Den Stora Depressionen

11 röster
38218 visningar
uppladdat: 2001-06-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Den Stora Depressionen är troligtvis en av de mest missförstådda händelserna som skett under Amerikas historia. Den är vanemässigt sedd som ett bevis på att oreglerad kapitalism inte är bra, och att bara en stadig välfärds stat, stora mängder av ekonomisk reglering, och andra ingripanden, kan rädda kapitalismen från sig själv.

Vad orsakade då den Stora Depressionen?
Den var ju absolut inte USA: s första depressionen, men utan tvekan den värsta. Under den Stora Depressionens tid var regeringens ingripande i ekonomin större än det varit någonsin tidigare, och en speciell regerings myndighet hade satts till speciellt för att förhindra depressioner och deras liknande problem, som till exempel bank panik. Denna myndighet var Federal Reserve Board och den skulle vara sista utvägens för banker att låna för att förhindra konkurser vilket hade hänt under tidigare depressioner.

Den Stora Depressionen, som inleddes med börskraschen i USA den 24 oktober 1929, har beskrivits som resultatet av en fri ekonomi. Konjunktursvängningar, alltså lands- eller världsomfattande variationer i affärsverksamheten, har alltsedan dess skyllts på kapitalismen, särskilt konjunkturnedgångar.

Den stora depressionen var inte bara orsakad av statliga manipulationer av penningväsendet. Anledningen till att den blev så allvarlig och långvarig var att det var första gången man med politiska medel försökte motverka depressionen. Genom interventioner för att hålla lönerna uppe, skapa offentliga arbeten, lägga grunden för statlig jordbrukspolitik, stänga gränserna och fortsätta inflationen lyckades den amerikanska statsmakten, med presidenterna Hoover och senare Roosevelt i spetsen, förlänga depressionen under närapå ett decennium.

Trots att en depression är en smärtsam process, med dess nedgång i produktionen, arbetslöshet och personliga katastrofer, är de egentligen en period av ekonomiskt tillfrisknande. Den egentliga sjukdomen är högkonjunkturen. Den skapas av en ökning av penningmängden. Denna ökning sker oftast genom statliga manipulationer av penning- och kreditmarknaden. Detta för att hålla räntan konstlat låg, vilket är det pris som långivare vill ha för att avstå från konsumtion i nuläget, och som långivare är beredda att betala för att kunna konsumera eller investera i nuläget. Det är ett av marknadens viktigaste priser i och med att i stort sett all affärsverksamhet påverkas av det.

Manipulationer av penning- och kreditväsendet leder, genom förändringar av räntan, till de förödande konsekvenser för hela ekonomin och detta genom att den gynnar alla eller nästan alla kapitalvaror framför andra varor. Investeringar sker då även i relativt olönsamma och riskabla satsningar, som sedan inte bär sig när räntesubventionen blir omöjlig att upprätthålla. Detta i motsats till andra prisregleringar som exempelvis på jordbruks- eller bostadsområdet, som "bara" förstör dessa och närliggande marknader.
Man har ofta sagt att det var börskraschen i oktober 1929 som orsakade depressionen, men var det verkligen så?

Nej, börskraschen utlöste möjligtvis själva depressionen offentligt, men det var andra saker som orsakade den. Det var när myndigheterna började höja intresse avgifter i början av 1929 som började tummulten. Men en börskrasch kan få folk att öka deras likviditet preferens vilket kan leda de till att lagrar sina pengar. Att lagra sina pengar är inte samma sak som att spara, utan då vill man ha de i sedlar och veta att de är i tryggt förvar t.ex. i hemmet. Detta kan vara skadligt för ekonomin om för många gör det och priser och löner stannar på höga priser. Faller däremot priserna och lönerna i reflektion till den lägre mängd pengar i ekonomin så är det inget problem. Att folk lagrar sina pengar kan till och med vara lönsamt för dem som inte gör det.

En annan orsak till depression tros vara att pengarnas värde sjönk. I början av depressionen hade Amerika 100 % guld standard för sina pengar. Alla pengarna var uppbackade av regeringens löfte att lösa in de mot en specifik summa guld. Antalet pengar som cirkulerar i ekonomin är beroende av mängden guld som finns tillgänglig vilket gör att utbudet pengar är väldigt fast. Om folk börja lagra sina pengar i hemmet så kan pengautbudet minska drastiskt.

Smoot-Hawley Tull akten gick igenom i juni 1930. Eftersom den kom till efter utbrottet av depressionen så är det svårt att säga att den orsakade den. De ökade tullavgifterna ökade priserna och prisstelheten, så är det lätt att se hur akten kan ha förvärrat depressionen. Att anta en ny tull var precis fel sak att göra och omkring 1000 ekonomer skrev på en petition bönandes Kongressen att inte slå igenom den.

Myndigheten Federal Reverse Board var bildad för att förhindra bank paniker och depressioner. Var de ansvariga till depressionen, svaret är ett klart nej, men det gjorde mycket som förvärrade den istället för det motsatta. Det första de gjorde var att inflatera pengautbudet till 60 % under 1920-talet. Om de hade varit försiktigare vad det gällde att expandera pengautbudet så kunde det ha hindrat den konstlade börshysterin och den efterföljande kraschen. Det andra misstaget myndigheten gjorde var att tidigt under 1931 höja intresseavgifterna. Helt fel sak att göra under en sammandragning.
Som jag ser på det som hände under den Stora Depressionen så var det inte bara ekonomin som drabbades.

Folket, framförallt medelklassen som växt fram under 20-talet, samt arbetarklassen var de som drabbades hårdast. Men också många rika tappade och förlorade sina pengar på riskfyllda affärer samt under börskraschen. Det var många som inte kunde eller ville handla mer än de nödvändigaste varorna i butikerna just för att de inte hade råd med mer, eller vill spara och lagra sina pengar istället.

Det var många familjer som hade handlat på kredit under slutet av 20-talet, som nu inte kunde betala tillbaka, då fick man lämna tillbaka sina varor till försäljaren. Detta gjorde att det fanns fler varor än vad det var efterfrågan och i och med att lönerna inte höjdes då dollarn sjönk i värde, men priserna låg kvar på sin nivå så var det många som fick lämna sina hem eller svalt ihjäl för att de inte hade pengar.

Man ser spår som tyder på att en till stor depression skulle kunna vara på väg. Framförallt nu som aktiemarknaden har blivit ett allt mer populärt sätt att spara sina pengar på. Eller tjäna och investera sina pengar i.
Slutet på depressionen kom mycket ta...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Den Stora Depressionen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-06-03]   Den Stora Depressionen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=784 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×