Den Amerikanska revolutionen

47 röster
73821 visningar
uppladdat: 2003-02-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Innehåll

Inledning

Orsaker till revolutionen

Självständighetsförklaringen

Frihetskriget

USA bildas

Min kommentar

Källförteckning


Inledning
Under 1600-talet koloniserades Nordamerika. Nybyggare vandrade och emigrerade till det framtida USA. Ett av skälen till att utvandra var för att det rådde stor hunger. De flesta slog sig ned vid de nordöstra delarna, medan en del aristokrater bosatte sig vid de södra. Redan här läggs grunden till hur USA skulle komma att se ut i framtiden. Södern dominerades av jordägarna, som driver sina gods med hjälp av slavar. De nordliga staterna börjar istället tidigt att industrialisera sig. Ett känt fartyg är Mayflower som var med och tog en grupp av cirka 100 utvandrare från Plymoth, England till Massachusetts i Nordamerika. Dessa människor kallades Pilgrimer, och idag anses de som stammar från dessa män ha väldigt hög status. Detta är dock bara en tradition.
Vid 1700-talets mitt fanns två stora konflikter i världen. Dels kampen mellan Frankrike och England, då de kämpade om världshandeln och kolonierna, dels kampen mellan Preussen och Österrike. De var oense om den militära och politiska makten på den europeiska kontinenten. Världen skakades av dessa krig, som vanligtvis kallas Sjuårskriget och Österrikiska tronföljdskriget. Men konflikten mellan England och Frankrike begränsade sig inte enbart till Europa, utan kampen fördes även i Nordamerika. De franska styrkorna kämpade tillsammans med olika indianstammar, för att besegra den engelska truppen, bestående av amerikanska nybyggare. «Indianerna» vann och regerade nu över hela Kanada.

Men engelsmännen fick inte njuta av freden särskilt länge. De var väldigt hårda mot kolonisterna, som bodde i Nordamerika. De införde skatter och tullar, eftersom man ansåg att kolonisterna skulle bära sin del av krigsbördan. Följden av detta blev att kolonisterna ville göra uppror. I och för sig fanns det redan sådana stämpelskatter som man införde här. Så det var inte något konstigt med det, men man retade sig på att England krävde rätt att styra så här i Nordamerika. Det var ju deras eget hemland. Kolonisterna ville också vara med och bestämma, men de fick inte ha något inflytande i det brittiska parlamentet. Ett slagord som man bör känna till: « No taxation without representation ».

Vilka orsaker fanns det då för att kolonisterna skulle kunna göra revolt? Jo det ska jag berätta nu.


Orsaker till revolutionen
De tretton engelska kolonierna på den nordamerikanska östkusten hade utvecklats mycket. Under 1600- och 1700-talen hade invånarantalet höjts ända upp till cirka 2,5 miljoner. Näringslivet gick mycket bra och blomstrade som aldrig förr. England hade väldigt dålig ekonomi under den här tiden, och en väldigt stor statsskuld. Det var det enorma sjuårskriget som hade sugit ut pengar och nu var man tvungen att finansiera detta. Engelsmännen lade därför tull på varorna som importerades till Nordamerika och varorna som exporterades från Nordamerika. År 1764 lades en mycket strikt lag, den så kallade «Sockerakten». Denna innebar en kraftig höjning i skatt av de vanligaste varorna. Socker, textiler, vin och kaffe var bara några av dessa. Den sista droppen som fick bägaren att rinna över var « The Boston Tea Party «. Tre skeppslaster tullbelagt té anländer till Bostons hamn, år 1773. Det blir liggande eftersom kolonisterna vägrar lossa lasten. Istället klär de ut sig till indianer och dumpar lasten överbord. Engelsmännen är förargade och kräver ersättning. Men kolonisterna vägrar att betala. Detta gjorde att kriget bara förvärrades ännu mer, och detta var några av anledningarna till att det uppkom en revolution.


Självständighetsförklaringen
Representanter för 13 kolonier samlas på en kongress i Philadelphia, den 4 juli 1774 för att försöka lätta lite på situationen. Samma år förklaras kolonierna självständiga. Självständighetsförklaringen innehåller bland annat orden :
« Vi anser dessa sanningar vara självklara, att alla människor är skapade lika, att de av sin skapare förlänats vissa ofrånkomliga rättigheter och att bland dessa rättigheter är liv, frihet och strävan efter lycka. »
Amerika hade rätt att separera från England och upprätta en ny regering. Året därpå, 1775, stod det första slaget mellan amerikanska och engelska trupper vid Lexington. Nu började det hela på allvar. Frihetskriget hade börjat.


Frihetskriget
Många amerikaner har, om man skulle fråga dem, en uppfattning om att frihetskriget var en lätt match för dem. Så var dock inte fallet. De frihetsälskande revolutionärerna tog inte alls kål på « Rödrockarna » som det sägs. Av alla de tio krig som amerikanarna har utkämpat så är frihetskriget det absolut grymmaste. Det är bara inbördeskriget som har skördat fler offer. Vietnamkriget är det enda som har varat längre. Det tog 8 ½ år för de små, klena kolonisterna att besegra stormännen. De senare hade dock övertaget till en början.
År 1778 fick kolonisterna en stor seger vid Saratoga, som också gjorde att Frankrike gick över på deras sida. Fransmännen var ju, som man väl kan förstå, bittra över engelsmännens seger vid Sjuårskriget. 1780 lade sig fler länder bakom revolutionärerna. Spanien och Holland var två, men även andra europeiska länder som Danmark, Ryssland och Sverige, ville vara med i leken. Det var dock Frankrike som var till mest hjälp, inte bara med militära resurser utan också med stora pengalån. Amerikanarna hade inte så gott om pengar, de var dessutom dåliga på att finansiera det hela. Utan Frankrikes hjälp hade kanske USA bara varit en liten engelsk koloni vid det här laget. 15000 man var med i slaget vid Yorktown, 1783. Större delen bestod av fransmän. Nu kapitulerade England och erkände de 13 staternas frihet. Canada förblev däremot engelskt.


USA bildas
Nu när Amerikas stater hade blivit självständiga fanns det bara en fråga till att besvara. Hur skulle detta land styras ? Redan 1977 hade man enats om ett nytt namn. The United States of Amerika (USA). Den nya unionens författning skrevs 1787 och landets förste president trädde fram,George Washington. Det var också tack vare honom som Nordamerika blev fritt. Han var en utmärkt befälhavare, organisatör och ledare. Men egentligen var han bara en plantageägare från Virginia, med mycket stort mod. Oenigheter ledde dock till att kongressen splittrades i två delar, de kunde inte komma överens om hur mycket makt var och en av delstaterna skulle ha. Dessa två partier finns kvar än idag, även landets författning från 1789. Det gör den till världens äldsta gällande skrivna lag.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Den Amerikanska revolutionen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-02-16]   Den Amerikanska revolutionen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1633 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×