EUROPA OCH ÖVRIGA VÄRLDEN

9033 visningar
uppladdat: 2005-09-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

INLEDNING

Detta arbete är upplagt på följande sätt att de tre första punkterna (1, 2 och 3) är en fakta del och de två följande punkterna (4 och 5) är fakta blandat med egna kommentarer och synpunkter. Arbetet ämnar ge en översiktlig bild av detta mäktiga lands historia med perspektiv på Kinas unika historia. Fokus ligger således inte på Kinas historiska betydelse för omvärlden.

1. HUR SÅG KINAS STARTPUNKT UT?

Kinas historia börjar för ca 6000 år sedan. Mycket lite är känt om denna tiden utan det man idag vet är hämtat från arkeologiska fynd. Dock tvistas det om hur dessa fynd skall tolkas. Jag har valt att gå lite länge fram och börja där det finns mer säkra fynd och efterlämningar som ger vissa obestridbara fakta för handen.

XIA 2200—1750 F.kr

Ungefär år 2200 f. Kr grundades den fösta kinesiska dynastin – Xia (ca. 2200-1750 f.Kr). Man vet inte särskilt mycket om Xia-perioden. Förmodligen hade de utvecklat ett skriftsystem, men inga skriftliga urkunder har påträffats.

SHANGRIKET CA 1750--1040 F. kr

Shangriket brukar kallas Kinas första högkultur, och grundades ungefär år 1 600 f. Kr. Denna civilisation var den mest avancerade bronsföremålstillverkande kulturen i hela världen. De duktiga bronshantverkarna bodde i städer befästa med murar. I städerna fanns också tempel där orakelpräster huserade. De flesta människorna var dock jordbrukare, och levde i små byar.

Shangriket styrdes av kungen, och förutom att han var den världsliga ledaren hade han även en funktion som en slags överstepräst. Från Shangperioden finns välbevarade skriftliga urkunder. Shangdynastin var mycket blodtörstig och grym. Offer av människor var mycket vanligt.

ZHOUDYNASTIN 1100—771 F.kr

Under Zhoudynastin växte ett feodalt system fram. Kungen hade sitt land i mitten, och området runt om var indelat i län, och i varje län fanns en vasall (adelsman, länsherre) som drev in skatt från bönderna. Bönderna var förutom att erlägga skatt, tvungna att utföra dagsverken åt vasallen. Zhoudynastin uppfattade sitt rike som världens medelpunkt, och kallade det "Mittens rike".

Kungamakten försvagades under Zhoudynastin allt eftersom vasallernas makt ökade. Slutet av Zhou-perioden brukar kallas "De stridande staternas tid", då vasallerna bekämpade varandra i hårda strider. Som alltid när envåldshärskare krigar hamnade bönderna i kläm, och de plågades hårt av höga skatter, dagsverken och plundringar. De hårda striderna slutade i att en av vasallerna besegrade de övriga och nästa period i Kinas historia inleddes - Quindynastin.

QUINDYNASTIN

Under Quindynastins korta styre hade feodalsystemet ersatts med en stark centralmakt. Vid Shi Huangdis död fick kritiken mot det rådande systemet utrymme att växa, och riket började falla samman. Huangdis död följdes av några år av kaos och tumult, men år 206 f. Kr. grep en general makten, och Handynastin tog över.

HANDYNASTIN 206 F.kr

Handynastin återgick till det feodala systemet, men behåller det starka och effektiva förvaltningssystem som skapades under Quindynastin. Handynastin har en mycket viktig roll i Kinas historia. De utvecklade det administrativa system som Shi Huangdi skapade. För att hålla ihop ett så stort land som Kina krävs en välutvecklad byråkrati som kan samla in skatter, skydda gränserna, sköta relationer med andra stater, sköta handel o.s.v. Handynastin skapade ett system av godtagbar effektivitet, och kom därför att vara modell för Kinas styre ända fram till 1900-talet.

Handynastin var samtidig med romarriket, och det förekom en livlig handel mellan rikena. Eftersom att sjövägen till Kina inte var upptäckt ännu transporterades varor landvägen genom Asien. Bland annat var siden, som producerades i Kina, en stor handelsvara och därför kom handelsvägen att kallas Sidenvägen.


