Claude Monet

17 röster
24940 visningar
uppladdat: 2005-02-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Jag valde att skriva om Claude Monet eftersom att jag tyckte att hans namn verkade lockande på något sätt, precis som att jag var ämnad att skriva om honom.
Efter detta projekt har jag lärt mig väldigt mycket om både hans liv och hur han målade. Det har verkligen varit jätteintressant att arbeta med. Man tröttnade inte på att skriva om honom. Jag skulle jätte gärna göra om det, om jag hade, av någon slump, glömt allt jag hade skrivit om han så hade jag kunnat göra om det om jag hade haft tid till det.

Jag har lärt mig mycket ny intressant fakta om Claude Monet. Jag tycker även att han bilder är väldigt fint ritade, med mycket kärlek och omtanke, framförallt bilderna på sin fru Camille. Jag tycker att hans liv är en mycket gripande historia, men han har haft en bra uppväxt till skillnad från många andra. Han har inte haft någon pappa/mamma som har t.ex. slagit honom eller som har druckit, som väldigt många andra berömda personer har haft. Han har haft en bra barndom med stöttande från speciellt sin mor, och han kände ett speciellt stöd från henne även när hon dog.

Claudes fru Camille som han träffade under sina studier i Paris har också varit mycket betydande för honom. Han målade ofta av henne och han älskade henne så oerhört mycket. Claude tog mycket hårt på Camilles död, och var väldigt ledsen och nere för en väldigt lång tid. Claudes trådgård med den berömda näckrosdammen har hjälpt honom ur sin svåra depression. (Som nu är museum.) Det tog väldigt lång tid innan Claude hittade kärleken igen, men tillslut gjorde han det. Hon hette Alice, och betydde mycket för honom hon med. Men ingen kunde slå Camilles kärlek. När Camille dog målade han av henne där hon låg på dödsbädden, med sorg.

Jag är väldigt tacksam över att jag har gjort detta projekt eftersom att det har gett mig så mycket som jag kan använda i framtiden och dra lärdom av. Inte bara om hur Claude Monet levde och hur han hade det, utan också om att måla en bra bild. Jag har lärt mig att använda ljusa och många olika färger.
Jag blev inspirerad att måla min bild av Claude Monet och efter han kändaste målning, Den Japanska Bron över en Näckrosdamm, så jag målade min egen bro över det gröna. Den heter ”Sommaräng” och den blev riktigt fin tycker jag.

Historia

Claude Oscar Monet var en beröm konstnär som levde i Frankrike. Han föddes den 14 november 1840 i Paris. När han bara var fem år gammal flyttade han och hans familj till Le Havre, en stad i norra Frankrike. Han var den näst äldsta sonen. Redan som liten var Claude intresserad av måleri. Claudes första målning såldes redan när han var 15 år gammal. I början av sin målarkarriär målade han mest landskapsbilder. Hans första stora målning målade han 1865, den heter frukost i det gröna. När Claude var 16 år gammal skickade hans mamma honom på konstskola, eftersom att hon tyckte så mycket om att han målade. 1857 dör hans mor, Louise Monet, och blir djupt saknad. När han var 19 år gammal bestämde han sig för att bli konstnär, och då åkte han till Paris för att studera måleri. I Paris skaffar han många konstnärsvänner, många som var lika fattiga som han. När Monet bor i Paris upptäcker han många nya stilar och får inspiration. Det var även i Paris som Claude träffade sin blivande fru, Camille. Camille var också en konstnär och de gifte sig och fick senare två barn tillsammans. Camille dog när det yngsta barnet var 1 år, och hon dog av tuberkulos som är en allvarlig infektionssjukdom som var väldigt vanlig för i tiden. Camille satt ofta modell för Claudes målningar och den berömdaste bilden med Camille heter ”Picknicken”. Claude tog allvarligt på sin frus död, och han målade av henne när hon låg på dödsbädden. Claude och sina två barn flyttade ut på landet där han anlade sin stora och berömda trädgård med näckrosdammen. Det var nu Claude började måla näckrostavlor, och hämtade inspiration från sin egen trädgård.
En av Claudes kändaste målningar är en japansk bro som går över en näckrosdamm.
När Monet målar en tavla, målar han oftast med ljusa bakgrundsfärger och han målar fläckvis. Han låter inte färgen torka mellan när han målar, utan målar rakt på.
Efter sin frus död, Camille, gifte han sig med en annan fru som heter Alice, men även denna dog en förtidig död. När Monet blev äldre hade han långt skägg, han var också ganska sur i sitt humör. Han dog 1926 när han var 86 år.

Även fast Monet och hans tavlor är världsberömda nu, har de inte alltid varit det, tvärtom. Monet blev aldrig blivit riktigt uppskattad av 1800-talets konstkännare.


Impressionismen

En dag 1874 samlades Claude Monet, Camille Pissarro, Auguste Reboir, Paul och Frederic Bazille m.fl. för att göra en konstutställning som ägde rum på Bouldevard des Capucines i Paris. Man hade med en av Monets fina målningar, men kritikerna tyckte inte att de var några riktiga konstnärer och kallade hela högen för impressionister. ( Impression är ett annat ord för intryck, och namnet var menat som ett negativt smeknamn. )
Målarkretsen var en krets av mycket duktiga franska målare. Impressionismen var en stil där man hade...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Claude Monet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-03-08

    HEJSAN! Tack för din informati

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-01]   Claude Monet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3240 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×