Filippinerna

8 röster
11207 visningar
uppladdat: 2009-09-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Jag har valt att skriva om Filippinerna för att jag alltid har varit intresserad av de många och små öarna i Sydasien. Att 7200 öar kan enas och bli ett land tycker jag är fascinerande samt att mycket av det vi kallar paradis finns där.

Landet är en blandning av vackra långa sandstränder, bördiga jordbruksområden och regnskogar som omringas av blått hav. Men i alla paradis finns det en hake. På Filippinernas öar finns det vulkaner som ännu är levande och aktiva.

Man hör dock inte så mycket av Filippinerna då de inte är engagerade i aktuella krig eller i den internationella försäljningsmarknaden. Pga. av det är landet ett relativt fattigt land. Filippinerna är det enda kristna landet i Asien vilket är också intressant.

Kort Fakta

Huvudstad: Manila

Invånare: Över 90 miljoner.

Officiella språk: Engelska, filipino och ca 70 andra stamspråk.

Medellivslängd: 70 år. 

Största stad: Quezon City

Statsskick: Republik

Valuta: Filippinsk peso (PHP)

Högsta punkt: Mount Apo (2954 m ö.h.)

Nationaldag: 12 juni

Religion: Katoliker 81% resten protestanter, muslimer mm. 

Filippinsk Historia

Landet har inte en lång historia i jämförelse med många andra länder, men sen historien började har den varit mycket händelserikt.

År 1519 seglade den berömde upptäckaren Ferdinand Magellan till kryddöarna i Sydostasien och hamnade på Filippinerna. Han dödades dock år 1521 i ett slag mot Lapu-Lapu stammen som var Filippinernas urinvånare.

Efter Megallan anlände fler spanjorer och Filippinerna skulle komma att bli spansk koloni fram till 1898. Då inleddes en frihetskamp av invånarna som ville bli självständiga och styra sig själva.

Emilio Aguinaldo var Filippinernas förste president och han utropade nationen som självständig den 12 juni år 1989, men huvudstaden Manila var fortfarande i Spaniens händer.

Efter det följde en lång period Amerikanskt inflytande. Spanien var i krig med USA och tvingades att sälja Filippinerna till amerikanerna.

Filippinerna var då alltså i USA:s händer fram till år 1946 då landet återigen blev självständigt, men tiden där emellan var alltifrån lugn. Ett världskrig väntade innan Filippinerna skulle få ro.

Japan anföll landet och senare intog de också Manila. År 1944 fick kriget en vändning då USA anföll landet och japanerna var tvungna att ge upp. Två år senare, den 14 juli år 1946 frigavs Filippinerna från amerikanernas händer blev självständigt.

Efter det följde det lugna år av demokrati tills Ferdinand Marcos kom till makten. Han var diktator mellan 1969 och 1986.

Idag styrs Filippinerna demokratiskt av Gloria Macapagal Arroyo sedan 2001.

Manila

Manila. Farligt, skitigt och fattigt. Få städer har så dåligt rykte som Filippinernas huvudstad. Här finns få öppna platser, få vackra byggnader, stan saknar ett riktigt centrum och man går lätt vilse. Beväpnade vakter vaktar butiker, banker, hotell och bostäder. Familjer lever på trottoarer och i fallfärdiga skjul längs Pasig River. Trafiken är intensiv och luften förorenad. Men de som turist måste man ha tålamod att ge Manila an chans. Då kommer man upptäcka människorna som alltid är lika vänliga, oavsett rika eller fattiga, alltid hjälpsamma.

I Manila bor nära 15miljoner invånare.

Det är billigt att shoppa allt från kläder till elektronik. Billigast av allt är nog dvd-filmer.

Manila ligger på den största ön Luzon.

Stöd meningar:

Ferdinand Marcos, diktator 1969-1986

Gloria Arroyo, president sedan 2001

Kultur: Blandat mellan asiatisk, amerikanskt, europeiskt beroende på olika historiska händelser.

Filippinerna, ett udda land i asien, europeér kan känna igen arkitektrur och traditioner mer än asiater.

Landet består av ca 7200 öar. ca 1000 st är bebodda.

Över 90 miljoner invånare, men befolkningen växer snabbt. De flesta lever i fattigdom och tillhör den romersk-katolska kyrkan. 85% har tillgång till rent vatten.

Varierat utbud av mat pga. de olika kulturerna som samsas i detta mångsidiga land.

Lätt att finna vildmarksliv och äventyr i de många nationalparkerna.

Elva huvudöar, störst är ön Luzon, norr. Där bor de flesta.

15 aktiva vulkaner. Inträffar ofta jordbävningar.

Det enda kristna landet i Asien.

