Emigration och immigration med fokus på Sverige

12 röster
18818 visningar
uppladdat: 2008-02-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Folk utvandrar och invandrar mellan olika länder. Detta är någonting normalt i livet som finns och alltid har funnits. Allt detta har någon orsak på något sätt, antingen krig eller att folk inte har kunnat försörja sitt liv i hemlandet. Även svenskarna har varit invandrare någon gång i tiden så som Sverige har invandrare idag. Idag utvandrar folket fortfarande i vissa länder till Sverige eftersom de har krig i sina hemländer eller brist i ekonomin så som svenskarna gjorde för, för att kunna försörja sig. Man väljer just Sverige därför att i Sverige har folket lika värde oavsett var man är från.



Syfte

Syftet med detta arbete är att ta reda på vad migration är genom att berätta om migration och immigration med fokus på Sverige. Hur folk utvandrade från Sverige till USA och vad anledningen är till att folk utvandrade just under 1800-talet.
Jag valde just detta område eftersom det är nyttig att få reda på hur folket utvandrade till USA och varför de flesta just från Småland.
Syftet är också att jämföra utvandring från Sverige under 1800 talet med dagen invandring till Sverige under 1900-talet, hur och varför folk invandrar till Sverige.



Utvandringen till Amerika

Utvandringen till Amerika berodde på att man i början ville lämna det som upplevdes som negativt i Sverige. Anledningen kunde vara det dåliga ekonomiska förhållandet till religiösa och politiska orsaker. Man visste inte så mycket om det nya landet och man hade sällan några släktingar som rest tidigare. Antalet utvandrare från Sverige var mindre än 30 000 sammanlagt mellan 1820-1865. Under massutvandringens tid, efter 1865 då det amerikanska inbördeskriget upphörde och fram till 1930, var det framför allt det positiva i Amerika som drog. Man reste till något nytt och förhoppningsvis bättre.
Det var då man talade om "Amerikafeber" och de miljontals amerikabrev som skickades hem lockade i sin tur dessutom emigranter. Under 1860-talet kom den första utvandringstoppen och berodde till stor del på några år med mycket dålig skörd i Sverige. Sedan var utvandringssiffrorna låga under 1870-talet för att öka under 1880-talet.
Totalt hade minst 325 000 svenskar utvandrat till Nordamerika. Utvandringen kom också i fortsättningen att vara stor men minskade efter hand som det blev bättre ekonomiska förhållanden i Sverige.
En mycket stor roll för emigrationens uppkomst spelade folkökningen i Sverige under 1800-talet. Folkmängden år 1800 var drygt 2,3 miljoner och hade år 1900, trots den stora utvandringen till Amerika, ökat till 5,1 miljoner.


Hur reste de?

Passagerarna var från början bara en extrainkomst för skepparen eller rederiet från Sverige till Amerika. Resan tog upp till 90 dagar och folk bodde i lastrummen.
Utländska rederier tog över med rena passagerarfartyg i början av 1850-talet
Då kom igång den svenska massutvandringen igång och i slutet av 1860-talet gick svenska emigranter ombord i Göteborg för att överresa med det engelska Wilsonbolagets postångare till Hull eller Grimsby på den engelska östkusten. Därefter reste folk med tåg till Liverpool för att gå ombord på emigrantbåtarna till New York (USA).
Göteborg var den vanligaste utvandringshamnen för de flesta svenskar emigranter från andra hamnar. För de som bodde i Skåne var det praktiskt att resa från Malmö eller Köpenhamn. När det gäller värmlänningar valde de gärna Kristiania (Oslo) medan utvandrare från Jämtland skedde sig till Trondheim. Sen var det många som valde att resa från Bremen eller Hamburg i Tyskland.

Emigranttrafiken var stor verksamhet som kan jämföras med dagens resebyråer chartertrafik under massutvandringen.
Under 1850-talet reste de första utvandrarna med segelfartyg som sedan byttes mot segelriggade ångfartyg. Med ångfartyg kunde man nå framme till målplatsen.


Var bodde de?

Många av svenskarna bosatte sig i North Dakota, Nebraska, Massachusetts, New York, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Iowa, Washington och Kalifornien.
Men de första svenskar som hade utvandrat bosatte sig på landsbygden i Amerika. För t.ex. Karl Oskar och Kristina var det självklart att de skulle livnära sig på vad mark och djur kunde ge. De fann en gynnsam natur att röja och odla nära Chisago Lake i Minnesota. Det var denna delstat som lockade flest svenska emigranter.
Så småningom ökade utvandringen från Sverige till amerikanska städer. Många av svenskarna som bodde på landet hamnade i stora städer så som New York, Seattle och Minneapolis. Men den största "svenskstaden" i USA blev Chicago. År 1900 bodde fler svenskar i denna stad än i Göteborg. Man kunde då säga att Chicago var Svenskarnas andra största stad i Amerika.



Kvinnoemigration

Ungefär 662 000 män och 499 000 kvinnor utvandrade till utomeuropeiska länder under emigrationsperioden mellan 1850-1930.
I de svenska kyrkböckerna står det att de flesta av dessa reste till USA och till Norra Amerika
Utvandringen dominerades i början av familjer men så småningom blev det unga ogifta som lämnade Sverige. Det var då som allt fler flickor rymde från hemlandet för att t.ex. ta anställning som maid alltså ”hembiträde” i någon amerikansk stad.

