Columbus upptäckter, På lång och kort sikt

38 röster
41601 visningar
uppladdat: 2008-05-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Columbus

Vem var Columbus?

Christofer Columbus föddes 1451 i Genua, Italien. Christofer var son till en ullhandlare vid namn Domenico Colombo. Han arbetade i Lissabon som var ett stort centrum inom sjöhandel. Här ifrån fick han många intryck av havet och fick även idéer om en sjöväg till Indien. När han såg drivved komma flytande från öster blev han övertygad om att det måste finnas en sjöväg som leder till Indien genom att segla österut.
Columbus blev nekad betalning av expeditionen av Portugals kung, Spaniens kung Ferdinand och hans drottning Isabella. Men efter kriget så fick de pengar över och bestämde sig för att sponsra Columbus resa.
Den 3: e augusti 1492 seglade Columbus mot sitt mål. Han hade sponsrats med 3 små skepp: Santa Maria, Pinta och Nina. Han fick även med sig 120 besättningsmän på resan.
Belöningen för om man hittade sjövägen österut till Indien var mycket stor. Columbus skulle kunna vältra sig i alla olika sorters rikedomar så som t ex. kryddor, varor och pengar. Columbus var väldigt angelägen om att bli känd och rik. Han var besatt av tanken till att bli en av Spaniens rikaste män.
Han nådde sitt mål den 12: e oktober 1492. Columbus trodde att han hade nått Indien, men i själva verket hade han hittat Bahamas, Kuba och Hispaniola. Christofer Columbus trodde ända till hans död att han hade varit i Kina och någonstans utanför Japan. Han hade ingen aning om att det var Amerika som han hade hittat.



Vilka följder fick hans upptäcker på kort och lång sikt?

Columbus kom till ön med röda mössor som han delade ut till infödingarna. Han skrev samma kväll i sin dagbok: ”De blev så goda vänner med oss att det var ett under.” Det Columbus inte förstod var att infödingarna smittades av spanjorerna pga. att sjukdomarna i Europa var helt annorlunda till skillnad från deras. Dessutom förde Columbus med sig ett tjog infödingar som han visade upp för kungen. Han förde även med sig guld som han tog från infödingarna.
Nu blev Columbus girig efter mer guld så han reste till Amerika tre gånger till. Columbus var en dålig administratör han var dessutom elak och otrevlig mot sina egna medpassagerare. Detta ledde till att besättningen bestämde sig för att återvända hem igen. Columbus dröm blev förkrossad. Han dog 1506 utan att vara den rikaste mannen i Spanien.
Nu när Columbus hade visat vägen till det nya landet så var det bara fritt fram för Spanjorerna att utnyttja dess resurser. Och det är här som det riktigt obehagliga börjar.
I Casa skriver i sin bok ”Till dessa lamm kom Spanjorerna som utsvultna vargar, lejon och tigrar. Och de har under alla dessa 40 år fram tills idag inte företagit sig annat än tillintetgörelse, mord, förföljelse och spritt ödeläggelse på ett sätt som man aldrig tidigare vare sig hört talas om eller läst.”
Spanjorerna plundrade infödingarnas läger och dödade alla invånare där. Spanjorernas upptåg mot infödingarna i Amerika förklaras i många texter och böcker som extremt blodtörstiga barbarer som inte ville nåt annat än att plundra och döda.
Efter hundra år efter plundring, död, krig och sjukdomar hade Amerikas urbefolkning minskat med 90-95 %, dvs. ca 92 500 000 av 100 miljoner människor.
När det gäller Haiti så halverades dess befolkning på åtta år. 1492-1500 rådde det ständig plundring och död på ön.

Förutom dessa förskräckliga fakta jag har nämnt tidigare har detta också lett till att de flesta urmänniskor I Amerika dog och att många stammar förstördes. Detta har även lett till att urbefolkningen i Amerika idag räknas som en minoritet. Även idag kan vi se på Amerikas befolkning och försöka förstå det mycket otrevliga som har hänt.



Hur tror du att världen hade sett ut om Columbus inte ”upptäckt Amerika” 1492?

Man kan spekulera i den här frågan på många sätt. Det är svårt att komma fram med en fullständigt trovärdig lösning men jag ska göra mitt bästa.

Jag tror att om inte Columbus hade ”upptäckt” Amerika så hade någon annan gjort det efter ett tag. Det finns ju även berättelser om att den norske vikingen Leif Eriksson redan funnit Amerika under sina upptäckter. Texter tyder på att Portugiserna också hittade detta nya land och därför tillät inte den portugisiska kungen Columbus att åka på upptäcksfärd i första taget. Så det hade ju absolut inte varit ”oupptäckt” i en längre tid i alla fall.
Frågan är fortfarande om samma terror och död hade förekommit. Det skulle vara svårt att undvika de smittsamma sjukdomarna vilket som, så det skulle nog inte förändra så mycket. Européerna skulle nog ändå ha behandlat infödingarna lika illa när de tillslut hittade dem.



Var Columbus en hjälte eller en skurk?

Mitt personliga intryck av Columbus är inte positivt.
Allt han ville ha eller drömde om var pengar, makt och respekt. (Vem gör inte det, men ändå). Columbus behandlade minst sagt Amerikas urinvånare som kloakdjur. Han plundrade dem på skatter, förnedrade dem, till och med separerade dem från deras egna familjer och stammar och tog med dem hem. Han var en maktgalen och pengagirig man vars karriär slutade tvärt och fattigt.



Reflektioner

Texten vi fick i historian var mycket stark och upplysande. Jag vet inte dock om det var så fruktansvärt avskyvärt hemskt som det förklaras i texten. Det kan hända att författaren till texten, Bosse Sandström, gärna drog på med lite extra detaljer som fick ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Columbus upptäckter, På lång och kort sikt

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-05]   Columbus upptäckter, På lång och kort sikt
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9785 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×