Den Franska Revolutionen 1789

39 röster
47278 visningar
uppladdat: 2005-02-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har valt att göra en redogörelse om den Franska Revolution. Jag kommer att berätta följande saker om den franska revolution:
· När?
· Varför?
· Hur startade det hela?
· Vad blev slutresultatet?
· Bakrund (innan revolutionens tid)
· Vad gjorde Napoleon?

Innan Revolutionen år 1789 styrdes frankrike av en enväldig kung. Så hade det varit de senaste 175 åren. Franskrikes folk var uppdelat i tre stånd. Det första var prästerna, det andra var adeln och det sista var resten av folket. De två första stånden hade förmåner. De slapp helt enkelt att betala skatt och att de alltid fick högre tjänster i samhället, men de skulle också ha skyldigheter. De ändrades mot 1700-talets slut och adeln hade inte kvar sina gamla skyldigheter att göra krigstjänst. Fler och fler tyckte att ståndsindelningen var orättvist. Två stora författare, Voltaire och Rousseau, kritiserade i sina böcker kungen, adeln och prästerna.

Frankrike deltog i flera krig som kostade mycket pengar. Det gjorde att de flesta människorna fick det mycket sämre, värst drabbades småbönderna, men även arbetarna i städerna fick det mycket sämre.
Adeln gick det mycket bättre för, därför ville folket att de också skulle få betala skatt. Missnöjet ökade. Frankrike drabbades av en svår missväxt två år i rad. Nu blev kungen och hans regering tvungen att komma med förslaget att också kyrkan och adeln skulle betala skatt. Adeln och kyrkan protesterade. Då kallade regeringen till riksdag med alla tre stånden. Det här var också början till revolutionens utbrott.

Revolutionen startade i Maj 1789. Kyrkan och adeln hade vardera 300 representanter. Det tredje ståndet hade drivit igenom att de skulle få ha 600 representanter för att om de skulle rösta skulle första och andra ståndet slås samman och besegra det tredje. Tredje ståndet krävde att de skulle bli en enda församling. Detta gick inte kungen, adeln och prästerna med på.

Juni 1789 bestämde det tredje ståndet att de skulle ensamma bilda frankrikes riksdag. När så en del adelsmän stötte det tredje ståndet gav kungen, adeln och prästerna upp. De bildade tillsammans nationalförsamlingen. Folket fick höra att kungen och adeln skulle försöka få bort nationalförsamlingen. Folket gjorde uppror, skaffade vapen och gav sig på adeln som tvingades fly.

I augusti skrämde oroligheterna många präster och adeln. De gick med på att deras förmåner avskaffades och den 4 augusti skedde det tredje ståndet ville, att alla skulle betala skatt.

År 1790 bestämdes nya lagar, staten skulle få ta över kyrkor och kloster. De skulle även bestämma om prästerna. En del vägrade lyda dessa nya lagar och det bröt ut krig mellan dem som startat revolutionen.

1791 gjorde nationalförsamlingen nya lagar som gjorde att kungen hade inte lika mycket makt nu som förr. Kungafamiljen försökte fly som många andra adelsfamiljer, men de blev upptäckte vid gränsen till Belgien och fördes tillbaka och blev fångar i Paris.

Kungen och drottningen avrättades för förräderi. De som nu styrde Frankrike var jakobinerna, som var en stark grupp bland revolutionärerna. Advokaten Robespierre var deras ledare och för att skydda hemlandet gjordes det en ny lag som sa att alla män var tvungna att göra krigstjänst. Det gjorde att Frankrike hade övertaget i krigen. Robespierre dödade dem som inte stod på hans sida men han blev själv ovän med sina medarbetare och avrättades senare år 1794.
De kommande åren ledde militären och borgare utvecklingen. Småfolket hade då ingenting att säga till om.

1795 kom en ny lag, fem direktorer och en riksdag skulle styra Frankrike.
Napoleon, en ung och mycket begåvad officer från Corsica växte väldigt snabbt och blev general år 1794 då han var 25 år gammal. Han förde krig mot andra länder och det gick bra för honom. När han kom tillbaka till Frankrike år 1799 störtade han de fem direktorerna genom en militärkupp. En ny grundlag uppstod, tre konsuler skulle leda Frankrike. Förste konsul blev Napoleon som han själv bestämde och senare år 1802 blev han konsul på livstid.

Två år senare, 1804, blev Napoleon kejsare i Notre-Dame, Paris.
I fem år hade han då styrt Frankrike, enväldigt precis som Ludvig XVI och kungarna före honom. Men det betydde inte att Frankrike var tillbaka vid 1789 – där revolutionen börjat 15 år tidigare.
Napoleon blev diktator men framställde sig gärna som ”revolutionens son”, och på flera sätt var han det.

Napoleon byggde upp landet igen genom att göra lag som sa att alla är lika inom lagen, alla som kunde skulle betala skatt och att alla fick ha vilken tro man ville. Bönderna kunde börja odla igen och företag startades upp. Ekonomin blev därför bättre. Napoleon inrättade nya skolor där alla skulle ha samma chans att studera.
Napoleon var en stor militär ledare men sämre som politisk ledare därför att han ansåg sig själv vara en större människa och såg ner på vanligt folk.

Napoleon använde handelsblockaden för att försöka knäcka den brittiska exportindustrin. På grund av att brittiska varor inte kom fram tvingades alla europeiska länder att stänga sina hamnar. Det var tänkt att blocken skulle gynna den franska industrin. Den skulle leverera de varor som inte längre kom från Storbritannien. Men det gick inte som de tänkt utom de misslyckades. Europeiska fastlandet straffades hårdast. Brittiska vara smugglades in i stora mängder och det var då den franska industrin fick stora problem, framför allt bristen på bomull eftersom vissa varor inte kunde importeras.

Napoleon gjorde ett stort misstag år 1812 då han attackerade Ryssland med en mäktig trupp på 600 000 man. Ryssarna stred tillbaka och brände ner i stort sett allt fransmännen ägde.
Napoleon trodde att ryssarna skulle be om fred när de övertog Moskva, men inget hördes av Ryssarna. Fransmännen måste då vända hem innan vintern på grund av att de inte hade någon mat. På väg hem blev den franska armen nästan förintad av kyla och de ryska trupperna, men Napoleon fixade ihop en ny arme men även den blev besegrad, fast då av brittiska, tyska, österrikiska och ryska trupper vid Leipzig år 1813.
Två år senare, 1815, fixade åter igen Napoleon en ny trupp. Den led nederlag vid Waterloo i nuvarande Belgien. Napoleon blev tagen till atlantön S:t Helena och under engelsk bevakning i sex år, dvs Napoleons sista år han levde. Frankrike fic...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Den Franska Revolutionen 1789

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-05-08

    mycket bra gjort

  • Inactive member 2008-03-19

    källförteckingen vart fick du

  • Inactive member 2008-03-19

    oj, sry såg precis

  • Inactive member 2009-03-18

    bra...

  • Inactive member 2014-12-09

    Det hjälpte mycket! Mycket bra jobbat!

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-06]   Den Franska Revolutionen 1789
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3497 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×