Drömsamhället

24 röster
24607 visningar
uppladdat: 2012-11-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Drömsamhället Föreställ dig ett drömsamhälle där alla är lika mycket värda, där du kan gå fritt överallt utan att behöva bli kränkt eller orättvist behandlad. Ett samhälle där individens frihet och utveckling står i fokus. Ett samhälle med möjligheter, där folk får drömma, sätta mål, planera sin framtid, fostra en familj i trygghet och se sina förhoppningar gå i uppfyllelse.

Jag tänker mig att mitt samhälle ska grunda sig på liberalismen som bygger på individuell frihet, mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och demokrati. Alla dessa byggstenar kommer att inkräkta på varandras områden. Exempelvis är det svårt att förena yttrandefrihet med demokrati, fastän de förutsätter varandra. Om alla får yttra sina åsikter helt fritt kommer det att innebära att djupt odemokratiska rörelser får fritt spelrum, vilket äventyrar hela samhället genom att det kränker mänskliga rättigheter och därmed individens frihet. I mitt samhälle så är det viktigt att det finns lagar som sätter gränser för detta och därmed skyddar demokratin. Min överideologi är alltså liberaldemokrati.

För att precisera ännu mer så skulle jag säga att mitt samhälle är socialliberalt. Med detta menar jag att jag tror på individens frihet men också att samhället bör ta ansvar för att det finns ett gemensamt utbildningssystem, offentligt finansierad sjukvård och ett socialt skyddsnät för dem som blir sjuka, arbetslösa eller av någon annan anledning inte fullt ut kan klara sig på egen hand. I mitt samhälle utgår jag ifrån att människan i grund och botten är god, med detta menar jag att hon både vill och kan bidra positivt och uppbyggligt till samhället. Om och när någon inte gör detta utgår mitt samhälle ifrån att med rätt stöd kan och vill alla människor klara sig själva så långt det är möjligt. Alla människor är värdefulla i sig själva, inte bara i kraft av vad de presterar.

Representativ demokrati är det styrelseskick jag valt för mitt samhälle. Anledningen till att jag valde detta är helt enkelt för att det är det minst dåliga styrelseskicket, ur min synvinkel. Samtliga kända styrelseskick har nackdelar. Diktatur motsäger allt det som mitt samhälle står för och eftersom jag tror på människans inneboende förmåga och godhet är demokrati det enda alternativet. Jag tycker att direkt demokrati har fler svagheter än representativ demokrati. För det första så är det en väldigt klumpig och långsam process, i princip så är det i stort sätt omöjligt att alla ska rösta om allting, eftersom de flesta frågor tar tid att sätta sig in i och kräver betydande förkunskaper. I representativ demokrati så väljer man representanter som företräder sina väljare. Detta ger en effektivare demokratiprocess under förutsättning att väljarna har insyn och kan granska besluten. I mitt samhälle finns också fri press, vilket gör det möjligt för medier att granska makthavarna och deras beslut.

När det kommer till ekonomi så anser jag att blandekonomi är det bästa alternativet för mitt samhälle. Jag har tänkt mig att marknadsekonomi är basen i mitt samhälle, detta betyder att i stort sett kommer det att vara efterfrågan som styr utbudet och priset. Det finns dock undantag, jag har valt att lägga statligt monopol för både tobak och alkoholförsäljningen. Detta för att jag anser att ifall utbudet av tobak och alkohol regleras så minskar riskerna för missbruk. Jag vill dessutom ha en åldersgräns på 20 år vid köp av dessa varor. Eftersom jag har bestämt mig för ett socialliberalistiskt styrelseskick så måste det finnas en offentlig finansiering av välfärden. Detta betyder att i mitt ideal samhälle betalar alla som har inkomster skatt. För att göra det så rättvist som möjligt så ska alla ha samma skattesats, jag tycker att 40% verkar rimligt i mitt samhälle.

FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna är självklart giltig även i mitt samhälle, jag har valt poängtera tre av dem. Artikel 1: Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap. Detta är en god sammanfattning av den människosyn vi har i mitt samhälle. Artikel 18: Var och en har rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet. Denna rätt innefattar frihet att byta religion och trosuppfattning och att, ensam eller i gemenskap med andra, offentligen eller enskilt, utöva sin religion eller trosuppfattning genom undervisning, andaktsutövning, gudstjänst och religiösa sedvänjor. Jag tror på människors frihet, att kunna välja religion och livsåskådning fritt är en viktig grundbult i mitt samhälle. Artikel 10: Var och en är på samma villkor berättigad till en rättvis och offentlig förhandling vid en oberoende och opartisk domstol vid prövningen av hans eller hennes rättigheter och skyldigheter och av varje anklagelse om brott mot honom eller henne. Ett starkt, pålitligt och oberoende rättsväsende garanterar rättssäkerheten i mitt samhälle.

Grön energi är något som vi prioriterar i mitt samhälle, det finns t.ex inga bilar som går på fossilt bränsle. Detta är något som majoriteten av folket har bestämt genom att rösta på ett parti som prioriterar dessa frågor. Vi arbetar för ett hållbart samhälle som sparar på naturtillgångarna och allt vi producerar är återvinningsbart.

För att mitt samhälle ska utvecklas till ett så bra samhälle som möjligt så anser jag det vara väldigt viktigt att både män och kvinnor blir behandlade som jämlika. Det vill säga att de får lika mycket betalt vid samma utförda arbete, möjligheterna vid avancemang inom sitt arbete ska vara desamma för båda könen.

Barn...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Källor och källkritik. http://web.comhem.se/~u13115096/Ideologierna/liberalism.html#Liberalismens grundtankar Sören Odensåker skriver här om liberalismen i alla dess former samt andra ideologier. Han är en gymnasielärare i historia och samhällskunskap, med hjälp av mina egna erfarenheter anser jag han vara trovärdig. http://sv.wikipedia.org/wiki/FN:s_deklaration_om_de_m%C3%A4nskliga_r%C3%A4ttigheterna http://sv.wikipedia.org/wiki/Liberalism http://sv.wikipedia.org/wiki/Socialliberalism Wikipedia är det mest demokratiska uppslagsverk av dem alla, det är ständigt uppdaterat och vem som helst kan gå in och redigera. Det gäller att ha huvudet på skaft och jämföra innehållet med andra källor. Arena 123 – Samhällskunskap för gymnasiet Av Lars Olof Karlsson En bra, pedagogisk källa som får med det grundläggande i samtliga ideologier. Jonathan Lundström (egna tankar). Mina tankar är en frukt av det samhälle jag lever och uppfostrats i. Malins lektioner. Jag anser Malin vara en trovärdig källa med tanke på hennes utbildning och tidigare erfarenheter.

Kommentera arbetet: Drömsamhället

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2012-12-02

    OBS Drömsamhället är överskriften. ''Drömsamhället Föreställ dig ... ''

  • Inactive member 2013-05-27

    Fyfann vilket bra arbete!

  • Inactive member 2014-09-20

    Lilo and Stitch? :)

  • Inactive member 2018-09-09

    Wow bara wow, asså när jag typ läste detta först typ så blev jag sur men sen blev jag liksom bara wow :)

  • Inactive member 2018-09-09

    jäte bra skrivet, jag tyker om den första styket. .)

Källhänvisning

Inactive member [2012-11-19]   Drömsamhället
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59162 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×