Många av öarna i Filippinerna är små och bergiga och de skiljs åt av djupa oceaner. Naturen är varierad med alltifrån regnskogsklädda berg till långa vita korallstränder. Det finns cirka 50 vulkaner runt om i Filippinerna och ungefär 15 av dem är aktiva. Mount Mayon (2421 meter över havet) som är belägen på Luzons sydspets, är den mest kända vulkanen. Med sin nästan helt koniska form bildar Mount Mayon en mycket vacker siluett med sin rykande topp.

Dykning i Filippinerna

Filippinerna har varit en isolerad ögrupp under väldigt lång tid, detta har medfört att det finns många djurarter som utvecklats på ett säreget sätt. Forskare hävdar att så mycket som hälften av alla arter på Filippinerna är unika för landet. Till dem hör det Tarsiern (det filippinska spökdjuret) som lever på Bohol. Det marina livet är rikt med koraller, korallrev, sköldpaddor, haj-, val- och delfinarter. Tyvärr har en del av reven blivit förstörda genom dynamitfiske. Den filippinska regeringen har börjat arbeta mer aktivt för att skydda reven genom att införa marina naturreservat.

Klimat

Bohol

Klimatet är tropiskt med en genomsnittlig dygnsmedeltemperatur på 26-28 grader, men i bergen kan temperaturen sjunka till 6 grader. Vädret styrs till stor del av monsuner. Den sydvästliga monsunen ger regn i väst under juni till september, medan den nordostliga monsunen ger regn i öst under november till mars..

Historia och politik

Filippinerna är ett relativt ungt land om man räknar år av självständighet, men de första fynden av mänskligt liv som man hittat är 75 000 år gamla. De första fynden av den moderna människan hittades på Palawan och är 30 000 år gamla. År 1519 seglade Magellan, för att finna en väg till Kryddöarna men hamnade på Filippinerna. Misstaget kom att sluta i personlig tragedi för Magellan som dog i ett slag på Cebu 1521. Efter Magellan anlände fler spanjorer vilket inledde en lång period av spansk närvaro i landet. Efter den spanska "eran" följde en period av stort amerikanskt inflytande.

1946 blev Filippinerna självständigt, landets första president hette Manuel Roxas och många gator är döpta efter honom. Sedan självständigheten har Filippinerna i huvudsak varit ett demokratiskt land med undantag för perioden när Marcos regerade 1965-1986. Landets nuvarande konsitution antogs 1987. Landet styrs av senant och kongress enligt amerikansk modell, med val vart 6:e år. Sedan 2001 är Gloria Macapagal Arroyo president

Ekonomi

Marcos regim fick stora konsekvenser för ekonomin. Sedan 1990-talet har landet börjat att återhämta sig, och BNP har under senare år legat stadigt på 5-6 %. Landet går mot en ökad industrialisering men fortfarande livnär sig en mycket stor del av befolkningen på fiske och jordbruk. De viktigaste grödorna är ris, kokos, majs, socker, ananas och bananer.Eftersom det är svårt att hitta ett välavlönat arbete i Filippinerna har miljontals filippinare valt att flytta utomlands för att jobba och försörja sin fami...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://www.offsidetravel.com/philippines_short_sv.html http://images.google.se/imgres?imgurl=http://www.banknotes.se/_derived/Filippinerna.htm_cmp_axis010_bnr.gif&imgrefurl=http://www.banknotes.se/Filippinerna.htm&h=150&w=600&sz=11&hl=sv&start=56&tbnid=jjmL9uJmSwKtqM:&tbnh=34&tbnw=135&prev=/images%3Fq%3Dfilippinerna%26start%3D54%26gbv%3D2%26ndsp%3D18%26hl%3Dsv%26sa%3DN

Kommentera arbetet: Filippinerna

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2014-01-07

    Filippinerna har lång historia, men inte ur västeuropeiskt perspektiv...innan magellan kom till filippinerna hade redan muslimerna etablerats och inte endast det....filippinernas historia har nu blivit mer interessant eftersom man hittat t.ex. belten av rent och rå guld, beståande mer än 4 kg. Man upptäcker nu att FIlippinernas kunskap om Guld var "beyond of the rest of the world recognition"... om jag inte heller minns fel så såg magellan guld som bars av kvinnor och män på Filippinerna och kallade därefter filippinerna för "Gott tecken" därför de äntligen hade hittat ett ställe med en massa guld.

  • Inactive member 2014-01-07

    Filippinerna har lång historia, men inte ur västeuropeiskt perspektiv...innan magellan kom till filippinerna hade redan muslimerna etablerats och inte endast det....filippinernas historia har nu blivit mer interessant eftersom man hittat t.ex. belten av rent och rå guld, beståande mer än 4 kg. Man upptäcker nu att FIlippinernas kunskap om Guld var "beyond of the rest of the world recognition"... om jag inte heller minns fel så såg magellan guld som bars av kvinnor och män på Filippinerna och kallade därefter filippinerna för "Gott tecken" därför de äntligen hade hittat ett ställe med en massa guld.

Källhänvisning

Inactive member [2009-09-02]   Filippinerna
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58307 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×