Förintelsen

12 röster
22186 visningar
uppladdat: 2005-12-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Judarna har genom tiderna blivit trakasserade och blivit illa behandlade. Först var det egyptierna som använde dom som slavar och fick jobba till döds, på den tiden var en gris mer värd än 3 slavar (slavar = nästan alla dåvarande judarna i Egypten). Sedan blev judar förföljda av kristna kyrkan. Deras orsak var att de skyllde Jesus död på dem. De ogillade dom också judarna för att de inte erkänner Jesus som Messias. Det är sådana här saker som smutsade ner judarnas rykte. Man skyllde också sjukdomar på judar, att det var dom som smittade fint kristet folk. Det finns fler saker att skriva om som har förstört judarnas rykte, men det här är nog dom mest kända.

Men judarnas värsta fiende var nog Adolf Hitler. Aldrig har man sett en sådan rasisms mott någon. Han var nära att utrota ett folkslag, tänk dig hur mycket makt endast denna man hade. Han var orsaken till 6 MILJONER döda judar. Och då räknar man inte krigsoffrerna. Adolf Hitler föddes den 20 april 1889 i Braunau i Österrike. Han fick byta skola på grund av at han hade svårt att anpassa sig. 1907 flyttade han till Wien där han skulle bli en konstnär. Som konstnär fick han träffa en del människor, många av dom var radikalt nationalism och antisemitism. Han blev en övertygad nationalist och antesemit. Här är några slutsatser hur han tänkte på den tiden:
1. Han lärde sig att förhärliga krig och erövringar.
2. Det vackraste människor kunde göra var att gå i krig och erövra främmande länder och folk.
3. Fred var farligt för mänskligheten.
4. Fred fördärvade människan och gjorde dom svaga.
5. Tyskarna var överlägsna alla andra folk. Tyskarna var herrefolket och andra folkslag kunde endast vara slavar åt dem.
6. Ett politiskt parti som hade något att säga till om skulle locka miljontals människor. Det måste behärska konsten att göra propaganda. Det politiska partiet skulle täppa till munnen eller t o m mörda alla politiska motståndare. Partiet var tvunget att kunna föra folkmassan dit man ville.
7. Judarna var fruktansvärda och han hatade dem väldigt mycket.
Detta är de tankar som boken ”MEIN KAMPF”, som Hitler kommer att skriva senare i sitt liv, baseras på.

1913 åkte han till München för att slippa Österrikes värnplikt. Men han lyckades bara komma undan ett år. För 1914 åkte han till västfronten, där blev han ordonnans (brevbärare inom krigstermen). Han blev uppgraderad till Korpral innan krigets slut. han fick tre olika medaljer för sina ädla insatser under kriget: Järnkorset av andra klass och sedan av första klass, som då var mycket ovanligt för en korpral. Hans insatts enligt armen var klassad som tapperhet. När kriget var över kände Hitlers sig sviken av den tyska regeringen. Han tyckte att det var ett svek mot soldaterna att kapitulera och gå med på Versailles avtalet. Det slöt tyskland med dom allierade landen. I det stod det att hela tyska armen ska upplösas. Tyskland fick bara ha en arme på 100 000 man, inga krigsflygplan heller. Men inte nog med det, franska armen tog över Ruhrområdet där många tyska industrier låg. Tyskland var också tvungen att betala sina skulder för kriget. Så dom gjorde mer pengar. Detta gjorde så inflationen steg något enormt, det kostade flera miljarder mark att bara köpa ett A4 papper. Barn lekte med sedelbuntar som klossar för det var biligare. Det var ungefär 6 miljoner arbetslösa på den tiden. Detta var Hitler enormt sur på tyskarna efter det här. Men efter kriget började han också övervaka några av dom radikalt nationalismpartierna. 1919 var han med på ett av mötena i en öl källare med ett tjugotal lyssnare i München för ett parti som heter Deutsche Arbeiterpartei, DAP (det blivande nazistpartiet). Där började han predika om judarna. Hur det var deras fel att dom förlorade första världskriget.

Under första världskriget så fick dom tyska medborgarna välja mellan att betala ett visst antal marker eller skicka sina söner ut i krig. Många av judarna på den tiden hade fabriken och hade hyfsade liv så dom betalade sig ur kriget. Och det var orsaken att dom förlorade första världskriget enligt mig, dom hade för lite man på fronten för att kunna vinna över dom allierade trupperna. Och Hitler som Älskade! sitt land blev självklart helt galen av denna förlust. Och när han stod i den där källaren lyckades han övertyga ett par personer att han hade rätt. Han blev snabbt invald i deras parti och blev snabbt ordförande inom partiet. Han bara fortsatte att predika om hur tyska människor var den överlägsna rasen, dom var arier, dom hade rent blod.


