GEOTERMISK ENERGI

6 röster
11345 visningar
uppladdat: 2011-06-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

GEOTERMISK ENERGI

Ordet geotermisk kommer ifrån grekiskan de betyder jordvärme. Att använda jordvärme som energi är något som kommer att användas allt mer i framtiden. De är en källa som inte kan ta slut, chansen att värmen i jorden tar slut är lika ovanlig som att solen slocknar. Och jordvärme ger ingen miljöproblem förutom att byggnaderna kan ge en förändrad landskapsbild. Den geotermiska energin skiljer sig från andra energikällor eftersom den inte från första början kommer ifrån solen. Energin hämtas istället från värmen från jordens inre.

Idag använder 52 länder denna energi för att värma upp hus och som elkraftverk.

Historik:

Sedan lång tid tillbaka så har vi använt oss av geotermisk energi, men då använde vi den för varma, sköna  bad.

Men efter en tid så börja man hitta på nya sätt att utnyttja geotermisk energi.

För 10 000 år sedan då kom den första förändringen för då började man att använda hett vatten från heta källor i jorden, man kunde tex laga mat och använda de heta vattnet för medicinsk användning.                                          Romarna på den tiden använde de heta vattnet för att bota ögon och hudsjukdomar. Och i Pompeji hade man börjat att värma upp byggnader.

Den andra förändringen kom vid 1800 talet då började man att se mer avancerade användnings metoder. I Italien så framställde man borsyra ur det heta källvattnet. För er som inte vet vad borsyra är så är det en svag syra som används mest i brandsläckningsmaterial och det brukar finnas i insektsbekämpning. Men på den tiden så tror jag att man använde de till att få sår rena.

Den tredje förändringen kom vid början av 1900 talet då lyckades man att generera elektricitet ur geotermisk ånga.

Det finns säkert flera olika sätt att utvinna geotermisk värme på men jag ska bara berätta om de 3 kändaste sätten att utvinna geotermisk värme på och de är: grundvattenvärme,ytjordsvärme och bergvärme. De sätt som är bäst beror på  husets energi behov m.m.

YTJORDVÄRME

Ytjordvärme uttnytjas på ca 1 meters djup i marken. Värmen i jorden utvinns via nedgrävda kollektorer som tar värme från jorden till värmepumpen.

GRUNDVATTENVÄRME

Om man har en borrad brunn så kan man använda sig av grundvattenvärme.

Det är nästan ingen skillnad på grundvattenvärme och ytjordsvärme skillnade är bara den att man tar värmen från grundvattnet i brunnen isället för i marken. Man kan också ta värme från en sjö. Men de kallas för sjövärme.

BERGVÄRME

Bergvärme fungerar på samma sätt som ytjordsvärme men de bara de att kollektorn går ner lite djupar ca 60 till 150 meter.

Jag tror att värmepumpen är den effektivaste delen i utvinningen av geotermisk energi så därför så ska jag prata om värmepumpen.

VÄRMEPUMPEN

Med värmepumpen så flyttar man den lagrade värmen i bergen eller i jorden in i huset. Värme pumpen består av 5 huvud delar: kollektor, förångare, kompressor och expansionsventil. De här 5 delarna är kopplade i ett slutet rörsystem. Jag ska prata om de här 5 delarna nu. Och vi börjar med kollektor.

KOLLEKTOR

Kollektor är en slang som innehåller frostskyddande vätskor vanligen sprit eller glykol. Man gräver ner slangen i marken och låter vätskan ta upp värmen och den energi som finns i marken och sedan så pumpar man upp vätskan till förångaren.

FÖRÅNGAREN

I förångaren överförs värmen som finns lagrad på kollektorvätskan till pumpens köldmedium. Ett köldmedium är en energibärare som används för att transportera värme från en kallare plats till en varmare plats.                                                           Köldmediet brukar antingen vara i ångform eller i vätskeform och den transporterar värmen från förångaren till kondensorn.                                                             Man sänker trycket i förångaren så att kokpunkten blir lägre så att man kan    redan vid -15 grader koka eller förånga köldmediet. Sedan så för man köldmedlet som nu är i gasform till kompressorn.

KOMPRESSORN

Kompressor betyder att pressa ihop. Så i kompessorn så pressar man ihop köldmediet. När man pressar ihop köldmediet så höjs temperaturen på köldmediet. Från kompressorn så leds köldmediet vidare till kondesorn.

KONDESORN

I kondesorn så omformar man köldmediet som nu är i gasform till vätskeform. Och när man omformar gasen till vätskan så bildas det stora mängder kemisk energi i form av värme som sedan leds till husets  uppvärmningssystem och värmer våra hus.

EXPANSIONSVENTILEN

Och nu när köldmediet har nått fram till sin sista station så skickar man tillbaka kölmediet till förångaren. När kylmediet nått fram till förångaren så har det gått ett varv och sen så börjar det om på nytt.

EL UR GEOTERMISK ENERGI

När man får ut värmen ur jorden så skapas det ju en massa ånga också. Och av den ångan så kan man få ut energi av den.                                                                                            Nu ska jag berätta steg för steg hur man får el ur geotermisk energi.

•1.     Kompressor

Vattnet som hettas upp vid värme processen blir till ånga och de skapar ett ångtryck. Och den sugs in och pressas in i förbrännaren.

•2.     Brännkammare

Där blandas luften med gasen som sprutas in.

•3.     Turbin

Förbränningsgaser tex vattenånga med högt tryck och hög temperatur driver turbinen. Turbinen driver kompressorn och generatorn.

•4.     Generator

Generatorn producerar elektricitet.

•5.     Transformator

Via en transformator så omvandlas elen till högspänning och skickas ut på elnätet.

FÖR OCH NACKDELAR

FÖRDELAR:

Väderförhålladnen ellerr dygns och årtidsväxlingar spelar ingen roll.

Man släpper inte koldioxid.

Och källan är nästan omöjlig att tömma.

NACKDELAR

När man lägger rör i mark och sjöar så kan det rubba ekosystemet. Exempel på ekosystem är hav stränder och skog.

STATSTIK

60 miljoner människor från ca 20 länder får bland annat sin el varje år från den geotermiska kraftverket. Dessa kraftverk har en samlad effekt på 8200MW(år 2000)  och ca 50 TWh el produceras årligen. På värmesidan så finns det en prestanda på ca 16000 MW i 55 länder. Den å...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: GEOTERMISK ENERGI

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Husse Faeq 2019-01-24

    tjen<

Källhänvisning

Inactive member [2011-06-01]   GEOTERMISK ENERGI
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59019 [2024-04-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×