Flerlagersprincipen

8070 visningar
uppladdat: 2014-09-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Klädsel under utevistelse

1.Vad är flerlagersprincipen (utveckla ditt svar)?

  • Flerlagersprincipen handlar om hur man ska klä sig, när man är utomhus eller inomhus och beroende på väder och miljö. Det finns flera förklaringar om flerlagersprincipen som säger olika saker, vissa säger att man ska ha fyra lager medans andra säger tre. Enligt mig så tycker jag att man borde välja kläder efter väder, alltså spelar det ingen roll om det finns en regel på hur många lager man ska ha utan man ska utgå efter vädret och miljön.

Lager 1 kallas även för "Det innersta lagret - Fukttransport" som då har som uppgift att transportera bort fukt från huden. Det vill säga, om man får fukt på huden eller nära huden så fryser kroppen och blir kylig. Lager 1 gör så att fukten transporteras bort till nästa lager så att den torkar snabbare, så att man blir varm om huden. Lager 1 består av ull, bomull och syntetfiber. Bomull är något som ej rekommenderas vid utevistelser eftersom att bomull binder fukt, vilket gör att det kyls ner så att det blir blött. Bomull är dock det vanligaste materialet i kläder. Men det finns även ett undantag, man kan ha på sig något över bomull, ett material som transporterar vidare fukt. Som tillexempel Fleece. Ull däremot fungerar ganska bra utomhus. Det kan bli lite blött men det värmer fortfarande även fast det kan lukta illa och så kan det börja klia så fungerar ull ganska bra utomhus. Syntetfiber är ett syntetfabiskt material då det innebär att man kan göra hur man vill med det, alltså att man kan designa det som man vill. Syntetfiber är bra på att ta bort fukt, dock så kan den gå ur funktion väldigt ofta då man måste behöva tvätta det. Men det är det bästa materialet enligt mig inom Lager 1.

Lager 2 kallas även för "Mellanlager - Isolering" har som uppgift att värma och isolera och även transportera vidare fukt vilket det lagret är bra på. Lager 2 behöver man inte alltid till skillnad från Lager 1 då man alltid behöver det. Dessutom finns det 2 sorters material i lagret då det är Fleece som kan vara med eller utan windstopper, och ull. Fleece är bra mot luften då den värmer, dock så kan den brinna ganska lätt så man måste vara försiktig om man är vid en brasa mer mera. Ull är ett naturligt material som värmer, och eftersom att det skapas lufthål i ull so isolerar luften så att den skapar värme. I detta lager så är det bra att ha en dragkedja då man kan dra ner den om det blir för varmt eller dra upp den då det blir för kallt, tar man av sig hela lager 2 riskerar det att det blir ännu åter kyligt i kroppen.

Lager 3 som även kallas för "Skallager - skydd" är till för att skydda mot vädrets makter så att säga, hård vind, regn och snö eller allt på en och samma gång, med mera. Dess material finns i flera olika sorters som ex gore tex som är ett vattentät material, men den släpper in vätan ändå lite då och då. Gummi, som är regnkläder, helt vattentätt men dock transporterar den inte bort fukt så jätte bra. Så om man rör på sig är det inte bra att använda dess typ av material då det skapar fukt. Om det blir för kallt så finns det i vissa klädesplagg ull i detta lager som gör att du håller dig varm om kroppen. Lager 4 som med andra ord kallas för "Ytterlager - Förstärkning" då den används under höst, vår och vinter. Den har som uppgift att värma extra, så när det är extra kallt ute är det riktigt bra att ha Lager 4 på sig. Materialtyperna är en dunjacka som värmer riktigt bra, eller ett till exempel är syntet som skapas till det materialet är till för, alltså en varm jacka.