. Alla andra raser skulle vara slavar för det germanska släktet. Enligt Hitler skulle man vara mellan 170-180 cm lång, ett par centimeter kort ljusblont hår, och kristall blåa ögon. Många vet inte att nazist märket på deras flagga är en gammal germansk symbol som användes av många forntida folk. Hitlers val av färger är också en sorts symbol för det ariska ursprunget. En snabb förklaring om namn: nazister förkortar man till arier, arier är samma sak som german (ordet betyder tysk). ”Arierna” ansåg att judarna var den svaga länken i mänskligheten. Det var dom som förde hit sjukdomar och det värsta som finns är inte att se en ”neger” utan en blandning av en svart och vit människa. Det straffades med dödsdomen. Hitler hade gjort en rang ordning hur folkslagen skulle vara: arier var den starkaste rasen. Sedan kom fransmän, valloner, italienare, spanjorer och slaver i rangordning. Underst låg “råttmänniskor” (judar, zigenare och svarta).

Men tillbaks till Hitler framgångar: när han var runt i öl källare runt om i München så kom det bara fler och fler och lyssnade på vad Hitler hade att säga. Fler och fler gick med i hans dåvarande parti Nationalsazialisches Deutsches Arbeiterparti. Men jag tror jag vet varför så många gick med Hitler. På den tiden var många arbetslösa och sura på grund av förlusten av kriget. Men Hitler sa att han skulle minska arbetslösheten och straffa de som var skyldiga till första världskrigets förlust, Judarna. Och Hitler kunde snacka, han lindade in allt i silke så dom inte skulle känna den vassa kniven inlindad i silket. Tänk dig tillbaks till deras val. Du har inget jobb eller om du har ett har du ett skit dåligt jobb, du är fattig. Och sen står en person och berättar hur han kan hjälpa dig att lyckas i världen. Sedan visar han att det är judarnas fel att det blev så här fattigt. Dom flesta judarna blev inte direkt fattigare efter kriget. Det var dom fattiga som blev fattigare. Men tro mig alla judar var inte rika men dom flesta var framgångsrika och hade hyfsat med pengar. Så fler och fler anslöt sig dit och Hitler fick bara mer och mer makt. 1920 slutade Hitler i armen, han hade tillräckligt med politik på hjärnan. Hans kapten angås att Hitler var galen, enligt mig var han det första smarta människan.

Men att vara partiledare var inte nog utan att han ville ha mer makt. Så han planerade en stadskupp. I slutet av 1921 så försökte Hitler ta makten genom att ta med sitt parti på cirka 9000 man. Dom marscherade ner på Münchens gator, men blev stoppade av 100 beväpnade poliser. 16 av Hitlers anhängare dog och Hitler ställdes in förrätta i en domstol. Man tror att Hitler skulle dömas till döden fast han omvandlade domstolen till en predika som han ledde. Han dömdes till 5 års fängelse, men släpptes efter 9 månader. Under sin fängelsetid blev han bara mer motiverad för sin sak. Han skrev boken Mein Kampf (Min Kamp). Denna bok är nazisternas bibel, deras heliga bok. Där står det exakt vad nazismen handlar om, den boken ska alla läsa för att fatta vad Hitler menade. Jag har tagit ett citat ur boken för att vissa hans avsky mot judarna:

”Juden förblir den han är, han biter sig så hårt fast att han inte kan fördrivas ens med våld. [...] Han är en parasit, en snyltgäst som likt en skadlig bacill utbreder sig mer och mer, så snart han finner en gynnsam jordmån. Hans närvaro får samma följder som parasitens; där han uppträder, dör värdfolket förr eller senare ut.”

Adolf Hitler: Min kamp, Del 1, 1925: e

Han skrev också i sin bok hur revolutionen skulle gå till:
1. Ta kontroll över Tyskland och rensa landet från vad han tyckte var ”lågvärdiga människor”.
2. Riva upp Versaillesfördraget och göra Tyskland till Europas starkaste makt.
3. Han skulle i ett enda krig krossa Sovjetunionen och förvandla detta väldiga rike till en koloni, bebott av slavar.
4. Han skulle skaffa Tyskland ett stort kolonivälde.
5. I generationen efter hans död skulle Tyskland krossa USA.


