Diakoni

1918 visningar
uppladdat: 2013-04-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Diakoni

Botkyrka församling, 2007

Hur ser man på diakoni i församlingen: Man vill göra alltfler människor medvetna om det medmänskliga diakonala ansvaret för medmänniskorna och omgivningen. Det är viktigt att aktivt arbeta för att diakonin ska vara, och uppfattas som, en viktig aspekt i allt arbete.

Vad säger församlingsinstitutionerna om diakoni: Diakonin är väldigt viktig och en del av rotsystemet. Den ska vara en självklar del av varje kristens kallelse och liv. Diakoni är att stå för tro, hopp och kärlek också i de allra svåraste situationerna.

•-          Vem riktar man sig till? Man riktar sig främst till ensamma och utsatta människor i samhället. Barn i dysfunktionella familjer, barn i asylsökande familjer, psykiskt sjuka och gömda flyktingar sägs vara i störst behov av diakonala insatser.

•-          Vad ska man göra? Olika ställen har olika prioriteringar. I Norra Botkyrka prioriteras uppbyggnaden av en väntjänst. Man vill ha fler ideella diakoniarbetare. I Tullinge har man som mål att bekämpa människors ensamhet och i Ängskyrkan har man en barn- och familjeinriktning.

•-          Hur ska man göra? Det är viktigt att ge utbildning, uppmuntran och stöd till ideella diakonarbetare och frivilligarbetare. För att bekämpa ensamheten, vilket man prioriterar i Tullinge, behöver man till exempel skapa nya mötesplatser för social samvaro och livsfrågor.  I Ängskyrkan försöker man göra en nysatsning på skolan genom att skapa relationer, delta i samtal och bistå med projekt med mera.

•-          Varför ska man göra? Diakoni är något som görs för människors egen skull och för att Guds kärlek kräver det. Genom diakonin kan man på olika sätt hjälpa och upprätta människor och vara ett stöd och en röst för dem utan makt.

Spånga - Kista församling 2011

Hur ser man på diakoni i församlingen: Alla verksamheter i församlingen ska genomsyras av förhållningssättet att diakonin innebär omsorg om hela människan. De vigda diakonerna har sitt alldeles speciella uppgift och sitt ansvar.

Vad säger församlingsinstruktionerna om diakoni: Diakoni är uppdraget till kyrkan grundat i Kristi kärlek, att genom delaktighet, respekt och ömsesidig solidaritet möta varandra i utsatta livssituationer.

•-          Vem riktar man sig till? Ett av målen med församlingens diakoni är att bistå de svaga, människor i utsatta och marginaliserade livssituationer. Det gäller bland annat gamla och sjuka, barnfamiljer med små resurser och barn som utsatts för övergrepp och bristande skydd.

•-          Vad ska man göra? Diakonernas uppgift är att vara tillgängliga och förmedla hopp. Alla ska känna sig välkomna, oavsett social eller religiös bakgrund. Man vill också vara en profetisk diakoni som deltar i samhällsdebatten, reagerar på orättsvisor och håller sig välinformerad om det aktuella läget lokalt och globalt. Det gäller även att samverka med andra aktörer.

•-          Hur ska man göra? För att diakonerna ska kunna vara tillgängliga i hela församlingen ska det exempelvis finnas öppna mottagningar, möjlighet till tidsbestämda möten och krishantering i akuta situationer samt uppsökande verksamhet. Diakonerna ska bemöta de behövande på ett ömsint och lyhört sätt. Man ska försöka upprätta och stärka människors självkänsla och förmedla hopp om en bättre framtid. Den profetiska diakonin tar sig bland annat uttryck i att aktivt ta del av kommunplaner inom till exempel barn - och äldreomsorg. Andra sätt är att följa med i utredningar och skriva debattartiklar.

•-          Varför ska man göra? Diakoni betyder tjänst. Att göra diakoni är att göra kärlekens gärningar, särskilt mot utsatta människor. Att bistå dem som far illa i samhället är grundläggande för hela kyrkans verksamhet.

Lovö församling, 2007

Hur ser man på diakoni i församlingen: När församlingen utövar diakoni möter den enskilda människan Guds kärlek och omsorg i praktisk handling. Det är målet för diakonin i församlingen.

Vad säger församlingsinstruktionerna om diakoni: Förr stod kyrkan för mycket vård, utbildning och socialt arbete som numera har tagits över av samhället till stor del. Men människors nöd i grunden ser idag inte annorlunda ut än förr, så kyrkan har alltid en viktig funktion.

•-          Vem riktar man sig till? Människor som drabbats av ökade ekonomiska, sociala eller personliga klyftor, såsom arbetslösa, missbrukande, ensamma eller bara grubblande människor.

•-          Vad ska man göra? Församlingen ska identifiera, synliggöra och söka lösningar för att avhjälpa nöd som tar sig både gamla och nya uttryck, gärna med andra myndigheter om så är lämpligt. Inom gudstjänstens ram ska man skapa former som inbjuder till förbön, själavård och bikt.

•-          Hur ska man göra? Församlingens diakoni sker genom hembesök och besöksgrupper, träffar för daglediga samt gudstjänster på vårdinrättning och ålderdomshem. Man vill även kunna erbjuda öppen förskola.

•-          Varför ska man göra? Kyrkan ska i varje tid rusta människor för livet.

Lovö församling, 2011

Hur ser man på diakoni i församlingen: Diakonin ska med Jesus som föredöme skapa miljöer som ger upprättelse, hopp och livsmod. Där blir människor sedda, hörda och bekräftade. Man vill skapa grogrund till delaktighet, förvalta Guds skapelse och ta tillvara människors resurser.

Vad säger församlingsinstruktionerna om diakoni: Diakoni är att i praktisk handling visa på Guds närvaro i människors liv. Diakoni är att vara uppmärksam på människors olika utsatta situationer och ingripa.

•-        Vem riktar man sig till? Alla människor som är i utsatta situationer, det är ingen speciell grupp som nämns.

•-        Vad ska man göra? Diakonins arbete ska dels bestå i egna möten med människor inom det område där diakonin har sin professionella kompetens, dels i att engagera, motivera och rusta övriga medarbetare och församlingsbor.

•-        Hur ska man göra? Man ska göra varandra uppmärksamma på nöden och finnas till för människor som i församlingen behöver stöd, samtal och hjälp.

•-        Varför ska man göra? Det diakonala förhållningssättet ska genomsyra församlingens alla verksamheter och möten med människor.

Kan man urskilja gemensamma drag i beskrivningen? Ja, det tycker jag. I grund och botten har alla församlingsinstruktioner samma mål; att bistå de svaga i samhället.

Finns det något som tydligt skiljer sig i beskrivningen? Ja, församlingarna har olika metoder för att nå sina mål. I Botkyrka församling (2007) har man olika satsningar för olika områden, till exempel uppbyggnaden av en väntjänst i Norra Botkyrka och en barn- och...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

svenskakyrkan.se

Kommentera arbetet: Diakoni

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2013-04-15]   Diakoni
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59211 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×