Darfurkonflikten

13 röster
13973 visningar
uppladdat: 2008-04-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning & syfte

Jag har valt att skriva om Darfurkonflikten för att jag tycker att det är intressant och upprörande hur alla bestämt säger ”aldrig mer!” efter varje humanitär katastrof, bland annat efter Andra världskrigets förintelse och sen Rwanda.
Ändå pågår idag en människoslakt i landet Sudan, där ett krig mellan de afrikanska rebellerna och den arabiska Janjawidmilisen har pågått sen 2003.
Många klassar konflikten som folkmord, ett folkmord där siffrorna över döda ligger långt över 300 000, och där 2,4 miljoner har tvingats fly från sina hem.

Västvärlden har varit medveten om denna konflikt i flera år nu, men frågan hur massakerna ska klassas har hindrat FN från att komma fram till någon riktig lösning till fred i landet.
För att FN ska ha rätt att ingripa måste konflikten klassas som folkmord. Men är det verkligen ett folkmord? Varför kan inte FN ingripa ändå? För oavsett vad de väljer att kalla det, så pågår det idag människoslakt i Sudan som regimen i landet inte kan kontrollera.
Darfur är nu det 3:e exemplet inom loppet av en tioårsperiod på att FN- systemet överhuvudtaget inte klarar av att hantera stora kriser.
Det är detta jag ska ta upp och diskutera.

Metod

Eftersom denna konflikt är relativt ny för västvärlden så finns det inte så mycket bra fakta om hur eller varför konflikten startade, mest om hur läget är idag och vad som behöver göras. Jag har sökt fakta både på Internet och i tidningar, där de flesta artiklar har handlat om hur läget är idag.

Resultat & diskussion

Darfurkonflikten är en konflikt mellan de afrikanskdominerade rebellgrupperna SLA och JEM, och den arabiskdominerade Jajawidmilisen. Massmedia har ofta beskrivit konflikten i Darfur som etnisk, men den har även andra orsaker. En kombination av torka, dåliga tillgångar, dåligt styre och dålig demokrati har lett till att ett våld mellan folkgrupperna trappats upp. Genom ständigt återkommande inbördeskrig mellan olika folkgrupper har motståndarrörelser vuxit fram, i en politisk och en militär gren, vilka idag är huvudaktörerna i Darfurkonflikten.

Denna konflikt har hållit på sedan 2003 och pågår än idag och har lett till fruktansvärda levnadsförhållanden för den civila befolkningen i Sudan. Runt 300 000 människor har dött i det som USA anser vara ett folkmord.
Men kan man verkligen klassa det som folkmord? Var går gränsen mellan folkmord och massmord?



För att utreda begreppet folkmord har jag sökt fakta genom FN:s kriterier för folkmord och endast genom dessa är det svårt att fastställa om man kan klassa våldshandlingarna i Sudan som folkmord eller massmord.
Bland annat ställer FN frågorna; Har en våldshandling utförts? Är intentionen med våldshandlingen att fördriva, förstöra eller förgöra? Inkluderar handlingarna mord, svår fysisk och psykisk hälsa, våldtäkt, bortförande av barn tillhörande gruppen? Är våldshandlingarna riktade mot etnisk grupp, religiös grupp eller nationell grupp? Är våldshandlingarna utförda av regimen eller en grupp kopplad till regimen?

För att sammanfatta svaren på dessa frågor så har enligt en rapport från FN 2005 1,8 miljoner människor drivits från deras hem sedan konflikten startade 2003. Detta är en fjärdedel av Sudans befolkning.
Rapporter om antalet dödsfall ligger runt 180 000- 300 000 och det finns idag runt 2,4 miljoner människor på flykt. Enligt Amnesty kidnappar Janjawid människor från flyktinglägren, dock säger inte källan om de människorna är barn eller vuxna.
Det finns ingen religiös eller nationell anledning till konflikten eftersom huvudaktörerna tillhör samma nation och religion.
Däremot talas över 400 olika språk i Darfur och 570 olika folkstammar lever i krigszonen, därför är det svårt att specificera grupperna som en etnisk grupp.