När han väl hade kommit ur fängelse hade han blivit utkastad ur sitt parti, fast klättrade snabbt tillbacks. Han lovade nya arbeten och han sa att den tyska Inflationen aldrig skulle upprepas. Nazisterna skulle återställa ordning och reda i landet. Hitlers Nazistparti steg snabbt. Han skapade också sin livvaktsstyrka vars uppgift var att skydda honom, SS-trupperna. Dom trupperna spelade stor roll under det kommande andra världskriget. Ledaren för dom blir en av andra världskrigets bästa soldat, Heinrich Himmler. Han kommer att bli en av dom mäktigaste männen efter Hitler. Han skapade också SA-trupperna och deras uppgift var att sabotera Hitlers politiska motståndares möten. Dom stod över lagen och kunde i praktiskt taget göra exakt vad dom kände för. Valet år 1928 fick nazisterna 2,8 procent av rösterna. Men valet 2 år senare fick dom hela 18,3 procent av rösterna. Han fick 230 ledarmöten av 608. Nu hade dom 107 ledamöter i parlamentet. Nu slogs Hitler bara om presidentposten. Han stod emot 84-årige Paul von Hindenburg. Hitler förlorade visserligen men vad mycket av folkets förtroende. Inför nästa val så reste Hitler runt i 50 städer på mindre än en månad. Hans kampanjs anordnades av Joseph Goebbels, det är samma man som var ledare för SA-trupperna. Det var hans mannar som saboterade stora delar av Joseph Goebbels kampanj. Han bildade då Gestapo, Hitlers egna poliser. Deras uppgift var att trakassera judarna så gott dom kunde. Dom var som gudar inom folket. Innan kunde säga emot dom. Dom spelade stor roll inom förintelsen. Men våren 1932 så förlorar Hitler två val om presidentposten. Men när riksdagsval några veckor senare så vinner nazistpartiet och blir tysklands största parti med 37,4 % av rösterna. Men ett par månader senare åker tyskland tillbaks till 33,1 % vid nästa riksdagsval. Men ett par månader senare 1933 30 januari så blir Adolf Hitler Kansler i tyskland och nu börjar judarna frukta de närmaste åren. Nu kunde han göra egna lagar, som en t.ex. Att alla zigenare, utvecklingsstörda och färgade tyskar skulle bli tvångssteriliserade. En av många kommande lagar. Det första koncentrationslägret byggdes 20 mars, 1933 och låg 16 km nordväst om München. Först skickade Hitler dit kommunister, socialdemokrater, fackföreningsmedlemmar. Men han skickade tillbaks dom efter ett tag. Efter dom hade blivit torterade så skickades dom tillbacks så dom andra skulle blir rädda och backa. 1933, 14 juli bestäms det att NSDAP (Tyska Nationalsocialistiska Arbetarpartiet) är det enda tillåtna partiet i tyskland.

Hitler var inte en dum man, han var smart. Han frös ut judarna en bit i taget. Det första han gjorde var att ta bort judiska advokater, läkare, affärer. Sedan fortsatte han genom att stänga ute judar från statliga jobb. Sedan brände han böcker av judiska författare och dom som talade emot nazismen. Inte nog med det, judar blir också utestängda från kulturella aktiviteter (teater, opera, museum). Men detta var bara under 1933, detta skulle pågå i 12 år till och det skulle bli värre. Alla lagar blir gradvis värre och värre som t.ex. lagar som förbjuder äktenskap mellan tyskar och personer av främmande raser och defekta personer av tyskt blod.
Tillsluta hade Hitler skapat över 400 lagar mott främmande raser under bara 30-talet.

Men den 2 augusti 1934 dör Paul von Hindenburg av naturliga skäl, sin ålder. Och bara 17 dar senare stiger Hitler fram och tar tronen. Och uppropar sig som ny president, eller Führer över det tredje riket. Nu börjar det riktiga våldet mot judarna. Nu är Hitler tyskland diktator. Nu när han har den totala makten börjar han arbeta åt folket till en början.

Nu började han bygga koncentrationsläger. Dit skickade han dom homosexuella, handikappade och asociala. Han föser också ihop judarna till vissa delar av städerna så han kan hålla koll på dom. Han sänkte arbetslösheten från 6 miljoner till 1,7 miljoner. Nu hade han verkligen folket med sig. Nu började han sakta driva bort judarna och övertyga nästan hela tyska befolkningen att alla judar ska dö och alla lägre raser ska lyda dom. Folket lyssnade självklart på han. Killen löste liksom deras pengar problem. Han förbjöd också att man inte fick importera valuta. T.ex. Du får inte växla mark till dollar i tyskland och du får inte ta med pengar ut ur landet. Han löste det så lätt. Men mitt under början av förintelsen hade dom Olympiska Spelen, 1-16 augusti 1936 i Berlin. Man kunde se tyska nazistflaggor hänga överallt. Något jag förvånade mig över var att det fanns svarta och judar med i spelen. Tänk dig där fattade folk inte det minste om vad för planer Hitler hade för judarna.


