Den stora utvandringen till Amerika!

4 röster
96120 visningar
uppladdat: 2006-07-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Orsakerna till att folket utvandrade: Under 1800-talet var det missväxt. Sista missväxtåret i vårt avlånga land Sverige var 1868. Det var stor torka det året.
Torkan höll i sig hel sommaren. Torkan förstörde nästan hela skörden. Det lilla som man kunde skörda var så lite så det räckte inte till alla som skulle ha. Det var hungern som drev folket ut på vägarna. Men även arbetslösheten var så stor att folket till slut inte hittade någon annan utväg än att lämna sitt land.

Det som lockade folket till Amerika: Från det nya landet som de skulle resa till kom det broschyrer och affischer som letade sig ut till stugorna. Folket tyckte att innehållet verkade vara intressant, spännande och höll deras dröm om ett bättre liv och tillvaro vid liv. I broschyrerna från Amerika så utmålades landet som ett paradis, lummiga kullar, glänsande sjöar och bördig, lättbrukad jord. Den präktigt feta boskapen betade fredligt av det frodiga gräset. Det utkom också att det fanns jobb till alla.
Lockelser kom även med Amerikabreven. Men vad är då ett Amerikabrev? Amerikabreven var brev som kom från släktingar som redan utvandrat till Amerika. Om en familj från någon av gårdarna fick brev från släkten så gick brevet från gård till gård så att alla kunde ta del av brevets innehåll. Ta del av all lycka och framgång. Det som var dåligt och misslyckat skrev man gärna inte om.

Resan till Amerika: De första emigranterna for med segelfartyg direkt till det Amerika. Resan till Amerika kunde ta upp till två månader. På senare tid åkte man först båt till Tyskland eller England. Därifrån åkte man vidare med ångbåt. Då tog bara resan två veckor.
Resan var ofta väldigt påfrestande för de emigranter som inte var vana att resa. Resan var inte utan risk. För att fartygen var dåligt utrustade och passagerarna var dessutom ihopträngda i trånga utrymmen. Så risken att sjukdomar skulle spridas var därför stor. Den kända sjösjukan slog till obarmhärtigt. Den dåliga maten gjorde ju inte saken bättre direkt.

Nybyggartiden i den nya världen: När nybyggaren tagit sin inmätta jordlott i besittning satte han genast igång med att bygga. Den första bostaden var primitiv. Där det fanns skog var det lätt att bygga ihop en enkel liten koja. Skandinaverna behärskade den så kallade knuttimringsmetoden. Som blev mycket beundrad. Även stall och ladugårdar för djuren byggdes i första vändan. Så byggdes bondgård efter bondgård. Och hela byar växte fram. Under den första tiden uppstod motsättningar mellan indianerna och nybyggarna. Indianerna försökte skydda sitt land mot inkräktarna. De förde en hård kamp men blev till slut iväg körda från sina ägor och var tvungna att dra sig västerut. Många svenskar bosatte sig i indianområdena och deltog i alla indiankrigen eller så utsattes de för indianöverfall. Nybyggarna var även tvungna att ge sig ut och söka arbeten nu när grundkapitalet var slut. ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Den stora utvandringen till Amerika!

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-07-14]   Den stora utvandringen till Amerika!
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6623 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×