Epok, Historia, Forntiden,Antiken,Medeltiden

68 röster
173984 visningar
uppladdat: 2008-10-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Forntiden

Forntiden är den längsta epoken som handlar om människors förhistoria,det handlar om hur de försörjade sig,deras yrke och hur de överlevde. Forntiden börjar från omkring 35000 år f.kr fram till Antiken börjar år 800 f.kr.De första människor kommer förmodling från Afrika och småningom med tiden har de flyttat till andra kontinenter och med anpassningar till väderet och klimaten har de förändrats. Den äldsta förmänniska som forskarna har hittat heter Lucy och är ungefär 3,2 miljon år gammal. Man har kommit på det har funnits flera arter av människor t.ex: Homo habilis, Homo erectus, Homosapiens och den nutida människa Homo sapiens sapiens, men vad har hänt med de andra arterna är fortfarande inte klart.

Människor för 35000 år sedan hade inte så olika uppgifter från varandra eftersom att de flesta sysslade med samma sak som t.ex: skaffa föda,därför kan man säga att människorna då hade bildat en jägarsamhälle men när den yngre stenåldern började, så tog istiden slut och då började människor utnyttja jorden, det innbar att människor bildade ett ny samhälle d.v.s. jordbruksamhälle,och då blev uppgifter mellan män och kvinnor, förstås större.

De äldsta civilisationerna uppstod vid floder,där människorna började utnyttja floderna och bevattna fälten genom att bilda dammar och kanaler. De äldsta civilisatioinerna kallas för flodkulturerna och de uppstod oberoende av varandra. Mesopotamien(Eurofat och Tigris), Egypten( Nilen), Shangcivilisationen (Huang He) och Mohenjo Daro och Harappa(Indus) är dessa fyra högkulturerna. I Norden så började den 2-3 kilometer tjocka istäcken smälta för ungefär 15000 år sedan och ungefär 3900 f.kr spridde sig Jordbruk och boskapsskötsel til Norden.

Antiken

Anitken är ett epok som äger rum mellan 800f.kr till 500e.kr i Grekland och romarskriket. Det som är viktig med antiken är demokratin, idrotten, gudar, sagorna, konsten, filosofi, vetenskap, teknik och allra viktigast, kejsartiden. Som vi alla vet har Grekland aldrig varit enat men däremot har de känt sig förenad helatiden, t.ex kriget mot perserna som blev en förlust för perserna. Istället för ett land har de haft stadsstater,det innebär städer med landsbygder runt. Under antiken har handeln har haft en viktig roll, och p.g.a det har grekland och romarriket har alltid vart beroende på slavar som arbetskraft för att kunna utvecklas.

Grekland är känd för sin demokrati,konst o.s.v , inte lika utvecklade som idag, men det fanns olika nackdelar med Antiken också för människor placerades i olika grupper. Mannens och kvinnans uppgifter var rätt så olika, det var precis lika i romarriket, Kvinnans jobb var att ta hand om hemmet Hon sydde kläder, hämtade vatten, lagade mat, offrade till skyddsgudarna, tog hand om barnen, allt som hade med hushållet att göra medan mannens uppgift var att sköta arbetet och försörja familjen, och mannen hade betydlig mera frihet, de fick rösta och vara med och titta på olympiska spelet, fast det fanns skillnader mellan män också ,, det berodde vart man kom ifrån, från vilken familj kommer man ifrån o.s.v.endast pojkar som kom från en rik familj fick gå till skolan, flickor fick stanna hemma och lära sig allt som behövdes för hushållet, men om man jämför med andra samhällen i världen så var Grekland långt utvecklat.
I Sverige bodde man fortfarande i grottor medan de hade ett utvecklat samhälle med
mynt, demokrati, hus, skola o.s.v men därefter från år 0 så börjades handel utvecklas och norden fick göra sig bekant med olika samhälle som grekland och romariket.