Nu började han utrusta en ny arme. Enligt Versailles avtalet fick tyskland bara ha 100 000 soldater och inga krigsflygplan, detta struntade Hitler fullkomligt i! Men medans han byggde sin arme så slöt han avtal med Frankrike, Italien, och Polen. Och sa jag håller avtalet och skakade hand med dom men tänkte, vänta ni bara. Han höll sina löften till länder så gott han kunde ända tills han kände för att invadera de länderna. Hitler skapade nog den mest storslagna armen genom tiderna. Hans soldater hade en enorm disciplin, uthållighet, kunskap som vapen, krigsföring och så vidare. Man kan jämföra hans ss-trupper med dagens specialtrupper som t.ex. Navy seal (U. S. A.:S Specialtrupper) men det finns inte många av dom fast det fanns flera kompanier av ss-trupper och sa-trupperna. På alla ställen under kriget där man slogs på lika villkor vann Tyskland alltid!


Men allt efter som dör judarnas liv bit för bit. Tänk dig att Hitler tvingade alla judar att byta sina namn till Sara för flickorna och Israel för männen. Men den 28 oktober deporterades cirka 17 000 judar med polsk bakgrund till Polska gränsen. Polen på den tiden var fullt av judar, cirka hälften av befolkningen där var judar. Men konsekvenser av det skulle bara drabba judarna mer.

Kvällen och natten mellan 9-10 november, 1938. Också kallad kristallnatten. Det börjar förmiddagen 7 november i den tyska ambassaden i paris. En judisk 17-åring skjuter en tysk legationssekreterare. Hans föräldrar var en av dom 17 000 som blev deporterade och han ville hämnas. Men blev en katastrof, den natten brändes 100- tals synagogor över hela tyskland, tusentals affärer förstörs. Ett par hundratal judar dör och tiotusentals sattes i koncentrationsläger. Sedan skylls detta på den judiska befolkningen och dom tvingar dom att betala en miljard marker i skadestånd och sedan skulle dom städa upp efter upploppet. Et kallas kristallnatten på grund av allt krossat glas som låg på gatorna.
– När man titta ut på en gata så såg man bara en massa glasskärvor spegla sig i solen säger en överlevarna. Denna natt var början på döden för judarna.

Andra världskriget börjar den 1 september när tyskland invaderar polen. Och trupperna skjuter präster, akademiker och judar. Dom svepte genom polens trupper. Polens stolthet i armen var kavalleriet som hade sablar (en sorts böjda svärd) som red rakt mott dom tyska soldaterna som mejade ner dom med sina kulsprutor. Polska försvaret hade inte en chans mot den överväldiga tyska armen

Tre veckor efter världskrigets utbrott lade säkerhetspolisens chef Reinhard Heydrich fram riktlinjerna för SS-enheterna i Polen. Judarna skulle samlas ihop i stora ghetton som förberedelse för den slutliga lösningen. I oktober 1939 deporterades de första judarna från Österrike till ghetton i det ockuperade Polen. Det är i samband med upprättandet av ghettona som det görs obligatoriskt för judar att bära den gula Davidsstjärnan. Detta skulle också sprida sig till tyskland och tysklands ockuperade länder.

Från början vad det bara små delar där judarna fick bo, vissa fick bo kvar vissa inte, men när man drev ihop alla i en del av staden istället för flera så fick alla flytta. Det bodde kanske 15 eller fler människor i ett rum. Det var överfullt i gettona och dom fick väldigt lite mat. En bantande människa idag äter cirka 1000 kalorier om dan, tyskarna gav judarna bara 200 om dan. Dom levde under omänskliga omständigheter. De fick inte läkarhjälp heller, inte för de inte hade läckare utan för dom fick inga mediciner. Detta gjorde så hälften av dom 6 miljonerna judarna som dog under andra världskriget dog av sjukdomar som tyfus, man dog också av hungersnöd. Vissa fick arbeta på tyska fabriker andra fick bara va i gettot. Man blev också inskriven så tyskarna visste exakt vilka dom hade i sina getton. Detta skulle hjälpa utrotningen av dom. Alla sortens av religiösa aktiviteter vad olagliga och alla som var med sköts ihjäl. I gettot bestämde Gestapo polisen eller SS som bestämde där. Ingen av judarna kunde säga emot dom. Dom brukade gå på gatorna och gatorna tömdes när dom kom. Alla fruktade dom som döden. Men när man började röra ut alla judarna ur gettona så försökte judarna gömma sig, men det var bara ett par få som klarade sig. Efter dag när dom har rensat allt och skickat iväg judarna, gick dom systematiskt igenom husen ett för ett och letade överallt. Såg dom en jude så fick han dö på plats. Gettot i Warszawa var ett av dom största gettona under andra världskriget. Inuti gettot hade varje människa 7,5 kvadratmeter per person, det är en garderob. Tänk dig att ha så lite plats, tänk dig att du bara får röra dig i en garderob. Men det var vardagen för judarna i gettot. Tänk dig alla barn och andra människor som dog. Om du har ett litet syskon kan du ta en titt på henne. Jag har en 4-årig lila syster och skulle inte kunna fatta att hon visste att hon kunde dö nästa sekund. Själv tycker jag att nazisterna vad dom VÄRSTA svinen i världshistorien. Jag har läst mycket historia och aldrig har jag läst om något sånt här. Det var tortyr att låta dom leva i gettona. Jag tar ett citat ur boken om detta må ni berätta:
Bendzin, 1942. Kapten Franz Polter från Breslau samlar de judiska barnen kring sig och gallskriker: Ni vill ha kriget! Vi ser oförstående på honom. Ett sexårigt barn vågar sig fram och säger: Nej, farbror SS. Vi vill inte ha kriget. Vi vill ha lite bröd.