  1. Varför bör man följa den när man klär sig för utevistelser?

    • Jag tycker att det är viktigt att följa flerlagersprincipen när man klär sig för utevistelser eftersom att det finns en stor regn för fukt och regn. Det beror på självklart ute, är man ute när det är varmt ute så är det inte så smart att ha på sig Lager 4 eller 3, kanske till och med inte ens 2. Men är det kallt ute och fuktigt så tycker jag att det är viktigt. Varför jag tycker att det är viktigt är för man dels inte ska behöva klaga på läraren att man måste ha uteidrott då man själv får bestämma vad man vill ha på sig - kläder efter väder.
  2. Hur ska du anpassa din klädsel under hösten efter olika väder, för att kunna prestera och inte frysa eller bli för varm?

    • Jag kommer dels se hur vädret kommer vara, och dels vad det är för aktivitet som vi kommer att köra. När man kör bollek tillexempel så blir man varm om kroppen, då kanske det inte är så bra att ha på sig Lager 3 eller 4 eftersom att dessa lager innehåller varma klädesplagg vilket gör att man blir otroligt varm om kroppen. Är det kallt ute så kan man ha en tjocktröja över kanske en annan tröja sen kan man ta av tjocktröjan när det blir för varmt. Men när vi har orientering däremot så kommer jag att ha på mig Lager 2 med tanke på att det lagret gör så att fukten transporteras vidare och man håller sig varm om kroppen och det är det man vill när man orienterar. Lager 2 har även fungerade materialtyper som är bra att ha mot fukt. Dess materialtyper är fleece och ull. Enligt mig så tycker jag att en fleece med windstopper är det bästa att ha eftersom att windstopper tar inte emot fukt eller något liknande utan den transporterar fukten vidare, dessutom så är binder den inte ihop små lufthål som gör att det blir ännu fuktigare, vilket är riktigt bra. Vi brukar oftast trots allt orientera i skogen. Då tycker jag att det är bra med kläder som transporterar vidare fukt med tanke på att man kommer vara svettig och det är väldigt fuktigt i skogen. På Teori och kompasskurs så kommer vi antagligen stå still mycket, vare sig det är ute eller inne. Är det inne så ska man inte direkt ha på sig en dunjacka så att säga, utan jag tillexempel hade haft på mig mina vanliga kläder, ex en tröja och jeans. Vi kommer ha kursen vecka 39 vilket betyder att det är under oktober/november, då är det höst/vinter vilket innebär att det är kallt. Så även om man är inomhus så borde man åtminstone ha på sig en tröja till för att då inte bli så kall. Är man utomhus så borde man ha på sig lite tjockare kläder. Jag hade nog haft på mig Lager 2 och 4. Varför jag väljer att ha dessa lager är för att dessa lager värmer och isolerar, står man still mycket så blir man kall om kroppen så det är nog bra att ha någonting som gör att man håller sig medelvarm, inte för kall och inte för kall helt enkelt!
  3. Hur ska du klä dig då du ska promenera under vinterförhållanden?

    • Det beror på, jag kan klä mig på olika sätt beroende på hur kallt det är. Men oftast är det bra med mössa och vantar samt halsduk och Lager 4. Varför det är bra är för att det håller hela kroppen varm, om man fryser om öronen tillexempel är det bästa sättet att ha mössa då den ger öronen värme. Dessutom så kan man frysa i hela kroppen om öronen fryser, då det kan sticka till lite då och då ibland. Händerna tycker jag att de aldrig borde vara kalla då om händerna är kalla blir hela kroppen kall!

Det är jobbigt att inte kunna värma sina händer på något sätt då man kanske fryser och vill värma sig, därför tycker jag att vantar är bra att ha. Halsduk är också någonting som rekommenderas då den håller ansiktet och halsen varm, det är också något viktigt för man vill inte vara kall om ansiktet, inte sant? Sist men inte minst så tycker jag att en dunderjacka är bra att ha då den skyddar hela kroppen mot kylan, för man vill självklart inte gå runt och...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://www.woolpower.se/kla-dig-ratt/flerlagersprincipen/

Kommentera arbetet: Flerlagersprincipen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2014-09-29]   Flerlagersprincipen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59436 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×