Familjen Medici

3 röster
11209 visningar
uppladdat: 2005-02-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Inledning

Detta arbete ska handla om familjen Medicis makt och inflytande på det politiska och kulturella livet i Florens, under renässansen. Att skriva en rapport om en familjs påverkan under renässansen kanske kan tyckas onödigt, men deras gärningar påverkar oss än idag. Florens var centrum för den kulturella och politiska utvecklingen under renässansen.

Genier som Dante, Petarca och Boccacci hade sitt fäste i Florens. Staden var tidigt in i renässansens makalösa tidsålder, detta möjliggjordes bl.a. av Medicis frikostiga bidrag. De bidrog genom uppbyggande av kloster, kyrkor och samlingsplatser för dåtidens konstnärer. De satte igång att kopiera de stora grekiska verken för nästkommande generationer.

Det är intressant att Cosimo de Medici (en av familjens stora män) som anses vara en av kapitalismens förgrundsfigurer la ner så mycket pengar på konst och litteratur. Här ska jag visa hur man kan kombinera kapitalism med generositet. Du får också en inblick i hur Medici utvecklade den Florentinska demokratin, åt det modernare hållet. Sen får du förklarat hur de både kunde bedriva penning – och finanspolitik. Jag kommer även att skriva bakgrundsfakta, för att få en bild av tiden innan de kom till makten.

Syfte

Syftet med denna rapport är att visa familjen Medicis påverkan på det politiska och kulturella livet i Florens, under renässansen.


Frågeställning

Hur påverkade familjen Medici det kulturella och politiska livet i Florens?


Material och metod

Material

I rapporten har jag använt mig av böcker som beskriver familjen Medici på ett bra sätt. Första bocken var Skuld och makt skriven av Åke Ortmark. Den speglar den ekonomiska sidan av familjen Medici, den berömmer dem som stora kapitalister.

Nästa bok var Mediceernas guldålder 1434-1494, boken var väldigt detaljerad och gick djupare in på den familjära historien, skriven av Selwyn Brinton. Tredje boken var Familjen Medici skriven av Erik Falk detta var ett lite kompaktare familjeporträtt, där det var lättare att hitta bra fakta. Familjen Medici fungerade nästan som en sammanfattning av den sistnämnda boken.

Jag använde också Alla tiders Historia, där fanns ett kort stycke om Florens. Men det hjälpte mig inte mycket. Sista boken jag använde var Västerlandets Historia här fanns tre sidor om familjen Medici som innehöll intressant fakta. Jag använde mig av böcker därför det är den tillförlitligaste källan. För att rapporten ska bli trovärdig måste fakta ha många källor, därför använde jag mig av fem böcker.




Metod

Arbetet började med insamlande av material. Först besökte jag vårt skolbibliotek, där fanns inte särskilt mycket. Nästa stopp blev Stadsbiblioteket där hittade jag tre bra böcker, två av dom fick jag beställa upp från magasinet. Sedan började jag läsa in materialet, började lite för sent med det. Efter att ha läst in materialet började skrivandet, först skrev jag en kladd för hand som jag sedan skrev rent på datorn.


Resultatredovisning

Bakgrunds fakta

Familjen Medicis makt i Florens kom inte till över en natt, detta var en process som pågick under en längre tid. Släkten Medicis namn finns från år 1200 bland förteckningar över ämbetsmän och affärsmän i Florens.

På 1100-talet styrdes Florens av adeln i det omgivande landskapet, detta satte sig folket emot. Därför förde staden krig mot adeln. Den stora vändningen i republikens historia var 1292 då folket besegrade adeln och instiftade ”Justie-ordinantierna” denna position kunde ingen adelsman inneha enligt den nya lagen.

Många adelsfamiljer avsade sig adelskapet för att fortfarande kunna vara med och bestämma. Detta ledde till att den mäktiga familjen Welfernas tog över makten med några allierade familjer runt omkring sig. När de hade etablerat sig som makthavare instiftade de ”admonitionslagen” som innebar att inga nya familjer fick möjligheten att slå sig in i maktens slutna cirkel.

År 1378 föreslog Salvestro de Medici, med stöd från fem andra utfrysta familjer, att lagen skulle slopas.
Albizzerna var i täten för den slutna Welfernas obligarkin, de kände sig hotade av familjen Medici. Fem år efter Salvestros bortgång (1429) landsförvisades familjen Medici, med det nytillträda överhuvudet Cosimo De Medici, till Padua.

