Europeiska Världsherraväldet 1871-1914

6390 visningar
uppladdat: 2005-02-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Under årtalen 1871-1914 skedde det ett antal historiska händelser på vår jord. Dessa händelser kan tyckas vara helt vanliga på den tid de skedde och helt oberoende utav varandra, men faktum är att de kom att påverka vårt samhälle som vi lever det idag. Otroligt men sant.

År 1900 levde en tredjedel utav världens befolkning i Europa, vilket betyder att Europa hade en folktäthet på ungefär 300inv./km2, som var väldigt hög för just den tidsåldern (man skulle kunna jämföra den siffran med Sveriges folktäthet som idag är 21inv./km2 så får man en bättre uppfattning om storleken). När en sådan stor folkmassa samlas på en och samma plats och också bor i sådana trånga miljöer så sprids sjukdomar väldigt lätt och bildar gärna epidemier. Det var också vad som hände i de större städerna och det var så självaste pesten spreds från person till person som en dödlig bacill genom vattnet och med råttorna.
Människorna runt om i länderna tyckte att detta behövde få ett slut och man började fundera ut en lösning. Man testade många olika såkallade lösningar men inget ville fungera, tills den dag någon knäckte nöten men vaccinet.
Nu behövde inte människorna gå omkring och oroa sig längre för att bli smittade av något dödligt virus, de behövde bara gå till en doktor och få i sig en liten dos av vaccin och så var allt bra igen. Det var också på den här tiden som man kom på olika metoder att bota sjuka med bättre medel än man vetat om förr och man lärde sig också att skydda sin mat från bakterier.

Som jag nämnde ovan så var Europas folkmängd väldigt hög på den här tiden och det började också bli väldigt trångt i en utav världens minsta världsdelar. Detta gjorde att det var svårt för adelsklassare att få tag i hyfsade jobb så att de skulle kunna försörja sin älskade familj med både mat och husrum. De hade hört talas om en bättre framtid i de amerikanska staterna och funderade skarpt på att börja om från början i en ny världsdel.
Detta var början på den stora emigration som kom att få tusentals och åter tusentals människor att sprida på sig och lämna Europa för en ny start någon annanstans.
Tyvärr så kostade det pengar att ta sig från ett land till ett annat och varje familj fick räkna med minst 250 kronor i rese avgift som var en väldigt stor summa pengar på 1900-talets början. För de flesta gick det inte heller så bra som väntat i det nya landet, språket var annorlunda och så också landets kultur och religion. De kunde inte resa hem igen eftersom de bränt bort alla sina sparpengar på resan dit så det var bara att vänja sig och försöka att överleva.

Stål och järnindustrin började ta mer och mer fart i 1800-talets slut och i början på 1900-talet. Det blev allt mer vanligt att de som en gång i tiden varit bönder flyttade in till staden för att börja jobba på en fabrik. De tjänade inte längre på att slita med sina bondgårdar när de som styrde i landet höjde skatterna för var dag.
Stål och järn populariteten spreds ut över världsdelarna och snart hade även den nått Amerika. I Amerika behövdes det personer till fabrikerna som var vana med att jobba med stål och järn, och det var också därför många människor sökte sig väster ut, för att finna lyckan i det nya stålets Amerika.

Alla de nya fabriker som byggds behövde någon slags energi till de stora och tunga maskiner som inte kunde drivas utav människokraft. Elen blev den smartaste lösningen och elektricitet behovet höjdes som en smällare i skyn.

Kolet som länge varit den viktigaste och huvudsakliga energikällan människorna används sig utav kom fortfarande att användas i fabrikerna och än skulle det dröja innan elen kunde slå ut kolen helt.

Under denna nytänkande period i historien skapas många nya uppfinningar såsom;
- Glödlampan
- Telefonen
- Bilen
och kanske den viktigaste om man ska tänka historisktsätt
- Dynamiten

I och med alla dessa uppfinningar och utflyttningar ur Europa så börjar världen att kommunicera med varandra och bli mer och mer intresserade utav vad andra har att erbjuda.
Man börjar köpslå med länder man aldrig hört talas om förut och tjänar också på detta. Ett exempel är billigt spannmål som man hittar i exempelvis Ryssland och USA.

När väl ena sidan utav världen har fått kontakt med den andra så kan man ta vara på varandras råvaror och använda dem till rätt saker, detta betyder att industrin kan sprida ut sig på flera ställen, sänka priserna och ändå tjäna på det. Vilket gör att industrin blir billigare i drift och ger människorna en större chans att hitta liknande produkter i olika affärer.
Allt detta kan låta hur bra som helst, men även solen har en baksida…
Industrifabrikerna var rena rama mardrömmen för naturen. De utnyttjade den utan att ge något tillbaka förutom luftföroreningar.
Människorna protesterade och vägrade gå till sina jobb. De vann faktiskt och fick både en smula bättre miljö och bekvämare arbetstider.

Ända tills den här tiden i historien hade kvinnor och barn betraktas som arbetsstyrkor utan någon röst. De ansågs vara lika kapabla som männen att arbeta nästan året om, och fast jag inte så gärna vill erkänna det så måste jag nog säga att vi faktiskt INTE är det.
Det blev strejk och lagstiftning för arbetstider för kvinnor och barn instiftades. Man införde också sjukförsäkring och olycksfallsförsäkring, och för att förhindra revolution fick också kvinnorna även i de flesta länder rösträtt ( i Sverige infördes kvinnliga rösträtten så sent som på 1930-talet).

Makt, pengar och åter makt är det som för några har mest betydelse här i livet.
I slutet på 1800-talet så kom några maktgalna översittare på att det fanns mer land med råvaror här i världen som ingen ännu velat ha makt över, som bland annat Afrika.
Eftersom man i väst världen kommit mycket längre fram i utvecklingen än de i till exempelvis
Afrika så såg man det som en lätt match att erövra deras land och råvaror.
Och visst var det en lätt match. Afrikanerna visste inte bättre än att ta emot främlingarna med öppna armar och välkomna dem till deras land.
Främlingarna kom ifrån Europa och USA och sa åt dem att om de började odla tobaks plantor så skulle de tjäna miljontals med dollar och på det sättet klara sig från svälten.
Det inte västlänningarna tänkte på var att pengar inte är värda något för dem i Afrika, de som kämpar mot hungern varje dag. Det skulle naturligtvis ha varit mycket bättre om vi lärt dem att odla spannmålsprodukter så att de inte skulle behöva gå hungriga, men vem tänker på andra när man kan tänka på sig själv?

När vi väl från väst koloniserat Afrika så lyste vårt makt begär som starkast. Vi hade nu fulländat vår imperialism och vi kunde känna oss nöjda för ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Europeiska Världsherraväldet 1871-1914

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-11]   Europeiska Världsherraväldet 1871-1914
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3634 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×