2. MÄNNISKORNAS SITUATION I KINAS HISTORISKA STARTPUNKT

Redan år 6000 f. Kr. hade människorna vid Gula floden i norra Kina lärt sig att bruka den bördiga jorden i området. Gula floden svämmar över varje år, och på så sätt sprids den gula, näringsrika jord som floden bär med sig. Välmående byar uppkom tidigt längs floden.

Med tiden ökande människornas behov av att sluta sig samman, och samarbeta - dels för att klara översvämningarna, och dels för att skydda sig mot yttre fiender, t.ex. Mongolerna i norr, som ledes av den legendariske Djingis Khan. Det sägs att det dog en kinesisk slav för varje meter byggd mur.

Under senare tid vet man att Kina alltid haft hårdföra ledare och livet har varit strängt för den gemene mannen i Kina. Kina har även under historien lidit hårt av inbördeskrig i olika omfattningar då olika krigsherrar kämpade om herraväldet över riket. Dessutom har Kina drabbats av ofärd och krig från hot utifrån bland annat Boxerkriget, Opiumkriget och Japans invasion under andra världskriget.. De har också lagt sig i flera utomstående krig däribland Koreakriget och Vietnamkriget.


3. HUR SER DET UT IDAG?

Kinas är en republik. Landet har en yta på ca 9,6 miljoner km2. Huvudstad heter Peking, kallas Beijing av kineserna själva och har ca 11 miljoner invånare år 2000. Kina beräknas ha ett invånarantal på ca 1 285 miljoner år 2001 då man genomförde den sista folkräkningen. Befolkningen täthet i landet uppgår till 134 invånare/km2. Naturlig befolkningstillväxt är 0,9 %, årligen (1999), de har infört barnbegränsning.

Läs- och skrivkunnighet uppgår till ca 84 % av befolkningen (2000), De flesta av Kinas analfabeter lever långt ut på landsbygden. Folkgrupper som finns i Kina är: egentliga kineser: 92 %, minoritetsfolk: 8 %.
Språk: kinesiska med fler inbördes mycket olika dialekter, ibland så stora differenser i språket att de svårligen kan kommunicera med varandra. De flesta minoriteter har dessutom helt egna språk.

Religion, Kina har de traditionella trossystemen daoism (taoism), konfucianism och buddism. En person kan ofta utöva alla tre religionerna. I landet finns också tiotals miljoner kristna och muslimer.

Landets BNP/invånare: 840 US dollar beräknat år 2000. Levnadsstandarden ökar konstant i Kina. Allt sedan industrirevolutionen har kinesens personliga ekonomi stadigt förbättrats.
Olika näringsgrenars andel av BNP är jordbruk, skogsbruk och fiske 16 %, industri och byggverksamhet 51 %, tjänster och övrigt 33 % siffrorna baserade från år 2000.
Naturtillgångar som finns i Kina är stenkol, järnmalm, olja, vattenkraft, naturgas, tenn, aluminium, koppar och andra metaller.

Viktigaste Kinesiska exportvaror är maskiner, elektronik och transportutrustning 33 %, textilier, kläder och skor 24 %, kemikalier och bränslen 10 %, livsmedel och övrigt 33 %, siffrorna från år 2000. Turismen är också på stark frammarsch.
Landets valuta är yuan med värdet: 1 yuan = 10 jiao = 100 fen = 1,12 SEK
Medlemskap i internationella organisationer: APEC, FN, sitter med i säkerhetsrådet, IMF, Världsbanken, WTO, IAEA och Interpol m fl.

Kina är världens mest folkrika land. Invånarantalet är väldigt högt, runt
1255 miljoner och om man räknar lite på det kan man se att det är en femtedel av hela jordens befolkning. Det finns både fördelar och nackdelar med så många invånare. Om de plötsligt skulle öka snabbare än vad födan gör skulle det lätt bli svält. För att förhindra det här har man skaffat en sorts befolkningskoll. Den ska ge belöning till familjer med bara ett barn och unga råds att inte skaffa partner och barn förrän de blivit äldre. I Kina är det också väldigt svårt att få en plats på en bänk eller liknande. Ett exempel på det är i de kinesiska bussarna där det är statistiskt uträknat att det i medel finns 13.2 pers. per kvadratmeter.

