Daniel Defoe ( 1660 - 1731)

8 röster
17996 visningar
uppladdat: 2012-11-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Daniel Defoe ( 1660 - 1731)

Daniel Foe föddes i Stoke Newington i London, England år 1660, född med sitt efternamn efter sin far James Foe som under den tiden var en slaktare. Daniels föräldrar var med i en församling inom en frikyrka och det var förmodligen därför hans far ville att Daniel skulle utbilda sig till präst.  Men så blev det inte, han hoppade av prästskolan och istället satsade på att bli handelsman.

När han var vid 35 års ålder drabbades hans familj av en svår konkurs som ledde honom till skrivandet. En konkurs är något man inte vill bli ”känd” för och inget man vill skryta om, därför bytta han sitt efternamn till Defoe istället för Foe som han tidigare hette.
År 1684 träffade han Mary Tuffley och gifte sig sedan med henne. Hon var dotter till en köpman. Äktenskapet mellan de två var inte så bra men de levde tillsammans i 50 år och de fick åtta barn och sex av de överlevde.

Eftersom Defoe var politiskt intresserad började han skriva olika sorters skrifter för tidningar och bland annat politiska frågor. Ibland skrev han sådant som inte tilltalade myndigheterna och fick därför betala oftas, men det hindrade honom inte då han ville få ut sina åsikter. Han tog upp en hel del viktiga saker i sina texter.

Hans far ville se honom som präst men han blev till sist journalist och skrev många böcker och texter som än idag finns kvar och betyder mycket för oss. Den bok som Defoe skrivit och som blivit mest känd och skrivits i många språk är Robinson Crusoe.
Den publicerade år 1719, då Daniel var 59 år. Defoe tyckte om att resa och han reste runt i Europa och träffade många människor som gav honom inspiration till texter och böcker, men en som gav mer inspiration än de andra var en skotsk sjöman. Det var Alexander Selkrik. Alla de äventyren Alexander var med om gav Daniel Defoe inspirationen till boken Robinson Crusoe.

Boken är omtyckt hos både vuxna och framför allt hos barn, som är skriven i ett lättare version så att många barn kan läsa det. Den finns i många storlekar av böcker vilket ger både vuxna, ungdomar och barn möjligheten att läsa boken. Men det otroliga motivet och den spännande uppläggningen har den lockat många författare till att göra fortsättning av Robinson Crusoe. Många ser den som en hjälpande hand för att överleva ute i naturen då det beskrivs väldigt bra i boken om hur Crusoe gjorde för att överleva alla dem åren han blev kvar på ön.



Sammanfattning av Robinson Crusoe
Boken handlar om en ung man som utan sina föräldrars tillstånd reser ut i världen. Han startar med att resa till London. Där tjänar han ihop lite pengar och köper några saker. Sedan ger han sig iväg till Afrika för att sälja det han köpte i london. I Afrika säljer han sina saker och köper sedan nya. Hans mål sedan att åka vidare till nästa land och sälja de nya sakerna. När han är på väg till Brasilien händer en oväntad sak, det blir storm och fartyget han har åkt med går på grund. Robinson var den enda som överlevde av de alla på fartyget. Han tar sig till en Ö som han sedan ska försöka bosätta sig där. Han inser att han kommer att få klara sig själv. Till ön kommer kannibaler som har med sig en fånge. Robinson lyckade rädda fången. Robinson bestämmer sig för att döpa fången till Fredag eftersom han upptäckte på den veckodag. Han lär fredag engelska. När Robinson levt 28 år på ön kommer det ett Engelskt skepp till ön och det tar med honom och fredag tillbaka till England.

Upplysningtiden
Den tiden Defoe skrevs  kallades för upplysningstiden. Vid upplysningstiden började man tänka själva. Människor som vetenskapsmännen och författare som ledde utvecklingen under denna period.

Defoe dog den 24 april 1731 i Moorfields i London. Med så många texter och böcker han skrev och fick tryckta måste han ha levt ett helt bra liv och varit mycket omtyckt, vilket han är idag. Han har skrivit ett flertal böcker och några av dem har blivit extra kända, speciellt Robinson Crusoe.


Mina tankar/åsikter kring Robinson Crusoe
man förstår att allt hänger ihop när man går genom både boken, om författaren och om tiden. Boken skrevs i takt med upplysningstiden.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://en.wikipedia.org/wiki/Daniel_Defoe

Kommentera arbetet: Daniel Defoe ( 1660 - 1731)

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2012-11-12]   Daniel Defoe ( 1660 - 1731)
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59157 [2024-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×