Buddhismen och Hindusimen

19 röster
50084 visningar
uppladdat: 2011-01-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Buddhismen och Hinduismen

Jämförelser mellan religionerna

Likheter och skillnader kan man hitta överallt och likaså i religioner. Buddhismen och Hinduismen är två religioner som på många sätt liknar varandra, främst med mål och syfte.

Det största målet för en buddist är att nå nirvana. Nirvana är buddhismens slut och befrielse från livet, då livet anses vara ett lidande. För att uppnå nirvana måste man följa den "Åttafaldiga vägen" som är en serie regler varje buddhist bör efterleva. Den "åttafaldiga vägen" brukar symboliseras med ett hjul med åtta stycken ekrar som också är Buddhismens symbol.  Utöver den "åttafaldiga vägen" så ska en buddhist också följa fem stycken moralregler:

Den åttafaldiga vägen:                                                                             Den Åttafaldiga vägen

Rätt kunskap, rätt beslut, rätt tal, rätt tänkande, rätt meditation, rätt handlande, rätt liv, rätt strävan.

De fem levnadsreglerna:

Inte skada eller döda, att inte stjäla, att inte vara otrogen, att inte ljuga och att inte använda droger.

Om en buddhist inte hinner uppnå nirvana innan denne dör så tror man att denne återföds, reinkarnation, det som styr vem man blir i sitt nya liv beror på vad man har för karma.

Hela syftet med att nå nirvana är att slippa den mänskliga lidande och slippa återfödas.

En tydlig likhet mellan hinduismen och buddhismen är deras mål och syfte. Det som skiljer är hur och varför.

Gudssyn

En tydlig skillnad här är deras syn på en högre makt. Buddhismen är en ateistisk religion även om det finns inriktningar som behandlar Buddha som en Gud men generellt så finns det ingen Gud i buddhismen. Hinduismen är den totala motsatsen till detta då dem ha flera tusen gudar. Alla gudar tillbes inte av alla och det är omöjligt att veta vilka alla gudar är. De tre största gudarna är Brahman, Shiva och Vishnu.

Brahman brukar man räkna som skapelse guden. Han är inte så aktuell, man brukar säga att han är den glömde skaparen. Sedan är det Shiva som räknas som skaparen och förgöraren. Han har en mer personlig kontakt med människan. Sist men definitivt inte minst är Vishnu som är överguden, han bor i allt och alla. Han är gudarnas högsta höns så att säga.

Jag skulle vilja dra en liknelse med kristendomen och treenigheten, fadern, sonen och den helige anden. Men skulle kunna säga att Brahman är fadern. Han skapade allt och finns lite i skymundan. Sedan har vi Shiva som jag skulle vilja se som sonen då han har en mer mänsklig form och funktion. Vishnu vill jag se som den helige ande då han finns och lever överallt.

Nirvana, karma och återfödelse

Båda religionerna tror på ett nirvana eller moksha som hinduerna säger. Som är det stadiet då en människa blir befriad från allt mänskligt lidande och reinkarnation. Skillnaden mellan dessa är dock att man i hinduismen tror att en del av världssjälen bor i varje människa, atman.  När en hindu uppnår moksha förenas atman med världssjälen. Detta händer inte när en buddhist uppnår sitt nirvana då det i buddhismen inte finns någon gudavärld.

Karma och reinkarnation är också fenomen som återkommer i de båda troslärorna. Då de båda tror på återfödelse beroende på ens karma. Karman då? Vad beror den på?

Man kan säga att det är naturens egen lagbok. Då den bedömer dig efter dina handlingar och sedan beslutar vart du ska hamna då du skall återfödas. Karmans regler inom buddhismen beskrivs ovan, den åttafaldiga vägen och de fem moralreglerna. Hinduismens regler är:

Hinduiska levnadsregler

Offra till Gud, Följa traditioner och riter, Lyda sina föräldrar och visa respekt för äldre, visa solidaritet för sin familj och kast, vara vegetarian, inte dricka alkohol, de får inte ljuga eller stjäla.

Budskapet är enkelt, respektera andra och ta ansvar för ditt egna liv.  En ganska liberalistisk syn på livet.