Det fanns ju judar som förrådde sina egna. Dom kunde få jobb som poliser i gettot. Och många gav ut namn på judar som hade gömt sig undan nazisterna. Dom som gav information blev särbehandlade och fick mer mat och leva lite bättre än dom andra. Fast tänk dig när dom skulle skicka iväg judar till koncentrationsläger så står en jude där och delar in sina kamrater i olika led. Ett som kommer att dö och ett som ska få leva lite längre. Förstår inte hur man kan göra något sådan mot sina gamla vänner. Det är något som jag inte förstår mig på.

Folket i gettot försökte göra uppror ibland, men lyckades aldrig fly. Som Warszawas uppror i gettot! Efter att över 260 000 judar har blivit ivägskickade så insåg dom kvarstående medlemmarna av motståndrörelsen att avd var tvungna att göra något innan det var deras tur att åka. Den 18 januari 1943, när tyska soldater deportera dom sista judarna i gettot möttes dom av direkta attacker och eldgivning och fick förluster. Dom lyckades få ihop cirka 6000 judar men dom var chokade av de oförväntade attackerna. Tyskarna lämnade gettot ifred ett par månader, det blev en fristad för judarna under den tiden.
Men judarna hade bara ett hundratal revolvrar, ett par gevär och ett maskingevär. De hade tillgång till många granater och hemgjorda bomber. Judarna var 800 män och kvinnor som gömde sig över hela gettot i väntan på det oundvikliga. 19 april, 1943 började uppropet igen, tyskarna hade stridsvagnar och ett klart övergrepp men rebellerna stred tappert tillbaks. Och tyskarna var tvungna arr dra sig tillbaka och byta teknik. Dom bombade dom med artilleri och luftangrepp. Efter 6 dar skrev en av upprors ledarna:
”En sak är klar. Det som har hänt är klart över våra djärvaste förväntningar. Tyskarna har flytt 2 gånger. (…) våra förluster är minimala”. Sedan började tyskarna tända eld på ett hus i taget och tvingade dem tillbaka. Men striderna i gettot fortsatte i 4 veckor. En av de överlevande motståndsmännen skrev:
”vi slog tillbaka, det gjorde der lättare att dö och vårt öde blev lättare att bära”.
Tyskarna dödade alla överlevande och förstörde resterna av gettot. Men alla motståndförsök i förintelseläger som gjordes under den tiden var båda modiga och galna. Det gjordes 3 stycken motståndsförsök till.

Ett i Treblinka 2 augusti, 1943, fångar anföll vakterna medföremål som yxor, spadar och till och med sina egna händer. Dom tände eld på sina lägerbyggnader och många av de 700 fångar han fly. Alla greps snart och dödades, knappt 100 överlevde revolten. Den andra är i Sobiborrevolten i oktober samma år. Det var den mest planerade och organiserade revolten av dom 3. Dom lyckades döda några av dom berömda SS soldaterna, 550 fångar fanns i lägret och 320 av dom kunde fly under attacken. 170 greps och dödades. 48 överlevde kriget ut och resten tror man att dom har dött. På grund av denna revolt så lades lägret ner. Den tredje revolten var i Auschwitz-Birkenau, i oktober 1944. I denna revolt sprängde man stycken krematorium (där man brände dom döda judarnas kroppar). Det var ett par kvinnor som hade lyckats smuggla in sprängmedel. Man tror inte att någon överlevde upproret . men efter händelsen så bestämde sig Himmler för att förstöra återstående gaskammare och krematorium.


Det här är ett av många vakttorn som fanns i Auschwitz. Där stod vakter och sköt på de fångar de tyckte misskötte sig. Men det hände också att de sköt utan anledning för "skojs" skull.