Redan ett år efter landsförvisningen kallades de tillbaka efter att en vänligare inställd signorina hade tillsatts efter påtryckningar från folket, vid deras ankomst hade deras fiender redan blivit landsförvisade.

Nu startade Mediceernas guldålder, den sträcker sig från 1434-1494. De tidigare generationerna hade skaffat familjen en stor förmögenhet, bl.a. genom framgångsrik penninghandel.

De hade olika handelskontor runt om i Europa som fungerade som dagens banker. Grundläggare till bankens storhet var Cosimos far Giovanni, Giovanni var en strålande affärsman. Giovanni avled 1429, då tog Cosimo över som överhuvud i familjen.




Inom många Italienska familjer ledde den dåliga sammanhållningen och maktkampen till splittring, sådant existerade inte inom familjen Medici. Detta var en av grundförutsättningar för deras storhet, inom politikens rävspel måste man kunna lita på sina närmaste.

Att styra Florens var inte lätt, i Florens fanns en stolt och medveten borgarklass som engagerade sig i affärerna och det politiska spelet. Detta gjorde att man var tvungen att ha allmänheten på sin sida. Samtidigt måste man ha de mäktiga familjerna på sin sida för att kunna driva igenom sina förslag. Det politiska spelet var en balansgång mellan folket och den rika överklassen. Folket fungerade som en socialistisk part medans överklassen representerade kapitalismen, detta utvecklades till en dragkamp.

Allmänheten var inte lika lättköpt som i dagens Stockholm. Florens var mycket mindre än Stockholm och medborgarna brydde sig mer samtidigt som de generellt sätt var mer medvetna. Den Italienska Nationalstaten existerade inte, de stora städerna med omgivande landskap bildade stater. De största var Florens, Venedig, Milano, Rom och Neapel. Stridigheter förekom konstant tills bildandet av den Italienska Nationalstaten.

Florens var en republik, de var varken militärt eller politiskt starkast. Men detta vägdes delvis upp av den andliga och kulturella makten. Florens var mer liberalt inställt till förändringar, detta förenklade renässansen intåg.


Politiken

När Medici tog över makten i Florens skedde en utveckling av demokratin, tidigare hade den härskande klassen sugit ut den arbetande befolkningen. Tiden innan Medici var makten koncentrerad på en liten grupp män, gränsen mellan den styrande klassen och befolkningen suddades ut, Florens blev en mer folklig demokrati. Många andra stater avundades Florens jämlikhet

Cosimo de Medici hade en väldigt modern finanspolitik han lät de välbärgade ta en större skattebörda, beskattningen var proggresiv. Samtidigt gav han ut förmånligare lån från sin bank, många andra banker följde efter i sin räntesättning.

Medici kunde både bedriva finans- och penningpolitik, hans möjligheter att påverka ekonomin blev bättre. Detta möjliggjordes av att han både hade den politiska makten och att han kunde kontrollera räntorna genom familjens bank. Cosimo är känd för sin skicklighet när det gäller affärer, han riskerade aldrig familjens förmögenhet. Familjens bank gick lysande, vinsten ökade för varje år som gick.

Cosimo stod i god dager hos påven, bl.a. hade Cosimo stött Nicolaus V tiden innan han blev påve. Nicolaus V använde Medicis bank för påvestolens affärer.

Tiden innan Medicis maktövertagande hade staten varit fientligt inställd mot sina grannstater, framförallt mot Milano. Cosimo ville upprätthålla maktbalansen mellan de fem staterna (Florens,

Milano, Venedig, Rom och Neapel) för att undvika stridigheter. Florens och Milano bildade ett mellan parti som blev som en mur mellan Venedig och Neapel.

I politikens Florens angrep inte oppositionen de styrande genom debatter och artiklar utan genom sammansvärjningar och attentat. Därför var politiken ett blodigt spel ett bra tag in i renässansens tidsålder.


Det kulturella livet

Familjen Medici, framförallt Cosimo, bidrog med stora summor pengar till konstens och kulturens utveckling. Florens blev Europas kulturella centrum. Man kan fråga sig om familjen, som sanna kapitalister, hade varit lika givmilda om kulturen inte hade skapat såna rikedomar. En förklaring till Medicis stöd var att de var genomsyrade av dåtidens humanism, skapad av Francesco Petrarca. De strödde inte bara pengar runt omkring sig utan de blev också vänner med konstnärerna och kunde ge dem goda råd.

