De Tre Musketörerna

21 röster
38643 visningar
uppladdat: 2005-02-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Boken är skriven av Alexandre Dumas 1845. Dumas födds 1803 och dog 1870. Han växte upp i fattigdom, och rymde senare från sitt hem. På 1820-talet började Dumas skriva teaterpjäser, Henrik III och hans hov. Men när folket tröttnat på hans teatrar så började han skriv äventyrsromaner, de va då boken ”De tre musketörerna” kom.

Bokens Handling
De tre musketörerna, musketör är en muskötbeväpnad ryttare som ingick i ett adligt livgarde, t.ex. kungens livgarde, handlar som en ung man vid namn d’Artagnan, som har en dröm om att bli musketör. D’Artagnan reser från sin lilla hemstad Gascogne till Paris, med sej har han endas en gammal häst, mkt lite pengar och ett rekommendations brev från sin far. Väl framme i Paris blir han utmanad på duell av tre stycken adelsmän, som sedan visar sej vara tre musketörer. D’Artagnan förstår att han inte kan vinna alla tre duellerna, men tänker ändå kämpa in i de sista. Men precis innan de skall duellera så kommer kardinalens män, vilka är ungefär som polisen, och förbjuder dem att duellera. Musketörerna som heter Athos, Aramis och Porthos bestämmer sej för att döda kardinalens män, och med d’Artagnan hjälp lyckas de. För hans insatts blir de alla fyra vänner med varandra. Detta var bara början på en mängd äventyr som de genomgår tillsammans, och d’Artagnan slåss för att förverkliga sin dröm om att själv bli musketör.


Personerna

Huvudpersonerna i boken är d’Artagnan, Athos, Aramis och Porthos.
D’Artagnan beskriv väldigt bra med ett citat som ja tänkte läsa:
”Det var en ung man i artonårsåldern som kom ridande genom stadsporten. Han var lång och gänglig, klädd i en nött och bleknad blå väst, bruna byxor och bruna läder stövlar. Ansiktet lade man genast märke till. Det va smalt, solbränt, med höga kindkotor som fick honom att se slug ut – men ögon var ärliga och blixtrande av intelligens, näsan var krokig men fint tecknad och han hade en typisk gascognarhaka, kraftig och framskjutande. På huvudet bar han en basker som är så typisk för Gascogne, och i den hade han stuckit en sorts fjäder.”



Athos ledaren i de tre musketörerna och d’Artagnan gänget, han beskrivs smart, vin älskare och som en utmärkt svärdfäktare.
Aramis den mest snobbiga av dem, är endast musketör på halv tid, andra halvan är han teolog/präst liknade, utmärkt svärdsfäktare.
Porthos, en storvuxen man som älskar kläder och kvinnor även han en utmärk svärdsfäktare.


Miljön

Jag tycker att miljöbeskrivningen är lite tam, vilket är bra för då får man använda sin egen fantasi mera. Ett exempel på en beskrivning är,
”Han hittade en gränd med djupa hjulspår och stod strax framför den paviljong som nämnts i brevet. Den låg övergiven och isolerad i ett hörn av en hög mur som på ena hållet vette mot gränden där han stod och på det andra mot en liten trädgård skyddad från insyn av en hög häck. I trädgården låg en enkel koja.





Språket
Bokens språk fann jag lätt att förstå, med kanske ett undantag av ett gammalt ord som inte används längre. Annars stod det mesta i dagens språk, inte så mkt slang eller annan krusiduller.

Vad jag anser?
Jag tycker boken var bra, inte jätte...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: De Tre Musketörerna

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-10]   De Tre Musketörerna
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3542 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×