Medeltiden

Medeltiden är ett epok som äger rum mellan 400 till 1500 och den är uppdelad i tre perioder, Äldre medeltiden( 400-1000) Högmedeltiden( 1000-1300) och den sista,Senmedeltiden (1300-1500) , medeltiden börjar i olika tider beroende på vart man befinner sig. Meningen var inte att den skulle kallas för medeltiden ,det berodde på att det var en mellanperiod mellan Antiken och renässansen och att de två epoker innebar positiva händelser i jämförelse med medeltiden . De stora händelserna inom medeltiden är folkvandringen där det bildades nya rike och till och med en ny religion, digerdöden, handel,  korståget,Kyrkans ställning,Helgon och legender.

Blev man sjuk fanns det inte så mycket att göra, Kvinnan ansågs vara mindre värd än mannen, Skolorna var en plats för de rika och det var bara pojkar som fick gå dit, samhället funkade på det sättet  i medeltiden, klassamhället var stort, högst upp i toppen var den som regerade över staten , under honom kom adelsmän och efter dem kom präster och borgare och allra längst ner kom bönderna.man brukade använda tvåskiftesbruk inom jordbruk men senare i tiden med utvecklingen så utvecklades jordbruket på många håll så att endast en tredjedel av jorden låg i träda varje år.

Folkvandringen skedde under år 350 till 550 och därför så många folk gav sig iväg till nya område,man bruka säga att folkvandringen var ett krigsföretag och därifrån kommer riddarna    som var ädelsmän och som hade kriget som yrke, man kan säga att riddarna var Medeltidens elitsoldater men det var inte lätt att bli riddare, utbildningen började tidigt och man fick vänta i åratal. År 1348 kom den hemska sjukdomen som vi kallar Digerdöden, Pesten eller Svarta döden i Europa och nästan en tredjedel av Europas befolkning avled, och för att kunna ge en anledning till orsaken av digerdöden så brändes eller dränktes tusental judar mellan år 1349 till 1350 för de kristna tyckte att det var judarnas fel. Det var som ett innbördeskrig i medeltiden,bönder mot adelsmännen och överklassen och för att kunna skydda sig eller ha det minsta kontakten så satt överklassen mur, mellan sig. precis som i öst-väst tyskland.

Renässansen

Renässansen är ett franskt ord som betyder återfödelse och meningen med Renässansen var att  återföda Antiken och dess utvecklande guldålder och glömma det mörka tiden inom medeltiden. Under 1400-talet började olika länder i Europa som t.ex: Portugal,England,Frankrike o.s.v. bereda sina ekonomiska och politiska makt,och därför började de investera på olika affärer med länder som Indien, Kina,Japan och indonesien, och under en av de resorna med befälhavaren Christofer Columbos till destinationen Indien hittades den nya kontinenten Amerika,även om meningen var inte att hitta Amerika.Han trodde om man seglade rakt västerut så skulle man komma till Indien och därför folket som bodde där fick namnet indianer.

Det var i mitten av 1400-talet, då Johann Gutenberg från tyskland uppfann Sättare. Boktryckarkonstens fader gjorde så att allt fler människor kunde läsa böcker och sprida sina  ide?er kunskaper till hela världen. Fram till 1500-talet trycktes mellan 15och 20 miljoner böcker totalt och fram till 1600-talet antal böcker ökades till 200 000 miljoner.Den  tryckeritekniken var en stor fördel för Martin Luther som kunde utnyttja tekniken mot katolska kyrkan.

Det var den 31 oktober 1517 munken och teologiprofessorn Martin Luther som satt upp plaketet som innehöll 95 teser, på latin där han kritiserade den katolska kyrkan. Efter ett tag så började de tyska furstar stödja hans kritik mot katolska kyrkan,endsat för de ville ha mer frihet i jämförelse med påven. Under 1520-talet i ett möte mellan furstar och biskopar, fick motreformationen, majoriteten och bestämde sig att de delar som inte redan är Lutherska är förbjudna att förändra.i sverige så tog Gustav Vasa makten år 1523 och ställde sig på reformationenens sida och tog makten över kyrkan och dess egendomar.

Absolutismen

Absolutismen omfattar 1600- talet och med Absolutismen menar man att kungarna hade den absoluta makten i sina riken genom att kontrollera sina skatteindrivning och maximera militära styrkan och effektivera civil organisationen.I de protestantiska länder, kyrkan hade inte längre inflytande över fursten, och de övriga länderna som hade växt fram i europa under medeltiden som Frankrike och Spanien började fursten öka sitt inflytande över kyrkan. Kungarna fick använda allt medel för att nå sitt mål och man kan säga att de blev diktatorer helt enkelt med oinskränkt makt, ideen var att kungen hade sin makt av Gud och han är inte ansvarig för någon människa för sina handlingar.

