Fallstudie av Nordkoreas fångläger

4 röster
3492 visningar
uppladdat: 2011-12-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Fallstudie av Nordkoreas fångläger. 

Jag har varit intresserad av fascinerad av Nordkorea sedan ungefär två år tillbaka. Detta sjuka land slutar aldrig att förvåna, hela tiden kommer det nya uppgifter om landet och det ena är sjukare än det andra. Mycket har man läst i media, allt ifrån svältkatastrofer till dyra, enorma skådespel med hundratusentals åskådare.I denna uppsats ska jag behandla något av det värsta i Nordkorea nämligen de Nordkoreanska fånglägren.  

•Hur är läget i fånglägren idag?

Amnesty släppte en rapport den 3 maj 2011 om de ”Nordkoreanska politiska fånglägren” som visar de fruktansvärda förhållanden fångarna tvingas att leva under. Den baseras på vittnesmål från 15 tidigare fångar och fångvaktare.

Det finns två olika sorters läger:

•”Total Control Zone”, som är det värsta. Där sitter de som enligt regimen har utfört grova brott såsom uttalad kritik mot regimen. Om man hamnar där kommer man aldrig därifrån. 

•”Revolutionary Zone”. Där hamnar de som har utför mindre grova brott, t.ex. om man har försökt komma över landsgränsen. Om man hamnar där är man fängslad i upp till 10 år.

I fånglägren är förhållandena fruktansvärda. Tortyr är vanligt förekommande och avrättningar med publik har även förekommit. 

En tortyrmetod kallas ”solitarity cells” och är en cell så liten att man varken kan stå rakt eller ligga utsträckt i den. En 13-årig pojke fick just det straffet och satt i cellen utan avbrott i 8 månader. 

Svält, usel hygien, barnarbete och tvångsarbete är fler exempel på vad som förekommer i lägren (Amnesty, 3/3 2011).

•Varför finns dessa fångläger, till vilken nytta?

 Nordkoreas nuvarande ledare Kim Il Jong har enligt vissa rapporter dålig hälsa. Hans son, Kim Jong-un, förväntas ta över diktaturen. Regimen är dock rädda för upplopp och revolution vid ett eventuellt regimskifte och vill ha absolut kontroll över situationen. Genom att visa att det inte lönar sig och framförallt att det straffar sig att uttrycka kritik mot regimen hoppas de kunna ha kontroll över situationen. Det Nordkoreanska rättsystemet är uppbyggt så att om en person gör något brott löper hela dennes familj stor risk att också straffas. Det är för att de vill vara säkra på att blodet hos eventuella kritiker försvinner helt.  

Som jag tidigare nämnde tvingas fångarna arbeta i lägren. Detta ger gratis arbetskraft, man behöver inte betala ut löner eller skapa bra arbetsmiljöer. Väldigt enkelt, billigt och produktivt (Amnesty 3/3 2011). 

•Vilka kosekvenser finns kopplade till fånglägren?

Konsekvenserna av dessa fångläger är givetvis många. En av kosekvenserna är att de mänskliga rättigheterna utsätts för total ignorans och kränkning. 

En annan och mer konkret konsekvens är givetvis att man frihetsberövar hundratusentals människor, ofta helt utan rättegång. Det finns fall där barn har fötts i fånglägren och dött i fånglägren alldeles för unga, vilket i sig är helt fruktansvärt. Hela det nordkoreanska samhället drabbas, folk går runt är rädda för att bli misstänkta för landsbedrägeri eller regimkritik. Detta skapar en enorm social oro där angiveri är uppskattat av regimen, ungefär som George Orwells ”1984” där man måste vara orolig för att ens egna barn ska ange en för ”dåliga tankar”. 

•Vad kan göras så att dessa fånglägren försvinner?

Ett förslag är att att återuppta och utveckla de så kallade Treparts samtalen. Det är samtal mellan Nordkorea, USA, Ryssland, Kina, Japan och Sydkorea. Samtalen har gått trögt en längre tid nu och Kurt Campell vid amerikanska utrikesdepartementet säger att USA inte tänker skynda fram några förhandlingar (SvD, 25/7 2011).

I juli 2006 testade Nordkorea en långdistansmissil samt sex medel-och kortdistansrobotar.  FN:s säkerhetsråd antog då 2006 ”Resolution 1695” som innebar en blockad mot tillförsel av medel och material som kunde bidra till utveckling av massförstörelsevapen (Regeringen 3/7 2003). 

Kanske skulle något liknande fungera mot fånglägren. 

•Vilken slutsats och vilka värderingar kan jag dra av detta?

Jag anser att Nordkorea är världens sjukaste och samtidigt världens mest intressanta land. Sättet de totalt isolerar sig från omvärlden är häpnadsväckande. Jag har en känsla av att regimen är rädda för uppror, inte minst nu efter upproren i mellanöstern där man har lyckats störta diktaturer. Det är då väldigt effektivt med dessa fångläger. Om man misstänker någon för att vara rebellisk tar man bort denne från gatorna så personen inte sprider sina åsikter till folket. 

Yttrandefriheten är extremt begränsad i Nordkorea så att upplopp skulle sprida sig via sociala medier är nästan obefintlig. Dock har det börjat komma ett fåtal internet-caféer i huvudstaden Pyongyang men jag antar att internetet är väldigt begränsat. 

Så det enda effektiva sättet att sprida budskap är mun till mun. Detta är inte lika effektivt och det är ofta en eller ett fåtal som står bakom budskapet och det bästa är då att få bort dessa personer från gatorna. 

Men varför gör ingen något åt detta? Varför går inte USA in och stänger ner dessa fångläger?

Jag hävdar att ingen gör något för att det finns inget att vinna på en sådan insats. Nordkorea är ett land ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://www.amnesty.org/en/library/asset/ASA24/001/2011/en/ded49c83-f9ed-4ecb-83ae-122df9ebb1fd/asa240012011en.html http://www.manskligarattigheter.gov.se/php/rapporter/documents/Asien%20och%20Oceanien/Nordkorea%2C%20MR-rapport%202010.pdf http://www.svd.se/nyheter/utrikes/usa-nordkoreasamtal-utan-bradska_6346124.svd http://www.sweden.gov.se/sb/d/9564

Kommentera arbetet: Fallstudie av Nordkoreas fångläger

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2011-12-17]   Fallstudie av Nordkoreas fångläger
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59060 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×