Och sedan när tyskarna kom och berättade och arbetsläger och koncentrationsläger så värkande det som en dröm för judarna. Tyskarna talade om rena kläder och sängar, mer mat och så vidare. Judarna ville åka ditt till en början. Det måste jy vara bättre än gettot tänkte dom säkert. Dom åkte ditt i primitiva transporter, såsom godståg eller
lastbilar, till lägret där de hörde hemma. Transporterna var mycket brutala. Godstågen var överfulla och dom hade inget vatten eller någon mat. Många dog av hetan och uttorkade snabbt där inne. Ibland tog det cirka 48 timmar i godsvagnen att nå sitt mål. Dom blev slagna, skjutna för vad som helst. Judar berättade hur det var, dom sa: Det fanns inga regler att leva efter, man visste inte om vad som var rätt och fel. För det fanns inget heller. Du kunde bli skjuten när som helst. Man visste aldrig. Ibland för man bara jobbade lite långsamt. Tänk dig att behöva tänka på vad enda sak du gör, men ändå inte. Dom visste ju inte när det skulle hända barra att det kan hända. Tänk dig att gå i fruktan varje dag, varje minut, varje sekund…
Du hade väldigt få alternativ att välja på, du kunde dö på olika sätt, men man kunde aldrig bestämma hur själv. Det var tyskarnas jobb, du kunde arbetade tills man stupade, svält till döds eller mördades, i enorma gaskammare. Till och med i vissa läger hade man tillräckligt med arbetskraft så där sköt man dom så fort dom kom ut ur godsvagnarna. Man kunde inte få plats med dom i koncentrationslägerna


Hela lägret omgavs av strömförande taggtrådsstängsel med flera tusen volt. Varje dag var det fångar som begick självmord mot stängslet för att få slut på sitt helvete
.
Den första januari 1940 börjar utrotningen. Man försöker gasa ner mentalpatienter både tysk och judiska. Det sker tyska sjukhem. Bara 3-4 månader senare har tyskarna ockuperat Danmark, Belgien, Norge, Holland och Frankrike. Nu hade tyskland nästan hela Europa. För dom kvarstående landen hade gått med han eller var neutrala förutom Storbritannien och Sovjetunionen. Men det är dom två länderna som kommer rädda världen från Hitler. April samma år inrättar SS-chefen Himmler ett koncentrationsläger, nog det mest kända under andra världskriget, koncentrationslägret Auschwitz. Samma år stängs gettot i Lodz och Warszawa från yttervärlden. 1941 byggdes Auschwitz 2 för att alla judar skulle få plats. Men du när dom hade attackerat judarna gick dom på dom andra raserna. 22 mars, 1941 zigenare och färgade barn får inte gå i tyska skolor. 22 juni, 1941 gör Hitler det största misstaget han kan göra och det är en av konsekvenserna till att Hitlers Förlorade Andra Världskriget. Han gick in i Sovjetunionen! Einsatzgrupper slaktar hela Östra Polen (det var sovjetunionens område tidigare) på judar och andra raser. Samma dag säger en av dom stora nazistledarna Robert Ley, vid ett tal i Breslau:
”Juden var och förblev vår oförsonlige fiende som gjorde sitt yttersta för att vårt folk skulle upplösas så han kunde härska. Därför måste vi kämpa tills han är förintad, och vi kommer att förinta honom! Vi vill vara fira, inte endast i det inte utan även utåt!”

Riksmarskalk Hermann Göring ger SS fullmakt att lösa judefrågan! Med andra ord ska dom utrota dom på ett eller annat sätt! 1 september samma år ska alla tyska judar från 6 år ålder ha en gul davidsstjärna på sina kläder så man ser att dom år judar. Senare 29-30 september blir 33000 judar mördade av ett Enisatzkommando i babij jar-ravinen. Sen blir också judarna förbjudna att emigrera till tyskland. Sen kom den första mas gasningen av judarna, 8 december i förintelselägret Chelmano i polen. 11 december förklarar U.S.A. krig med tyskland. Nu börjar det riktiga kriget enligt mig, innan har det varit en utrotning på alla håll. Sen nästa år på en konferens, i en förort i Berlin ska man lösa en fråga, slutgiltiga lösningen av jude problemet. Närvarande är ss säkerhetschef Reinhard Heydrich och ett antal höga nazitjänstemän.