De lyckades samla många av den tidens stora kultur personligheter i Florens, man bildade nästan ett kollektiv. Renässansen hade precis satt igång när familjen Medici tog makten så de bidrog inte till starten av utvecklingen, utan snarare till en ökad fart.

Redan samma år som Cosimo tog makten startade byggandet av familjens egna palats. Han tog hjälp av konstnärer och arkitekter för att skapa sitt konstpalats, som än idag finns kvar i centrala Florens. På gården finns bl.a. konstverk av Donnatello.

Detta blev en samlingsplats, där alla var välkomna att njuta av en borgerlig måltid med familjen Medici.
Familjen återuppbyggde Marcoklostret, det blev deras familjekyrka. De lät också bygga upp ett kloster i Franciskacirna, samtidigt i Paris lät de återuppbygga det florentinska kollegiet vid universitetet. Utvecklingen av utbildningen investerade de också mycket pengar i, de stödde framförallt de humanistiskt inriktade universiteten i Florens, där Dante tillbringade ett antal år.

För att hålla uppe den höga standarden på utbildningen började Cosimo arbetet med att samla in den gamla litteraturen, de stora värken fanns i få exemplar och var ofta i samlares händer. Cosimo hade
ombud utspridda över hela Europa, som dagligen anlände med leveranser av värdefull litteratur. Många av dessa verk finns fortfarande kvar i Biblioteca Laurenziana i Florens.

Eftersom Cosimo var en lysande affärsman såg han möjligheten att tjäna pengar på sin samling. Så han började kopiera verken och sälja dem vidare. Till sin hjälp hade han bokhandlaren Vespasiamo di Bisticci, de lätt anställa 45 avskrivare, som på 22 månader kopierade 200 band. Han gjorde det inte bara för att tjäna pengar utan han ville göra de stora verken tillgängligare för allmänheten.



Cosimo fick upp ögonen för den grekiske filosofen Platon, han ville koncentrera studierna av den store filosofens verk till Florens. Till hjälp tog han en av humanismens största män Fieto Marsillo, han blev

ledare för den platonska akademin. Marsillo hade som slutgiltiga mål att förena platonismen och kristendomen till en humanistisk religion. I den platonska akademin var det endast högt bildade män som fick delta i de andlösa diskussionerna som fördes.


Avslutning

Syftet med denna rapport var att visa familjen Medicis påverkan på det politiska och kulturella livet i Florens, under renässansen. Livet i Florens påverkade resten av Europa, eftersom Florens var långt framme när det gäller politik och kultur.

Genom Medicis bidrag bibehölls renässansens explosivartade utveckling, som förde mänskligheten bort från medeltidens gråa vardag och in i det färgglada renässanssamhället. Medici fick Florens att fungera som ett stort kollektiv för alla konstnärer och författare, alla begåvade var välkomna att ta del av deras genorisitet.

Samtidigt var de delaktiga i återuppbyggandet av kloster och kyrkor. De var också med i utvecklingen av ett modernare och bättre utbildningssystem, framförallt inom de humanistiskt inriktade skolorna. Cosimo de Medici startade den platonska akademin som ägnade sig åt den stora grekiska filosofen Platons verk. Deras ledare Fieto Marsillo hade som mål att förena Platons idéer med kristendomen och skapa en humanistisk religion.

De var även långt framme i sin ekonomiska politik, för att sätta fart på ekonomin vidtog de två åtgärder. Första åtgärden var att införa en progressiv skattepolitik som innebar att de rika fick betala mer i skatt.
Andra åtgärden var att sänka räntan på sin egen bank, Medicis bank var ledande därför tvingades andra banker att följa Medicis räntesänkningar. Detta gjorde att allmänheten kunde låna mer pengar, nu ökade penningmängden i samhället. Allmänhetens ökade tillgång till likvida medel ledde till stora investeringar, en positiv multiplikatoreffekt sattes nu igång.

Medicis bank och dess konkurrenter ligger till grund för vårt moderna banksystem. Bankerna är en utav de bärande väggarna i dagen ekonomiska system, därför var familjen Medicis verksamhet mycket viktig för oss. På grund av sin makt inom bankväsendet och sin starka politiska roll kunde de bedriva både penning- och finanspolitik

Familjen Medici var väldigt liberala i s...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Familjen Medici

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-03]   Familjen Medici
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3396 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×