Debattartikel om köttkonsumtion

2 röster
7244 visningar
uppladdat: 2014-03-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Västvärldens köttkonsumtion ökar kraftigt varje år, nu måste forskarnas varningar tas på allvar. Vår planet missbrukas och vi äter oss till cancer och andra sjukdomar. Livsmedelsverkets årliga undersökning visar att svensken i genomsnitt äter över 50 kg kött om året. Globala uppvärmingen kommer att fortsätta drabba utsatta delar av jorden och vår köttindustri kommer att medföra svält för barn i andra länder. Det är dags för folket att inse att vi inte bara tar djurens liv, utan också människors.


Det har i flera år diskuterats huruvida det är moraliskt rätt att förtära kött i vårt samhälle. Vi har framfört argument som värnar djurens rätt och påtalar lidande under slakt. Vegetarianer har historiskt setts som hippies, för att de bryr sig om andra levande varelser. Nu måste vi titta på hur samhället egentligen ser ut, bara själva slakttillfället står för en av de miljontals negativa konsekvenser av våra uråldriga matvanor. Flera nya undersökningar visar hur köttet inte bara bidrar till planetens förfall utan också till varje individs.


Rapporter från bl.a. Harvard School of Public Health visade att ju mer rött kött man äter, desto  högre risk löper man att dö i förtid i hjärtkärlsjukdom eller cancer, särskilt tjocktarmscancer.

En person som äter ca 100 g rött kött varje dag ökar sin risk att..

… Dö i förtid med 13-20%

… Få hjärtkärlsjukdomar med 18-21%

… Utveckla cancer med 10-16%

Det här är bara några av många forskningsresultat som har publicerats de senaste fem åren i världens vetenskapliga tidskrifter.

Köttätandet är egoistiskt och påverkar alla i din närhet, både djur, människor och natur. Urbaniseringen har medfört att färre försörjer sig på jordbruk. Ett fåtal bor i närheten av en bondgård eller ser hur uppfödning av djur går till. De flesta ungdomar har vuxit upp med köttbullar och fläskfilé som en självklarhet på tallriken. Att se köttdjur i sin naturliga miljö har blivit ovanligt och har gjort att vi inte längre kan reflektera över vad vi egentligen stoppar i oss. Köttbiten har haft ögon, ett liv och om flera tänkte på det, skulle fler välja att avstå köttätande.


Vi har passerat en gräns för längesedan, men det är inte försent att vända utvecklingen åt rätt håll.

FNs klimatråd samlas i dagarna för att sammanställa en prognos för hur den globala uppvärmningen kommer att påverka jorden. Den hotande klimatkatastrofen uppskattas kunna höja jordens medeltemperatur med 2 grader framöver. Detta riskerar enorma konsekvenser för livet på jorden. Varför fortsätter vi att slösa med våra resurser som vi gör? Varje år förbrukar vi mer än dubbelt så många jordklot än vi egentligen har, det finns faktiskt bara en planet att leva på.

Människans utsläpp och transportsektorn är inte den största orsaken till detta, utan det är köttproduktionen. Glaciärerna förser stora delar av jordens floder med vatten. När glaciärerna i bland annat Himalaya minskar eller försvinner helt hotas en stor del av världens befolkning av svält. Många tror att flera av Asiens stora floder kan bli torrlagda delar av året redan inom 30 år.


När vi äter 10 kg mer kött per person och år bådar det inte gott. Det är välkänt att köttet är en rik källa till protein. Vi behöver egentligen bara en viss mängd protein för att klara oss. Passerar vi en maxgräns så blir proteinet en fara för kroppen. Man brukar säga att vi behöver 1 g protein per kg kroppsvikt och vi äter i snitt mer än det. Proteinet omvandlas till kolhydrater och fett, men samtidigt bildas kvävehaltiga biprodukter. De flesta går ut ur kroppen med urinen, andra ämnen orsakar lokala skador i viktiga organ och framhäver mutationer i våra gener.  


Så vad måste vi göra för att kunna motverka jordens undergång och hålla oss friska? Jo, vi måste helt enkelt sluta äta kött fullständigt. Att sluta med rött kött är en bra början, men skulle resultera i att efterfrågan på fisk skulle bli betydligt större än vad den redan är. Jag föreslår att vi steg för steg förbjuder dödandet av djur i matsyfte överallt. Det är det som kommer hjälpa till att rädda planeten och motverka förtsatt uppvärmning. Det är dags för alla att bidra till en skillnad och ändra på vår onaturli...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

www.svd.se www.jordbruksverket.se www.slv.se www.greenpeace.se

Kommentera arbetet: Debattartikel om köttkonsumtion

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2014-03-04]   Debattartikel om köttkonsumtion
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59358 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×