15 februari, 1942. Judarna i en transport dödas av Zyklon B-gasen i Auschwitz. Därefter fortsätter massgasningarna i Auschwitz-Birkenau (Auschwitz 2) och fortsätter i stora massor. Tyskarna tog fångarna till en kammare och gav dom tvål och sa tvätta er rena. Judarna blev jy behandlade som smuts redan från början så dom gick på finten. Men efter ett tag fattade judarna vad som verkligen hände där. Men alla judar var inte i koncentrationsläger, utan vissa var kvar i gettona där Hitler bara kom på fler regler mot dom. T.ex. 12 maj år 1942, tyska judar får inte besöka ”ariska” frisörer. Sen visade han att det var han som bestämde genom att tvinga alla judar i hela väst Europa måste bära Davidsstjärnan. Han sätter en lag som säger att judar inte får gå i skolan överhuvudtaget. Tidigare fick dom i särskilda skolar med bara judar. Men inte nog med att judarna hade det hårt redan innan Himmler låter dr Carl Clauberg experimentera på fångarna i Auschwitz. Senare medelbar dr Carl Clauberg Himmler att han ska åka till Ravensbrück och sterilisera judiska kvinnor. Vid det har laget började judarna fylla gettona och koncentrationslägerna, så Himmler tänkte ut sen sista utvägen för att sluta denna cirkel av utrotning. 15 juli kommer dom första holländska judarna till Auschwitz, efter dom så skickades judarna Norge. Sen hade fransk polis hittat 13 000 judar och var av 9000 skickades till Auschwitz (enligt mig så måste dom där lägrarna vara fulla för länge sedan). Den 19 juli samma år säger Himmler att alla judar ska vara utrotade i Polen innan slutet av året. Senare började man massdeportationen av Warszawa gettot där det fanns cirka 400 000 judar där. Men den 17 december säger dom allierade trupperna att alla som dödar judarna kommer att straffas efter kriget! Härifrån Hitlers framgångar sluta. 2 februari, 1943: tyska styrkorna blir besegrade av sovjetunionens arme vid stalingrad. Och tyskarna är tvungna att retirera tillbaks och dom ryska styrkorna bara fortsätter att trycka på mott det nu tyska försvaret.

Men det stoppade inte dom ifrån att fortsätta utrotningen. 26 februari skickas dom första zigenarna till Auschwitz. Dom fick inte bo med dom vanliga judiska fångarna, utan blev special placerade i speciella baracker. Himmler bygger till och med 4 stycken nya krematorier med gaskammare under 22 mars till 25 juli. Dom byggdes av fångarna. Enligt mig är det ironiskt, dom grävde sina egna gravar kan man säga tragiskt nog. 8 juni samma år skickas 3000 barn och deras mödrar från Holland till lägret Sobibor. Så fort dom klev av transporten så blev dom tagna till gaskammarna, det var det sista man såg av dom! Konstigt nog så förbjöd Hitler en sak som bevisade att hans makt började svikta. 11 juli förbjuder Hitler att den ”slutgiltiga lösningen av judefrågan” inte få nämnas offentligt. Han kanske tog dom allierades tog på allvar. Ännu ett bevis på att Hitler började misslyckas med sitt mål är att mellan 1-2 oktober samma år sätter ockuperade Danmark med en räddningsaktion för att rädda judarna i Danmark. Men Hitler är en mystisk man, eftersom hans trupper drar tillbaks från sovjetiska trupperna så ockuperar han ändå Ungern och börjar deportera judarna därifrån. Men det som skulle bli Hitlers slut bestämdes fast 6 juli, 1944, D-dagen. Dom allierade trupperna landstiger i Normandie. Detta såg några officerare sin chans att avsluta kriget istället för slås mot två övermäktiga arméer. Dom försöker döda Hitler men misslyckas och blir avrättade. Deras plan var att ta med en tidsinställs bomb i en väska och ställa den vid Hitler så det bara fanns små bitar av han sen. Fast ett bordsben räddade honom. Om dom hade ställt bomben på andra sidan bordsbenet hade Hitler dött och kriget varit över. Men istället klarade han sig med ett par brutna ben och en lätt hjärnskakning. Men nu var Hitler slut, röda armen befriar förintelselägret Majdanek i juli. Men Hitler svarar med att döda alla zigenare i Auschwitz. Han gasar ner 2897 zigenare över bara en natt. Men i november upphör gasandet av Zyklon B-gas i Auschwitz. Detta var en följd efter uppropet i Auschwitz några veckor tidigare.

Nu är årtalet 1945, krigets slut närmar sig och det känner Hitler och hans anhängare. SS trupper tar fångarna från Auschwitz och går dödsmarscher (dom går tills dom dör bokstavligen) mott Tyskland. Detta händer 17-18 januari och bara 10 dar senare befriar röda armen Auschwitz. Det var ett av dom första Auschwitz lägrerna som befriades. Efter det blev resten av koncentrationslägerna befriade alla allt eftersom. Jag har hört kommentarer av gamla britter och amerikanare om hur judarna såg ut när dom kom till lägren:
- Det var bara skinn och ben på stackarna.
– Vi gav dom vår proviant fast dom fick inte äta det för dom skulle förmodligen äta sig till döds då sa läkarna.
– Jag gick in i en av barackerna och såg bara hur det stank död! Jag har varit med om mycket men den lukten sitter kvar i mig än idag!
- Man såg hur tyskarna hade bränt en del av lägrerna innan dom kom åkte därifrån, dom hade försökt skjuta några fast insåg väll att deras ammunition skulle ta slut.
- Jag fick tårar i ögonen när jag såg vad dom stackarna har behövt uppleva.
– Jag saknar ord för detta läger.

