Buddhismen och Hinduismen

22 röster
51748 visningar
uppladdat: 2004-06-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Mahayana (stora vagnen)
Här menar man att alla som lever ett rättfärdigt liv kan uppgå i nirvana, inte behöver man hålla på att återfödas hela tiden om man inte är munk eller nunna, som hinayana påstår! Mahayanabuddhismen skiljer sig på flera sätt från den lilla vagnen. Man tillber flera gudar, nirvana är inget tillstånd utan en plats och helgontron är viktig. Buddha, som ofta betraktas som en gud var den första bodhisattvan (ett slags helgon som avsagt sig sin rätt till nirvana och istället stannar kvar i mänsklighetens tjänst).


Hinayana (lilla vagnen)
Den lilla vagnen? Egentligen är det ett lite nedsättande namn, den lilla vagnen, som om hinayanabuddhismen inte betydde lika mycket som t.ex. mahayana . Den enkla anledningen är att endast ett litet utvalt sällskap kan uppnå nirvana, nämligen munkar och nunnor, alltså en liten vagn.

Zen buddhism
En japansk utveckling av buddhismen som historiskt sett är förknippad med motsvarigheten Chan i kinesisk buddhism. Allmänt förknippad den kinesiska buddhismen (Kin. Chan) vars huvudsyfte är att uppnå insikt om den egna sanna naturen - självinsikt.
Den japanska traditionen bygger på överföring och verifiering av Självinsikten genom en Zenmästare utan särskilda skriftstudier, med minimalism. Kärnan århundradenas gång har man tummat på detta förhållande.


Tibetansk Buddhism
Inom hinayana är idealet arhat, den fromme som söker sin egen frälsning. Mahayana däremot sätter i centrum den upplysta varelse, bodhistattva som valt att stanna kvar i livshjulet för att frälsa allt levande. Inom vajrayana sker underverk medels invigning i de hemliga lärorna.
I Tibet har buddhismen sina rötter både i mahayana och i vajrayana men man har också tagit intryck av landets förbuddhistiska religion.


Olikheter

Buddhism
Inga gudar, De har visseligen Profeten Buddha, men han är ingen "gud".
Buddhismen handlar inte om att göra någon gud till viljes, du hjälper dig själv till nirvana för din egen skull.
Inga offer.
Har en grundare, Siddharta Guatama, Buddha
Inget Kast system

Hinduism
Det finns många gudar/gudinnor.
Gudabilder är viktiga.
Gudarna/Gudinnorna hjälper människorna.
Man offrar mat till gudarna.
Ingen grundare
Kast system

Likheter:


Slutligt steg, är att "upplösas", befiras från återfödelse.
Båda har "heliga" texter.
Att inte döda, stjäla och liknande omaroliska handlingar, men buddhisterna går ju snäppet längre, man skall inte, döda något levande.
Karma lag.


Hinduismens framväxt sedan Arierna invandrade till Indien. Den har på sedan dess förändrats mycket och är inte samma religion som den var under ariernas tid. Buddhismen är mer konkret och har inte förändrats alls lika mycket. En av orsakerna till detta är nog att hinduismen bygger till 50 % på det sociala livet och det gör inte Buddhismen. När arierna kom till Indien så hade de med sig ett samhälls system som delar upp folket i olika klasser, kaster. Detta har inte Buddhismen.
Varesig buddhismen eller hinduismen har någon sorts trosbekännelse, men buddhismen har tre tillflykter som kan liknas vid en trosbekännelse.
Alla hinduer tror på en eller flera gudar, de främsta gudarna inom hinduismen är Brahman, Vishnu och Shiva. Buddhisterna har en "gud", mer profet, Buddha.
Både hinduerna och buddhisterna tror på reinkarnationen, så karmas lag finns i båda religionerna. Med karma menas de goda och de onda handlingarna en människa utfört under sitt liv. En människas karma förutsätter hur hennes nästa liv blir. Ens karma kan vara så dålig att man kan återfödas till ett djur. Hinduiska samhället uppbyggt på ett kastsystem. Detta hänger ihop med reinkarnationen. Om du i nuvarande liv har ett hög kast och lever ett dåligt troende liv så kommer du att återfödas till ett sämre kast i nästa liv.
Buddhisterna och hinduisterna har liknande livsmening. Buddhisterna anser att meningen med livet att uppgå i nirvana och slippa återfödas till världen, enligt hinduerna är meningen med livet att få atman befriad från återfödelsekretsloppet för att uppgå i Brahman. Alltså är målet med livet, inom de båda religionerna, att sluta återfödas och bli en del av något större. För att kunna göra det finns det en hel drös med vägar och regler att följa, inom de båda religionerna. Hinduerna kan göra detta på fyra olika vägar, som är kunskapens väg, övningarnas väg, gärningarnas väg, hängivenhetens väg. Buddhisterna har flera vägar och även minst fem levnadsregler. De åtta vägarna är rätt kunskap, rätt beslut, rätt handlande, rätt liv, rätt strävan, rätt tal, rätt tänkande, rätt meditation. Och de fem levnadsreglerna alla buddhister bör följa är: inte döda, inte stjäla, att inte överkonsumera på sexualiteten...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Buddhismen och Hinduismen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-06-01

    Man tillber flera gudar & "B

  • Inactive member 2004-06-04

    Kommentarer på arbetet

Källhänvisning

Inactive member [2004-06-01]   Buddhismen och Hinduismen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3213 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×