Annars cyklar den största delen av befolkningen gärna. Att ha bil betyder stor makt. I Kina stannar inte en bil för någon som står och väntar vid ett övergångsställe som här hemma i Sverige. Tyvärr är det så att skulle varje vuxen kines kunna efterfråga en bensindriven bil skulle de fossila bränslena ta slut dubbelt så fort som idag, globalt sett.
Kina är världens äldsta obrutna civilisation dock har landets historia kännetecknats av upprepade delningar.

4. JÄMFÖRELSE DÅ OCH NU I KINA

Livet för människorna i Kina under historiens förlopp skiljer sig inte väsentligt ifrån övriga världen och Europa. Det var hårt och kantades av svält, plundringar och krig. Ett drag som verkar leva kvar till våra dagar är att kineserna aldrig verkar ha varit ett ”fritt” folk.

De har alltid var toppstyrda och haft liten kontakt med världen utanför Kina. Kanske krävs det toppstyrning och hårda nypor från de styrande för att kunna hålla ihop ett så stort och befolkningstät land. Idag så närmar sig Kina övriga världen och vanliga kineser har i stor utsträckning idag råd och möjligheten att efterfråga varor från andra delar av världen. Något som var otänkbart under till exempel, ordförande Mao,s styre.


5. TÄNKBARA ORSAKER TILL DAGENS SITUATION FÖR KINESERNA

Det Stora Språnget 1961-1962. Missväxt och misskötsel av landet under denna tid ledde till enorm svältkatastrof som sannolikt fick 20-30 miljoner människor att mista livet. 1964 kom Maos Lilla Röda ut och har sålts i mer än 800 miljoner exemplar. Kulturrevolutionen börjar 1966 och makten togs av mycket unga rödgardister som under Maos beskydd ger sig på hela etablissemanget.

Lärare, läkare, högt uppsatta personer, ca 17 miljoner människor skickades ut på landsbygden "för att lära av bönderna". Nästan alla kineser har i någon form påverkats av denna ”revolution”.

Kulturrevolutionen fortsätter fram till Maos död 1976. De Fyras gäng, Maos närmaste och lojala män som han hade runt sig, grips och landet öppnar så småningom portarna i slutet av 70-talet mot resten av världen. Den nya tiden tar sina första trevande steg.

1979 invaderade Vietnam grannlandet Kambodja och störtade tyrannen Pol Pot, för att istället insätta en vietnamesisk lydregim. På grund av detta uppstod en konflikt mellan Vietnam och Kina, som stödde Pol Pot. Ett gränskrig utkämpades samma år mellan Kina och Vietnam, där vietnameserna var starkare trots Kinas numerära överlägsenhet.

Öppnandet av frihandelszoner i Fujian och Guangdong samt ekonomiska reformer, icke politiska leder till att landet börjar moderniseras. 1989 möts studenternas krav på ökad demokratisering med de tragiska händelserna på Himmelska Fridens Torg, där militär sattes in och det förekom dödsoffer.

Kina satsar stort inför den kommande olympiaden i Peking 2008. Landets första OS ska bli en fantastisk tillställning, lovar de kinesiska ledarna. Men de kommande fyra åren fram till OS innebär också att internationella organisationer kommer att granska människorättssituationen i landet.

Bland annat står Tibet på dagordningen. Human Righs Watch, HRW, kräver att Kina upphör med brotten mot människorätten. HRW har också startat en hemsida: "China Olympis" i detta syfte. Nu kräver människorättsaktivister från hela världen, genom en kampanj, omfattande politiska reformer i landet. Även organisationen Olympic Watch kommer att hålla uppsikt över vad som händer i Kina och kräva reformer. Så även reportrar utan gränser. Olika organisationer s...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: EUROPA OCH ÖVRIGA VÄRLDEN

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-02-21

    vissa av oss lär oss något när

  • Inactive member 2007-07-18

    Åååh så bra skrivet. Vad du är

Källhänvisning

Inactive member [2005-09-24]   EUROPA OCH ÖVRIGA VÄRLDEN
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4809 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×