Kapten för en amerikansk fallskärmstrupp som just har nått ett av lägrerna säger så här:
- Detta var bara en dröm för soldaterna först. Många säger att nu förstod dom varför deras kamrater har dött och varför dom kämpade för. Tidigare hade dom får höra att tyskarna dödar judar fast inte på det här sättet. Detta gav minna mannar ett gott samvete för vad dom har gjort för dessa människor.

Inte långt efter går Hitler ner i en bunker med sin fru Eva Braun. Och skjuter dom båda, Hitler ingås vad som hade väntat honom när dom allierade arméerna kom. Han insåg sin förlust och skulle hellre dö än kapitulera. Hitler dog april 30 1945.
7 maj kapitulerar den krossade tyska armen och morgonen 8 maj så är striderna över. Kriget var äntligen slut. Man räknar att cirka 6 miljoner judar har dött. Hälften blev dödade och hälften dog av förhållandena.

Men under den här tiden så fanns det många som dog för judarna. Alla tyskar lyssnade inte på Hitlers propaganda. Utan vissa stod emot. Dem flest dödades! Här är några av dom som offrade sig för judarna:
Hugo Armann, tysk soldat.
Han var menig i Hitlers arme, han blev placerad i en av vitrysslands städer. Där hjälpte han fångar från ett lokalt getto att fly. Jag citerar han:
- Jag hjälpte mänskliga varelser i en tid då de inte behandlades som mänskliga varelser.
En annan är:
Stanislaw Dutkievicz, spårvagnsförare. Han växte upp i ett område där kristna och judar var vänner. Sen insåg han vad tyskarna gjorde med judarna, hans gamla vänner. Han bodde i Warszawa nära det stora gettot under 2:a världskriget. Hans jobb hjälpte han att åka in och ut genom gettot. På så sätt smugglade han inte mat först. Sen började han smuggla ut lägerfångar som skulle bli deporterade. Han började ta in vapen också. En dag kom Gestapo och tänkte fånga honom för förräderi. Men han hann fly och gick under jorden. Han fortsatte sitt arbete för judarna där och återvände aldrig hem igen. Han överlevde kriget. Jag citerar han:
- Det var inte som idag när alla förväntar sig en belöning. Utan på den tiden hjälpte man till för att man har växt upp med dessa människor. Man gick i samma skola, lekte tillsammans och bråkade med varandra som barn.
Det fanns också folk med makt och pengar som hjälpte judarna, en är:
Aritides sousa Mendes, generalkonsult i franska Bordeaux. Han jobbade för den portugisiska regeringen. Hans uppgift var att ge visum till det då neutrala Spanien. När Mendes hade fått order om att inte ge fler visum till folk, den orden struntade han i och fortsatte dela ut det ändå! Han jag visum till alla som behövde det, oavsett ras eller religion. När frankrike och tyskland tecknade sitt vapenstillestånd fick Mendes och hans familj åka hem till Portugal igen. När han väl kom till Portugal blev han genast avskedad och bortagen från sin pension på grund av olydnad. Mendes sålde allt han ägde för att överleva. Han dog fattig men inte bortglömd. Jag citerar han:
- Om jag vägrar lyda order vill jag hellre stå på guds sida. Jag kan inte låta alla dessa människor dö.
Sen har ju vi den svenska räddaren, mannen med dom vita bussarna
Folke Bernadotte, realiteten chef för röda korset.
Folke Bernadotte var från den svenska kungafamiljen och räddade många tusentals judar med sina vita bussar. Först talade han med chef för SS-trupperna, Himmler. Bernadotte fick Himmler att ge efter och skicka skandinaviska fångar från koncentrationsläger till Neuengamme och sen vidare till Sverige. Himmler gick mottvilligt med på Bernadotte förhandlingar sent i februari 1945. Så Bernadotte tog en stor konvoj av vita bussar. Bussarna var vita för att dom allierade inte skulle bomba deras konvoj. 12 mars, 1945 så kom dom första vita busarna med röda kors på sidorna och hämtade 4500 norska och danska krigsfångar. Med hjälp av sina 250 frivilliga handplockade soldater och sjukhus personal så fraktade dom 4500 krigsfångarna till ett annat koncentrationsläger Neuengamme. Det skulle v...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Förintelsen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-13]   Förintelsen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5255 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×