Demokratins problem

23 röster
30551 visningar
uppladdat: 2006-11-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning:

I de flesta länder i dagens samhälle har vi demokrati, men är demokrati det ultimata styrelseskicket? Är demokrati det bästa styrelseskicket vi kan åstadkomma? Låt oss fråga en mycket känd brittisk politiker och författare, Winston Churchill, visserligen död nu, men under ett av sina tal sade premiärminister Winston Churchill: ”Demokrati är det sämsta styrelseskicket i världen – om man bortser från alla andra.” Han menade att demokrati har sina brister, men just nu finns det inget styrelseskick bättre än demokrati. Det är just dessa brister jag ska ta upp i den här uppsatsen. Jag ska ta upp de tre största bristerna i demokratin.

Huvuddel:

Ett av problemen är att den enskilda individen har svårt att få sin röst hörd, att få upp sin fråga upp till politikerna. Vissa människor som vill få upp en fråga till diskussion bland politikerna brukar bara tänka att det är helt lönlöst och onödigt. Att få en fråga upp till riksdagsnivå, men det är aldrig lönlöst, ett sätt att påverka är att lämna ett medborgarförslag till kommunfullmäktige. Annars kan man gå med i någon politisk förening och därifrån driva vidare sina frågor, du kan även skriva en insändare i någon tidning, det kan skapa en debatt kring den frågan och då måste politikerna ta upp den.

Ett annat av problemen är att det demokratiska systemet tar en väldigt lång tid på sig att fatta ett beslut. Frågor ska diskuteras, analyseras osv. Ibland tar det flera år innan beslut kan fattas, vilket kan leda till att den som tog upp frågan från början redan har gett upp och gått vidare, med demokrati är en tidskrävande process och det får man aldrig glömma.

Det sista problemet är konflikten mellan individens rättighet och kollektivets säkerhet. Om vi tar USA som exempel, rädslan för ett nytt terrordåd efter 11: e september har gjort att säkerheten har prioriterats före individens rättigheter, det här verkar helt logiskt i många öron, men det många inte tänker på att det är exakt samma sak som står i det kommunistiska manifestet, ”att den enskilda individen kan offras för samhällets bästa”. Att sätta säkerheten framför individens rättighet leder till att individens mäskliga rättigheter begränsas för att skydda samhället. Men för att demokrati ska vara just demokrati får inte individens rättigheter kränkas oberoende på situationen, rättigheterna ska alltså gälla i alla lägen.

Sammanfattning:

Är vårt styrelseskick det bästa som finns då? Just nu är den faktiskt det, trots sina brister har vi inget bättre, på detta sätt har ändå människan stor del av makten då man får rösta fram sina representanter, man röstar på den person som bäst står för samma sak som man själv tycker och hoppas att den personen gör ett bra jobb med att representera dina egna tankar i de frågor som tas upp, skulle det visa sig att allt blev fel med din representant har du alltid chansen att byta ut honom/henne i nästa val. Men vem vet? I framtiden kanske vi kommer ha ett helt annat system som kommer vara så mycket bättre, som kommer få fram alla åsikter, som...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Demokratins problem

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-10-26

    Hur fan kom du in på Viktor ry

  • Inactive member 2014-07-08

    Fantastisk uppsats. Intressant läsning.

Källhänvisning

Inactive member [2006-11-19]   Demokratins problem
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7149 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×