Det var mycket bättre för de unga flickorna att t.ex. arbeta som maid i Chicago än piga hemma i Sverige.

Då fick man eget rum, bra kontantlön och även ledigt på torsdagseftermiddagarna.
Det är inte att undra på att de amerikanska städernas stora utbud av jobb för hembiträden var lockande. Sedan brukade det komma ett brev till Sverige från en kamrat, som berättade om hur bra hon fått det i USA, då är det lätt att förstår att många ville utvandra till USA.
Många svenska flickor hade fått råd att gå till fotografen när de hade bott några månader i det nya landet, sedan skickades fotografier hem till släkt och vänner.
När man såg sin väninna med vacker klänning och vacker hatt ville man säkert utvandra och även de som fortfarande hade det fattigt i Sverige.



Svensk kultur i USA

Omkring 1,2 miljoner utvandrade från Sverige till USA under utvandringsepoken 1840 -1930-talet.
Många i USA har svensk bakgrund idag. Ungefär 8.5 miljoner amerikaner härstammar från Sverige på något sätt.
Många av svenskarna som utvandrade till USA levde tillsammans med andra utvandrare från andra länder i ett nytt land, samtidigt försökte man behålla delar av sin egen kultur.
Många svenska kyrkor grundades i stora städer i USA, Chicago hade t.ex. fler än fyrtio
Det fanns ett stort antal svenska föreningar och mer än tusen olika svenskspråkiga tidningar gavs ut. I tidningarna stod de om viktigaste händelser, både från det nya landet samt nyheter från hemlandet Sverige.

Idag finns det fortfarande svenska kyrkor, där man nuförtiden sjunger och predikar på engelska.

Ett fåtal tidningar ges fortfarande ut och svenska föreningar och klubbar firar högtider som Lucia och midsommar.



Svenskarna utvandrade inte bara till Amerika

Utvandrarna utvandrade inte bara till Amerika utan också till Kanada.
Det är svårt att få fram en exakt statistik över hur många svenskar som bosatte sig där därför att man flyttade mellan de båda länderna.
Många av de svenska emigranterna hamnade i Kanada början av 1900-talet och de flesta var från Norrland.

Förutom Nordamerika utvandrade också svenskar till andra delar av världen
Guldrusherna i Victoria och New South Wales lockade från 1850-talet svenska äventyrare till Australien.

Redan i slutet på 1860-talet började utvandringen till Brasilien och under några år slog sig nästan 10 000 svenskar ned i ett land som var mycket annorlunda mot de lämnade.
Många ville utvandra till Brasilien och även Argentina trots stora problem därför att man erbjöds gratis resa och billig mark.

Den största utvandringen, vid sidan av emigrationen till Nordamerika, var den till Danmark och Tyskland. De flesta av utvandrarna var säsongsarbetare som fick stanna kort tid. Högre lön som betplockerska eller mjölkpiga övertalade många flickor från södra Sverige att ge sig iväg.



Amerikabrev

Miljontals brev skickades av utvandrare över Atlanten hem till släktingar och vänner. Det skickades tillbaka lika många i den andra riktningen, från Sverige till USA, under den stora massutvandringen. Brevskrivandet fortsatte även då emigrationen från Sverige avstannade.

Ofta höll man kontakt med sina släktingar, familjen, och vänner. Idag håller man istället kontakt med telefon och e-mail, eller så flyger man på några timmar över Atlanten. Släktträffar med avlägsna släktingar har blivit vanliga både i Sverige och USA.



Slutsats

Utvandring från Sverige beror på att det var ekonomisk brist i Sverige under 1800-talet och att folket inte kunde försörja sig under den tiden.
Medan invandrarna som kommer till Sverige gör det eftersom de länder, de kommer från har det haft krig och detta är anledningen till varför Sverige har invandrare och mest från mellanöstern.
De flesta har valt att flytta till Sverige för att Sverige är ett demokratiskt land och att folket har sina rättigheter när det gäller åsiktsfrihet samt yttrandefrihet.
Om man ser på diagrammet märker man att utvandringen från Sverige under 1800-talet har varit högre än på 1900-talet detta eftersom Sverige varit fattig land och hade brist på ekonomin. Medan invandringen till Sverige under 1900-talet har varit högre än 1800-talet detta eftersom det har blivit mycket krig i de flesta länder under slutet av 1900-ta...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Emigration och immigration med fokus på Sverige

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-12-23

    Massutvandringen till Nordamerika från Sverige började i och med erikjansarnas emigration från Alfta socken i Hälsingland. Sektledaren hette Erik Jansson och utvandrade 1846 till Bishop Hill, IL i USA. Detta är startskottet för det vi kallar den första massutvandringen från Sverige till Nordamerika. Det finns en hel del intressant att läsa om Bishop Hill som koloni och dess människor. Den viktigaste hamnen när det gäller emigration var vid denna tid Gävle i Gästrikland. Som kuriosa kan jag nämnda att Mobergs Utvandrarna, baseras en hel del på en dagbok, skriven av en man från Hassela socken i Hälsingland. Den "riktige" Karl-Axel hette Joris Pelle, från Hassela socken i Hälsingland. Astrakanäppelträdet de planterar frön från i Amerika har identiskt DNA med ett träd i Lindsjön, Hassela, som fortfarande idag står kvar på samma ursprungsplats. MVH Erik Andersson

Källhänvisning

Inactive member [2008-02-23]   Emigration och immigration med fokus på Sverige
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9296 [2024-04-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×