Absolutismen för Spaninen innebar att stormakten försvagades under fillip II och år 1588 Spanien var slut som stormakt. Holland lyckades göra sig fritt i de stora delerna från Spanien och  upplever en storhetstid som en av världens ledande handelsmakter och skapade ett öppet   och fritt samhälle med religionsfrihet. England blev världsmakt på haven när Spanien besegrades men däremot blev det kollision mellan kungen och parlamenten men politisk drog sig England ut ur denna politiska kris. Frankrike blev det ledande landet i Europa under Ludvig XIV :s rike inom konst, litteratur, ekonomi och styrelsesätt, den ekonomiska politiken som han uppförde kallas för Merkantilism.

Den tysk- romersk  kejsaren år  försökte stå emot lutherdomen men det lyckades inte de med ,de blev tvungen att gå med på en fredöverenskommelse år 1555, men år1618 utbröt ett nytt krig och det pågick i 30 år och därför kalls den för trettioårskriget och den blev tre olika slags krig. Sverige var inblandad i trettioåriga kriget och efter flera krig med Danmark blev Sverige, Nordens mäktigaste land, stormaktsväldet börjades år 1561 när Estland kom under svenska staten och tog slut efter Karl XII:s död och freden därefter, år 1721.

Upplysningen

Upplysningen börjades i slutet av 1600-talet då vetenskapen, de nya ekonomiska, politiska och sociala ideer började växa fram och försatt sedan framtill 1800-talet och 1900-talet. Meningen med Upplysningen var att människan skulle lära sig nya kunskaper lösgjord från ideerna som tidigare från absolutismen, själva upplysningen är de ideerna som Frankrike spred i Europa vid mitten av 1700-talet. Ekonomiskt sätt så blomstrades Europas ekonomi som aldrig förut hade hänt genom att öka  handeln med Asien, Afrika och Amerika och framför allt var det England, Frankrike och Nederländerna som var i centrum av den ekonomiska utveckling, och det var mest privata personer som skötte affären själva medans regeringen vann på det där genom skatten som affärsmannen betalade.

Samhällets kvalite började växa genom att de olika klasser blev rikare och därmed fick de högre status än va de hade förut t.ex: borgarklassen och senare började man kritisera kyrkan om de olika straffar som fanns(dödstraff, tortyr), slaveri och livegenskap.Politisk så började man inse att det går inte längre att ha envåldshärskande kungar så småningom så ifrågsatte man detta. Men i Europa så på gick ett maktkamp mellan de olika länder, Det handlade mest om Frankrike, England om vilken stat skulle ha det mesta makten i kolonierna och i Europaså var det Preussen, Österrike och Ryssland, de kämpade om den militära makten i Centraleuropa och i detta krig så var sverige också inblandat  genom kriget mot Preussen. Vetenskapen hade ett stort betydelse inom upplysningen och det innebar att det blev mer experiment och forskning och som resultat blev det mera uppfinningar.Sverige får sin frihetstid under upplysningen år 1719-1772 efter Karl XII:s död, det betydde att riksdagen hade den absoluta makten nu som bestämde om skatter ,lagar och statsinkomster och till och med kunde de bestämma över kungen, för hade riksdagen majoriteten så var kungen tvungen att följa deras beslut, och 1700-talet var ett glansperiod för sveriges naturvetenskap som internationellt nivå så har vi Carl von linne och Anders Celsius.

