom det som återuppföds är summan av dina handlingar. Detta kallas karma. God karma ger ett lyckligt liv medan ond karma kan få olyckliga följder. För att inte behöva återuppfördas igen så måste man uppnå full Nirvana. Det innebär att man hittar inre frid

Inledning:

Jag valde Buddhismen för att den verkade intressant och bra eftersom meningen med Buddhisternas liv är att göra goda gärningar. Det verkar också intressant att veta mer om vad inre frid verkligen innebär. Jag vill också veta mer om det eftersom min farbror är Buddhist. Jag började tycka att Buddhismen var intressant när min bror berättade om den för mig.

Vem var Buddha?

Siddharta Gautama var en Indisk prins som levde för ungefär 2500 år sedan. Hans pappa, kungen ville att han skulle ta över hans kungarike i framtiden och gjorde allt för att skydda Siddharta från allt obehagligt och sorgligt i livet. Därför skämde hans far bort honom och gav Siddharta allt en prins kan önska sig. Men en dag åkte Siddharta och en av hans tjänare på en utflykt utanför det bevakade slottsområdet. Där möter han vanliga människor och får se hur de lever. Han får träffa både sjuka, gamla och döda. Det sägs att efter Siddharta hade sett hur svårt vissa människor hade påminns om att ålderdomen, sjukdomen och döden är förbundna med varandra. Siddharta börjar fundera på allt lidande. ”Är detta vad som väntar oss alla? Ett liv fyllt av lidande och död.” En Dag möter han en tiggarmunk som inte alls bekymrar sig om allt lidande. Då började Siddharta tänka om detta kunde vara en väg till befrielse från alla begär och lidande.

Hur började det:

Samma natt som Siddharta fyllde 29 år, tog han farväl av sin familj och blev tiggarmunk och asket. Detta var ungefär år 530 f.Kr. För att lära sig vägen till frälsning följer Siddharta olika Gurus (heliga hinduiska lärda män). Han löd deras råd och därmed började han plåga sin kropp med olika yogaövningar och börjar även fasta. Under 6 år tid försöker han nå befrielse men allt som händer är att fastan gör honom svagare. Han hade testat ett normalt liv och ett liv som munk. Men inget hade fört honom närmare den efterlängtade befrielsen. Nu ville han hitta sanningen och han gjorde det på sitt eget sätt. Så han började äta normalt men samtidigt hade han en plats att meditera på. Natten han fyllde 35, satt han och mediterade under ett stort fikonträd. Plötsligt hände det. Under den natten uppnådde han nirvana. Han hade funnit vägen ut ur lidandet. Vägen ut ur återfödelse. Denna natt blev Siddharta Buddha (den upplyste).

Spridning

Buddha spred sedan hans lära och fick fler och fler lärlingar. Han skickade sedan ut sina anhängare runt hela Indien för att sprida hans lära. Buddha ägnade sedan resten av sitt liv till att undervisa andra om sin lära. Före sin död organiserade han sina lärjungar i en munkorder. Han gjorde även liknande för nunnor.

Vart finns Buddhismen idag

Det finns omkring 300 miljoner buddhister i världen men man vet inte det exakta antalet. I Sverige finns det omkring 13000 Buddhister och utgör därför Buddhismen till Sveriges tredje största religion. De flesta buddhister lever i östra Asien. Buddhismen är en gammal religion som funnits i sydöstra Asien redan innan vår tidräkning började. Läran hade tidigt spridits till Kina, Korea, Japan och Tibet. Även fast Indien var Buddhismens hemland så finns det knappt några Buddhister kvar där då Buddhismen nästan blev helt utrotad för 1200 år sedan när Indien blev invaderade av muslimer. Andra Buddhister finns utspridda i Amerika, Afrika och Europa.

Inriktningar:

Det var på grund av utrotningen i Indien som skapade olika inriktningar inom Buddhismen. Theravada-(även kallad syd buddhismen) och Mahayana(även kallad nordbuddhismen). Theravada finns framförallt i Sri Lanka, Burma, Vietnam, Thailand och Kambodja och Mahayana finns i Kina, Mongoliet, Japan, Tibet och Korea.