Reglerna som de båda religionerna använder sig av liknar kristendomens tio budord och jag ser ett klart samband mellan etiken i de båda då de förespråkar respekt och ödmjukhet. Ett tankesätt som jag själv förfäktar då jag anser att alla människor har förstånd nog att bestämma över sina egna liv och ansvara för sina handlingar.

Livssyn och det Svenska samhället

Både hinduismen och buddhismen har det liberalistiska tankesättet i olika utsträckning. Det skiljer sig såklart på vissa plan dock. Buddhismen har en mer socialliberal syn på livet och människan medan hinduismen är mer konservativa. Buddhismen har i sin grundtanke att jämna ut ojämnlikheter i samhället, vilket är bra då ingen har det sämre än någon annan. Vägen dit liknar inte den vanliga socialismen som vi är vana vid att se;

Miljonprogrammet vittnar om hur socialismen i Sverige har funkat. Staten finansierar en miljon bostäder som byggs, alla nästan exakt likadana. Alla som behöver en bostad får en lägenhet. Varken bättre eller sämre än sin granne. Perfekt om man vill ha jämlikhet och ett klasslöst samhälle. Det som skiljer sig mot buddhismen är att det är en högre instans som byggt och finansierat bostäderna. Den fria människan har själv inte fått bestämma hur sin lägenhet ska se ut. Buddhismen är emot denna formen av socialism och statskick då det inte stämmer överens med deras syn på den fria människan. Buddhister förespråkar solidaritet, man hjälper sin nästa till ett bättre liv. Buddhismen vill inte göra det sämre för rika utan endast bättre för fattiga.

Hinduismen vill också ha någon form av liberalism, med eget ansvar att stå för sina handlingar. Dock kan jag själv tycka att de är lite väl konservativa;

Eftersom jag själv inte tror på själavandringen så tycker jag att det är oerhört respektlöst och löjligt att behandla en från ett lägre kast än sig själv sämre än någon från en högre kast. Eftersom jag anser att alla människor har exakt samma värde och bör behandlas lika. När man sedan ser det ur en hindus ögon tycker jag inte att det är lika konstigt längre att behandla folk olika efter kast. Ens kast bestäms ju efter ens karma som bestäms av ens handlingar. Dålig karma betyder att man får ett sämre nästa liv. Man straffas för sina handlingar och då är det ju inte så konstigt att låta dem ha det lite sämre. De har gjort sina val och deras kast är ett resultat av detta.

  En brahmin, högsta kasten.

I Sverige

Sverige som idag är socialliberalt innehåller både hinduiska och buddhistiska tankar. Att alla ska ha det lika och att arbete ska löna sig. Jag tror tyvärr att buddhisterna skulle tycka att Sverige var jobbigast då vi har en marknadsekonomi. Vi tillverkar och köper saker som vi inte behöver utan vi köper dem endast för att försöka liva upp den annars något bittra vardagen. Istället för att meditera några timmar och försöka nå nirvana köper vi en Iphone och spelar papertoss. Ett typiskt exempel på livstörst som är en synd i buddhismen. Buddhisterna skulle nog helst se att alla hade egen försörjning och jobbade för sin egen överlevnad.

Hinduismen passar nog bättre in eftersom vi lever efter principen att förtjäna sin tillvaro. Arbete ska löna sig, så den som jobbar sex timmar ska inte få samma lön som den som jobbar tio timmar. Kastsystemet visar på en mångt mycket starkare form av detta samhällstänk. Skolan är nog det första en hindu skulle ändra på. Få ett hårdare betygsystem och mer disciplin. Alla ska ha rätt att ta sina egna beslut samtidig som man har en skyldighet att inte vara en belastning för samhället. Så antalet soffliggare skulle minska i Sverige om hinduerna fick bestämma.

Sammanfattning

Buddhismen och Hinduismen har lika synsätt på livet och människan. De är liberalistiska dock med olika inriktningar. Buddhismen har en mer socialistisk syn medan hinduismen har en mer konservativ syn.

De är varandras raka motsatser g&au...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Buddhismen och Hindusimen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2018-03-19

    Grym text, tack så mycket !

Källhänvisning

Inactive member [2011-01-17]   Buddhismen och Hindusimen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58841 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×