Revolutionernas tider

Den startades vid 1700-talet och med namnet revolution menar man att göra om systemet i det politiska, ekonomiska, sociala sammanhanget och naturligtvis när man pratar om revolution så påminner det om, Den industriella revolutionen, Den amerikanska revolutionen och Franska revolutionen och den längsta av alla dessa revolutioner är den första som pågick i en lång process från 1700-talet och som sträcker sig vidare till 1800-talet i olika länder, men de andra revolutionerna handlar helt enkelt om 2 länders historia som har påverkat hela världen eftersom att upplysningens idéer tillämpades i verkligheten.Under 1700-talet inledde stort utveckling i Storbritannien p.g.a att maksiner tog över en del av det mänskilga arbetet och det gjorde så att det blev ett effektiv arbete och självklart började den industriella revolutionen från Storbritanninen som spreds sig vidare till fastlandet .Detta utveckling uppkommer p.g.a några förutsättningar  för industrialisering som Förändringar och rationaliseringar inom jordbruket, specialisering inom olika produktionsgrenar, kapital,efterfrågan,arbetskraft och det absolut viktigast är välfungerande infrastrukturer. I sverige hände industrialiseringen förrän slutet av 1800-talet.

Under 1700-talet var Amerika brittisk koloni. Men till slut växte olika frihetsrörelse som slutligen ledde till ett självständighetsförklaring för de 13 kolonierna som nu var förenade och under ett beväpnad konfilikt mellan de allierade och Storbritanninen så vann de 13 kolonierna år 1783 och britterna erkände koloniernas självständighet. Frankrike och Spanien, Storbritanniens ärkefiender hade ett stor roll i det konflikten genom att stödja de olika kolonisterna. Men i Frankrike missnöjet hade växt,och Frankrike var i ekonomisk kris, missväxt, konkurrens från det industrialiserade Storbritannien och krig och p.g.a det ökade hunger och arbetslöshet, till slut blev det många uppror eller kamp om makt men  senare var det diktaturer som tog makten, en av de absolut viktigaste händelserna är kvinnotåget.men som resultat av den franska revolutionen var att en ny samhälle byggdes där upplysningens idee´r kunde verkställas.

Nationalismen & Imperialismen

Nationalismen innebär att de som hade samma religion, sed och språk hörde samma nation och varje nation skulle bilda egna nationalstater och den pågick från ungefär 1815 tills 1914. Nationalismen hade 2 inriktningar,ena som ville att riket skulle splittras för det fanns så många olika nationer och den andra som ville att de skulle förenas och bilda en enda stat och då fanns det redan olika frihetsrörelse.Nationalisterna fick stöd från liberaler för de såg chansen att utveckla demokratin.

Nationalismen gick inte att stoppa för år 1820 så var det Latinamerika som gjorde sig fritt från spanien och grekland, Rumänien, Bulgarien, Serbien och Albanien bildades och gjorde sig fritt osmanska riket. Men så småningom nationalismen spårades ur och hamnade på fel sida och den vita rasen blev överlägsen , länder som USA, Ryssland, Storbritannien o.s.v. och de började utvidga sina stater och politiska makt och bilda imperier som den perioden kallas för imperialismen.  Ett enkelt exempel har vi mötet i Berlin 1884-85 där Afrika blev uppdelad i olika delar som de inte ens själva Afrikanerna  visste om det och de stater som var med på det mötet fick stora vinster och kunde utveckla sina ekonomiska och politiska makt ännu mera och staterna ville göra det med vilket medel som helst. Därför ser man väldig raka linjer på kartan. Slutligen märker man att Imperialismen är rasisktisk där vita få ha de bästa som finns och Afrikaner och de andra får de sämsta. Det byggdes ut flera och flera vägar, hamnar och den viktigaste järnvägar som kunde underlätta transporten av de varor som staten hade tagit och plundrat ännu mera.

Sveriges befolkning under Nationalismen & Imperialismen ökade kraftig ,dels berodde på att det var inte längre något krig,industriella revolutionen, mera mat och mindre sjukdomar. Därför blev det mera arbetskraft och gjorde att industrin kunde blomstra ändå emigrerar ca en miljon svenskar till Nordamerika. Senare i mitten av seklet gjordes olika reformer som att avskaffa ståndsriksdagen, alla fick gå på folkskolor och man fick inte slå sin hustru men än fanns det 80-90% av befolkningen blandannat kvinnor fick inte rösta.