Theravada är den äldsta inriktningen och för att slippa lidandet och återfödelsen så följer man Buddhas ursprungliga regler. Enligt Theravada kan endast munkar och nunnor genom att meditera uppnå nirvana. Vilket betyder att ingen vanlig människa kan uppnå Nirvana. Buddhisterna inom Theravada anser att deras inriktning är den rätta eftersom Mahayana innehåller saker Buddha aldrig föruspråkat.

Till skillnad från Theravada så tror man inom Mahayana att alla kan uppnå nirvana. Inom Mahayana strävar man efter att bli bodhisatta vilket betyder att man har blivit upplyst, men istället för att gå in i nirvana så stannar man och hjälper andra människor att nå upplysningen. Inom Mahayana finns det flera inriktningar och Vajaryana och zen buddhismen är de vanligaste.

Budskapet och läran:

Buddha hyllas som ett helgon och inte en gud eftersom han kom på sin lära på egen hand. Enligt Buddha så finns det ingen gud som kan hjälpa en uppnå nirvana. Utan det är människorna som måste hjälpa sig själva. Buddhisterna tror alltså inte på någon gud utan de tror på människan och nirvana. De ska leva efter Buddhas lära och för att uppnå nirvana bör man följa de ädla sanningarna och leva efter den så kallade åttafaldige vägen. Att man ska följa de ädla sanningarna och den åttafaldige vägen är något som både Mahayana och Theravada buddhisterna är överens om.

De ädla sanningarna är sammanfattningen av Buddhas lära.

Sanningen om lidandet- allt är lidande, lidande är det som gör oss besvikna

Lidandets uppkomst- allt lidande kommer från begäret

Befrielse från lidandet- för att få bort lidandet måste begäret försvinna

Uppnå lycka-nirvana- Genom att följa den åttafaldige vägen kan man befria sig från begäret och uppnå Nirvana

Den åttafaldige vägen är motsvarigheten till de kristnas tio budord. Den åttafaldige vägen symboliseras av ett hjul med åtta ekrar.

Rätt insikt(kunskap)- att acceptera de fyra ädla sanningarna Rätt sinnelag- Fri från begär och onda tankar

Rätt tal- man ska tala sanning, tala med tillgivenhet och uppmärksamma den man talar med.

Rätt handlingar- man ska inte skada eller döda människor eller djur. Man ska inte stjäla.

Rätt levnadssätt- att inte arbeta med yrken som kan orsaka skada t.ex. slaktare

Rätt strävan- att alltid försöka göra det rätta

Rätt medvetenhet- man ska behärska sitt begär mot att göra dåliga handlingar.

Rätt meditation- man ska tömma medvetandet och hela tiden försöka förstå vad Buddha menar och hans budskap.

Heliga texter:

Efter Buddhas död sammankallades munkarna till ett möte där man skulle sammanställa allt som de visste om läran och om hur munkar skulle leva. På så sätt började det heliga buddhistiska skrifterna växa fram. Det började med bara ett fåtal sidor, men växte sedan fram till flera tusen. De viktigaste och äldsta skrifterna finns nu samlade i Tripikada, de tre korgarna, som består av tre boksamlingar. Vinaya, abhidhamma och sutta

Sutta innehåller läran, predikningar och legender om Buddhas liv.

Vinaya innehåller regler för hur munkarna ska leva.

Abidhamma innehåller regler för hur munkarna ska leva.

Heliga platser: De heligaste platserna för buddhisterna är vid en stupa. I en stupa förvarar man ask eller reliker från en känd munk eller Buddha. Traditionen säger att kung Ashoka lät dela Buddhas aska i 84000 delar för att rättvist kunna fördela den över den buddhistiska världen. När en troende går runt en stupa anses hen ha fått en del av den helande kraften som stupan innehåller. En utveckling av stupan är pagoden och har ett tak i flera våningar som symboliserar det buddhistiska universum. Pagoden finns i Östasien. Andra heliga platser som buddhister beger sig till är t.ex. där Buddha föddes, blev upplyst, predikade och dog.

Religion och Samhället

Buddhismen har utvecklats på olika sätt i världen. Typiskt för Buddhismen är att den har anpassat sig eftre dagens samhälle i olika delar av världen men samtidigt behållit sin unika ka...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

mimersbrunn wikipedia skolarbete religion 3

Kommentera arbetet: Buddhism

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2014-01-27]   Buddhism
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59346 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×