Så om man ska dra en slutsats av detta så kan konflikten inte räknas som folkmord enligt FN:s definition av folkmord. Det går inte att svara på ifall handlingarna är utförda eller kopplade till regimen och eftersom Darfurkonflikten inte uppfyller kriterierna om handlingarna är riktade mot etnisk, religiös eller nationell grupp så kan man inte klassa konflikten som folkmord.
Regimen säger sig inte ha kontroll över janjawid och beskriver Darfurkonflikten som en "lokal konflikt". Regimen har dock inte gjort något för att stoppa janjawids aktioner, utan snarare tvärtom då de köper vapen av Ryssland och ger till janjawid för att ”upprätthålla freden” Men då kan man fråga sig vilken fred de syftar på, då Janjawid använder vapnena mot de afrikanska rebellerna. Ser inte regimen detta, eller står de kanske på Janjawids sida i denna konflikt?

Leila Freivalds och Colin Powell valde dock att klassa Darfurkonflikten som folkmord, då detta skulle tvinga FN att ingripa. Problemet var bara att få höll med och de ansåg inte att de massakerna som pågick i Sudan var folkmord.
Diskussionen huruvida det är ett folkmord eller inte har hindrat FN från att fatta ett beslut om ingripande i landet.
Ett tänkbart sätt att kunna lösa sådana här diskussioner snabbare är ju att utöka skyldigheten att ingripa, oavsett om våldet riktas mot en etnisk folkgrupp eller inte.
Jag tycker också att det är viktigt att klargöra att etnicitet i sig inte är någon anledning till folkmord, även om de konflikter i t.ex. Rwanda och Darfur kan framstå som etniska så finns det alltid bakomliggande orsaker. Om inte staten eller landet kan skydda sin befolkning så borde det vara självklart för FN att ingripa.
Då kommer definitionsfrågan att vara annorlunda och istället handla om huruvida det förekommer våldshandlingar mot civilbefolkningen och om landet kan lägga fram en lösning själv eller behöver FN:s hjälp, vilket borde vara enklare att definiera än frågan om folkmord är riktat mot en etnisk grupp.

Hursomhelst så pågår en människoslakt idag i Sudan, trots att FN, efter slakten i Rwanda då lovade att något liknande aldrig mer skulle kunna ske.
Det som jag tycker är intressant är att Rwanda var först med 150 soldater för att upprätthålla en skyddsstyrka, förmodligen för att de såg hur läget i Sudan urartade sig. Denna styrka var dock ingen fredsbevarande styrka utan var där för att skydda Afrikanska Unionens 118 representanter som övervakade vapenvilan mellan rebeller och regeringssidan under 2004.
Sudans utrikesminister Mustafa Ismail uttalade sig då om behovet av en fredsbevarande styrka och sade att bara ”om Afrikanska unionen övertygar oss om behovet”.

Så varför händer i princip samma sak som i Rwanda idag igen? Varför reagerade FN inte när de såg tendenser på massmord för flera år sedan? Hur resonerar Sudans regering om konflikten idag?
Det som jag tycker är mest tragiskt med FN och speciellt säkerhetsrådet, är att världens stormakter inte verkar vara speciellt intresserade av att lösa konflikter i avlägsna länder såvida det inte gynnar deras politiska eller ekonomiska intressen. T.ex. så visade USA intresse i Sudan först efter att det visat sig att de hade stora oljeresurser.

Kofi Annan har flera gånger uppmanat säkerhetsrådet att överväga straffåtgärder mot internationella överenskommelser, dvs. sanktioner mot Sudan. Dessa har dock tidigare stoppats i säkerhetsrådet av Kina, som har stora oljeintressen i Sudan, och Ryssland, som förser landet med vapen.
Sverige är idag en av Sudans största biståndsgivare, då 300 miljoner per år går dit via Sida. Dock har inte Sveriges utrikesminister Carl Bildt nämnt Darfur en enda gång, varken i några tal eller artiklar.

Samtidigt kan man förstå att inget land vill gå in i en konflikt utan att det på någ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Darfurkonflikten

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-27]   Darfurkonflikten
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9735 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×