Världskrigens tider

Första världskriget hände år 1914 när den österrikiske kronföljaren och hans hustru blev mördat i nuvarande Bosnien och i huvudstaden Sarajevo, och bakom förbrytelse låg de serbiska nationalisterna som ville bilda en eget land, och denna händelsen brukar kallas för skotten i sarajevo, den blev tändade gnistan till den som kallas för första världskriget, men det fanns andra faktorer också som gjorde att första världskriget tog fart inom några dagar, Frankrike till exempel ville göra revansch för nederlaget mot Tyskland 1870-1871. Tills sist 28 länder från fem världsdelar var inblandat i det. Tyskland, Österrike-Ungern och Italien, trippelalliansen som var mot Frankrike, Storbritannien och Ryssland, trippelententen. Det var nu som för första gången användes Ubåtar, flygplan, kulsprutor och stridsvagnar användes i krig. Slutligen år 1919 var de trippelententen som vann kriget och däremot Tyskland fick stora förluster, de segrarna kulle gottgöras för sina förluster med landområden, skadestånd och de fick inte ha över 100 000 män i armen. Detta var orsaken till början av andra världskriget.Sverige i båda världskrigen var neutral och det var en utmärkt fördel för sveriges ekonomi och industri.

Mellan de två världskrigen så pågick det också mellankriget som innebar att demokratin utvidgades i sverige och kvinnor fick rösträtt, i Ryssland så pågick det som kallas för Ryska revolutionen  1917 och som gav upphov till att det bildades en kommunistisk regeringen, i Italien tog Mussolini makten senare så försökte Adolf Hitler ta makten i Tyskland genom kuppen men den misslyckades och han blev fängslat, men senare när han friades Tyskland var i kris och genom propaganda tog hitler 1934 makten och blev Tysklands nya ledare, eller med andra ord diktator.Hitlers löfte var att det skulle bli mer mat ,jobb och självklart bättre ekonomi för tyskarna som hade fåt stora förluster pga första världskriget men han berättade inte om hur skulle han göra det och det första han gjorde var att ockupera sina grannländerna och bygga upp vapenindustrin för att utveckla ekonomin i Tyskland som han hade lovat .På det sättet börjades andra världskriget och man kan säga att andra världskriget var den mest avancerade krig i hela historian. 50 miljoner människor dog bland annat judar, ryssar, amerikaner osv.Kärnkraft, jetflygplaner, atombomb, Cruise bomber, radarn, rasism och nazism är några exemplar som vi har fått på grund av andra världskriget.

Efterkrigstiden

Efter andra världskriget småningom så började skillanderna mellan den kommunistiska staten och alliansen synas . I den tiden så började alla länder som på något sätt hade fått stora skador bygga om sina ekonomiska grunder men det var ett problem och tydligen var att sovjetunionen som nu hade problem me allierad och då började dem dela Europa i 2 del,dels den som var regerades av de allierad(västra delen)ch dels den som styrdes av sovjet unionen(östra delen), Sovjetunionen ville säkra västgränsen och USA och Storbritannien fruktade kommunismen som spred sig alltmer och som resultat byggdes Berlin muren som delade Tskland i 2 delar, medan den västra delen utvecklades och den andra sidan var mot tillbakagång. Men politiska förhållandet mellan Sovjetunionen och USA blev allt sämre och allt handlade om vilken är störst och bäst. Maktkampen mellan dessa 2 länder brukar kallas för kallakriget.som reslultat USA klarade sig bäst medans i Sovjetunion växte missnöje och gjorde att landet splittrades. En av de absolut viktiga delerna i kallakriget var kärnkraften. Båda länderna hade tekniken för att bygga kärnvapen och varje vecka hörde man att antingen USA eller Sovjetunion hade tillverkat kärnvapen, men Sovjetunionen kunde inte hänga med utvecklingen och det hände katastrofer som Tjernobyl p.g.a brist på kapital, teknik och utbildadpersonal.

Under efterkrigstiden s...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

www.stiglundberg.org/historiska-epoker/ Alla tiders historia Maxi,Historia A

Kommentera arbetet: Epok, Historia, Forntiden,Antiken,Medeltiden

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2013-01-16

    ,men vafan mycket bra sverige skrivning

  • Inactive member 2014-06-14

    Det här sida är mycket bra och som student tackat jag för dess existens.

Källhänvisning

Inactive member [2008-10-26]   Epok, Historia, Forntiden,Antiken,Medeltiden
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=10166 [2024-04-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×